FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 20. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat

ZADAR - Ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskoga centra Domovinskog rata, povjesničar Ante Nazor rekao je u Zadru danas, prvog dana obilježavanja 19. obljetnice vojno–redarstvene operacije "Maslenice", kako riječ o prvoj operaciji združenih snaga Hrvatske vojske kojom je spojen sjever i jug zemlje, a Hrvatska vojska pokazala je da je sposobna za oslobađajuća djelovanja. Nakon akcije na južnome bojištu i oslobođenja zapadne Slavonije potkraj 1991., operacija 'Maslenica' bila je navještaj kasnijih oslobodilačkih operacija koje će donijeti pobjedu u Domovinskom ratu, istaknuo je Nazor. U sklopu trodnevnog programa obilježavanja 19. godišnjice akcije "Maslenice" održat će se mnogi sportski, kulturni i drugi prigodni događaji i na područjima općina Posedarja, Starigrada, Jasenica i Novigrada, gdje su se vodile vojne operacije. Vojno-redarstvena operacija "Maslenica" počela je u šest sati 22. siječnja 1993. i u tri je dana u zadarskome zaleđu oslobođeno 15-ak sela. Oslobođene su i bitne strateške točke kao što su Masleničko ždrilo i zrakoplovna baza Zemunik, a sjever i jug Hrvatske ponovno su spojeni kopnom. U tri dana akcije poginulo je 19 pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a, a ranjeno ih je 70.

ZAGREB - Ministar obrane Ante Kotromanović za današnjeg posjeta Zapovjedništvu Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u vojarni "Pleso" istaknuo je da je želja Vlade i njegova osobna da se zadrži postojeća sposobnost borbenoga zrakoplovstva rekavši da će se učiniti sve što je moguće da tako bude. Ministar, u čijoj je pratnji bio načelnik Glavnoga stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH) general pukovnik Drago Lovrić, izvijestio je svoje domaćine i o aktivnostima na preustroju Ministarstva obrane, kao i o pripremanim izmjenama Zakona o obrani i Zakona o službi u OS-a. Rekao je da će aktivnosti usmjeriti na racionalizaciju troškova, smanjivanje administracije, ali i jasno reguliranje prava i obveza profesionalnoga vojnika da ne bi bilo tužbi, kao i da težište rada treba biti obuka pripadnika OS-a, stoji u priopćenju Ministarstva obrane.

ZAGREB - Ministar branitelja Predrag Matić najavio je na današnjem sastanku u Ministarstvu branitelja osnivanje Savjeta branitelja u čijem sastavu će biti istaknuti i u javnosti prepoznati hrvatski branitelji te predstavnici ratnih stradalnika iz Domovinskoga rata koji će raditi volonterski kako bi se osigurala neovisnost svakoga pojedinog člana. Članovi Savjeta bit će Božo Zadro, Stevo Šimunović, Roko Mijić, Ivan Pandža, Zdravko Lončar, Dražen Gržan, Đuro Dečak, Ljiljana Alvir, Ivica Arbanas, Željko Soldo, Marko Matanović, Ivan Grbavac, Božo Kožul, Vinko Kovačić i Miroslav Josić, navodi se u priopćenju Ministarstva branitelja. Cilj toga savjetodavnog tijela je da svojim iskustvom i znanjem pomažu ministru i njegovim suradnicima u promicanju vrijednosti i zaštiti digniteta Domovinskoga rata, u provođenju javne politike prema hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, kao i o svim drugim aktualnim pitanjima vezanim uz djelokrug i nadležnost Ministarstva branitelja.

SPLIT - HSP dr. Ante Starčevića izrazio je danas svoje protivljenje ulasku Hrvatske u Europsku uniju performansom na splitskoj Rivi na kojoj je izložio naslonjač s obilježjima Europske unije uz objašnjenje da se hrvatski političari "bore za fotelju", a ne za interese Republike Hrvatske. Naslonjač s dvanaest zvjezdica utisnutih u naslon izložen je uz natpis "Ne damo Hrvatsku za fotelju". "Naši se političari bore za EU fotelju, a ne za interese hrvatskog naroda i države", rekao je dopredsjednik HSP-a dr. Ante Starčevića Željko Skoko.

ZAGREB - Socijalistička radnička partija Hrvatske (SRP) protivi se uključivanju Republike Hrvatske u Europsku uniju (EU) jer smatra da to nije interes hrvatskih građana već diktat europskoga multinacionalnog kapitala i njegovih moćnika te samo uskih interesa, kako se navodi, domaće nove klase koja je u posljednjih 20 godina opljačkala hrvatsko radništvo i narod. Ta stranka u večerašnjem priopćenju iznosi stajalište da EU nije politička zajednica europskih naroda, nego asocijacija krupnoga kapitala, banaka i njihova tržišta u kojoj su narodi tek najmanja radna snaga, potrošači i agregatna potražnja, a koji žive po sociološko-kulturološkom diktatu toga kapitala.

ZAGREB - Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić primila je danas u službeni posjet veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država Jamesa Foleya s kojim je razgovarala o bilateralnoj kulturnoj suradnji dviju zemalja, a na sastanku je posebno istaknuta suradnja u području umjetničkog obrazovanja i usavršavanja gdje postoje brojni primjeri, ali i potencijali za njihovo daljnje jačanje, izvijestilo je Ministarstvo kulture. Ministrica Zlatar Violić spomenula je posjet direktora Muzeja Getty u Los Angelesu Davida Blomforda Ministarstvu kulture u prosincu prošle godine te zainteresiranost za posudbu hrvatskog Apoksiomena za veliku izložbu brončanih skulptura helenističkog razdoblja u 2014. godini. Ministrica Zlatar Violić iskazala je interes za suradnjom s veleposlanstvom SAD-a. Veleposlanik Foley istaknuo je da je američka strana zainteresirana za nastavak suradnje hrvatskih institucija s Centrom za izvedbene umjetnosti J.F. Kennedy iz Washingtona te je predložio i mogućnost suradnje s Muzejom suvremene umjetnosti u Chicagu i institutom Smithsonian.

ZAGREB - Knjiga "Hrvatska i Europa - strahovi i nade", u kojoj su prikazani rezultati znanstvenih istraživanja vezanih uz proces pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji, predstavljena je danas na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti (FPZ). Knjigu (253 str.), koja je rezultat višegodišnjih istraživanja tima okupljenog na znanstvenom projektu Javnost, elite, mediji i komunikacijska strategija ulaska Hrvatske u EU, predstavili su recenzenti Vlasta Ilišin i Damir Grubiša te urednik Ivan Šiber. Ističući kako su u knjizi u osam poglavlja prikazani rezultati sedam originalnih istraživanja, Ilišin je rekla da su se istraživači u svojim radovima bavili kreatorima javnog mnijenja (političari i mediji), javnošću (građani, srednjoškolci, branitelji, poljoprivrednici i drugi) te komunikacijskim strategijama ne samo hrvatske vlade, nego i nekih zemalja EU-a te Srbije. Analizirane su i reportaže BBC-ja o Hrvatskoj i Turskoj 2005., kada se raspravljalo o kandidaturama tih dviju zemalja.

ZAGREB - Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) zatražio je danas od ministra pravosuđa Orsata Miljenića da 33-godišnjega Čečena Aslana Kagermanova, uhićenog prije četiri mjeseca na graničnome prijelazu Macelju, izruči Austriji u kojoj ima azil, a ne Rusiji koja ga traži zbog terorizma. Kagermanov je posljednjih sedam godina živio u Austriji, koja mu je 2008. dala azil i odbila ga izručiti Rusiji, na temelju čije ga je međunarodne tjeralice hrvatska policija uhitila 19. rujna prošle godine, od kada je taj 33-godišnji Čečen bez državljanstva u ekstradicijskome pritvoru. Zagrebački Županijski sud utvrdio je u studenome da su ispunjene zakonske pretpostavke za njegovo izručenje ruskoj Republici Čečeniji zbog suđenja za više kaznenih djela. Na sudu u Groznome terete ga da je od travnja do lipnja 2004. sudjelovao u bandi čiji je cilj bio napad na građane i tijela vlasti, to jest da je bandu opskrbljivao hranom te jednom članu predao eksplozivnu napravu koja je ranila ruskog vojnika.

ZAGREB - Inicijativa za javni servis zatražila je danas od ministrice kulture izmjene Zakona o HRT-u, reviziju rada javnih ustanova, posebice HRT-a te ukidanje Nadzornog odbora HRT-a i promjenu načina izbora Ravnateljstva i Programskog vijeća. U otvorenom pismu ministrici Andrei Zlatar Violić predlažu da se odmah započne rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o HRT-u koje bi omogućile promjenu i restrukturiranje javnog servisa, a traže i izmjene zakona o medijima i telekomunikacijama. Predlažu i da se ravnatelja i njegov uži tim bira kandidacijskim postupkom koje bi provelo Ministarstvo kulture, kandidate bi izabrao saborski Odbor za medije, a konačno imenovanje proveo Hrvatski sabor. Smatraju da je potrebno objediniti produkcijske, odnosno direktorske i uredničke funkcije, umjesto da se kao dosad, stvaraju paralelne strukture, što onemogućuje utvrđivanje odgovornosti.

OSIJEK - Osječko Općinsko državno odvjetništvo (ODO) predložilo je istražni zatvor protiv 46-godišnjaka s osječkoga područja osumnjičenoga za kaznena djela protupravnog oduzimanja slobode i nanošenje teških tjelesnih ozljeda, izvijestio je ODO na internetskim stranicama. U priopćenju za javnost navodi se kako je nakon uhićenja ODO ispitao osumnjičenika te sucu istrage podnijelo prijedlog za određivanje istražnog zatvora, zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke i zbog opasnosti od ponavljanja djela.

KARLOVAC - U prometnoj nesreći koja se u 17,32 sati dogodila na autocesti Zagreb - Rijeka - kod tunela Sv. Marko poginula je jedna osoba, izvijestila je karlovačka Policijska uprava. Promet je u prekidu, te se vozila s autoceste u smjeru juga preusmjeravaju kroz Karlovac. Prema dojavama građana policiji sudarili su se kamion i osobni automobil, što se utvrđuje policijskim očevidom koji traje.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙