FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: moguć daljnji rast, no postoje i rizici

Autor: neba
NEW YORK, 23. siječnja 2012. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu od početka godine cijene dionica neprekidno rastu, pa pojedini analitičari povećavaju procjene uspona indeksa u 2012., no upozoravaju i da prijeti rizik od preokreta pozitivnog trenda.

Dow Jones indeks prošloga je tjedna ojačao 2,4 posto, na 12.720 bodova, dok je S&P 500 porastao 2 posto, na 1.315 bodova, a Nasdaq indeks 2,8 posto, na 2.786 bodova.

Nakon uspona tri tjedna zaredom, S&P 500 indeks dosegnuo je najvišu razinu od kolovoza prošle godine, što se zahvaljuje dobrim poslovnim rezultatima kompanija, jačanju američkog gospodarstva i ublažavanju strahovanja od širenja europske dužničke krize.

VIX indeks straha Čikaške burze opcija, koji pokazuje koliko su ulagači spremni platiti za zaštitu svojeg portfelja od pada cijena, zaronio je prošloga tjedna na najnižu razinu u sedam mjeseci.

Veća sklonost ulagača rizičnim ulaganjima zahvaljuje se nizu čimbenika. Među ostalim, ubrizgavanju dodatne likvidnosti od strane Europske središnje banke, što je ublažilo pritisak na europske banke. Nakon dugotrajnog rasta, Libor, koji pokazuje trošak kreditiranja banaka u dolarima, slabi devet dana zaredom.

Nadalje, većina novih makroekonomskih podataka ukazuje na jačanje američkog gospodarstva.

S druge strane, kinesko gospodarstvo, drugo po veličini u svijetu, posljednjih mjeseci slabi, no to otvara prostor tamošnjim monetarnim vlastima za labavljenje monetarne politike i ponovno poticanje rasta.

Zbog toga pojedini analitičari već povećavaju svoje procjene rasta cijena dionica u cijeloj ovoj godini. Analitičari Credit Suissea sada procjenjuju da će S&P 500 indeks na kraju godine dosegnuti 1.400 bodova, dok su još nedavno očekivali 1.340 bodova.

„Kako smo se već nakon par tjedana u siječnju približili ciljanoj razini za cijelu godinu, moramo si postaviti pitanje: Što se promijenilo? Hoće li cijene i dalje rasti?“, kaže Andrew Garthwaite, analitičar Credit Suissea.

Njegov odgovor na ta pitanja je potvrdan, no upozorava da postoje i značajni rizici: moguća ozbiljnija recesija u Europi i širenje dužničke krize.

Svaka loša vijest iz Europe mogla bi dovesti do preokreta na tržištu. U fokusu ulagača trenutačno su pregovori grčke vlade s kreditorima, a postoje naznake da se bliže dogovoru, koji bi omogućio novu pomoć prije nego Ateni u ožujku stigne na naplatu 14,5 milijardi eura obveznica.

„Ovo je uspon temeljen na povjerenju koje ovisi o nekoliko događaja koji tek slijede. Vjeruje se da će Grčka postići dogovor, no to tek trebamo vidjeti“, kaže Nicholas Colas, strateg u tvrtki ConvergEx Group.

I ovoga će tjedna u fokusu ulagača biti kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija, među ostalim, Applea, Johnson & Johnsona, McDonald'sa, Texas Instrumentsa, Boeinga, Chevrona…

Od kompanija koje su dosad objavile kvartalna izvješća, njih 60 posto ostvarilo je bolje rezultate nego što se očekivalo, što je dobar početak sezone poslovnih rezultata.

No, to je manje nego u trećem tromjesečju, kada je procjene nadmašilo 68 posto kompanija, dok ih je u drugom kvartalu to ostvarilo čak 78 posto, pokazuju podaci Reutersa.

Ovoga se tjedna očekuje i nekoliko važnih makroekonomskih izvješća, kao što su prodaja postojećih kuća i narudžbe za trajne proizvode u SAD-u.

U utorak počinje i dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, prva u ovoj godini. Ne očekuje se ništa spektakularno, no u svom priopćenju u srijedu Fed bi mogao naznačiti smjer politike koju će u ovoj godini voditi.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙