FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 11. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Nakon gotovo jednomjesečne stanke na zagrebačkom Županijskom sudu saslušanjem novih svjedoka nastavit će se suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu optuženom za ratno profiterstvo u slučaju Hypo i primanje mita od čelnika MOL-a. Sanader će po prvi put pred suca Ivana Turudića doći sa slobode jer je nakon posljednje rasprave održane sredinom prosinca, sud prihvatio njegovu jamčevinu za obranu sa slobode. Do kraja ovoga tjedna trebala bi se održati tri ročišta, a suđenje će se potom zbog odlaska suca na operaciju koljena prekinuti do ožujka.

ZAGREB

HSP dr. Ante Starčević oštro se protivi najavljenim privatizacijama Croatia osiguranja i HPB-a jer bi time, ističu, Hrvatska u potpunosti izgubila svaku mogućnost utjecaja na vlastito financijsko tržište. "To je naše pravo koje moramo sačuvati kao što i strane države obilato koriste", navodi u priopćenju stranka dodajući da su neistinite tvrdnje da država nema novca za dokapitalizaciju HPB-a. "Hrvatska narodna banka može emitirati novca koliko god želi, ali to ne radi jer očito je da su jednako kao i Kukuriku, pod izravnim patronatom inozemnih investitora, spremni preuzeti hrvatska bogatstva, naravno ispod cijene", navodi se. HSP dr. Ante Starčević piše da Kukuriku koalicija nema legitimitet za rasprodaju države. "Cijela farsa oko najavljenih bolnih rezova i povećanja poreza kao što sve više postaje vidljivo, služi zastrašivanju naroda kako bi lakše pristao na rasprodaju", navodi se i dodaje da ukoliko budu provedene najave Linića i Čačića štete koje će time nastati neusporedivo su veće čak i od privatizacija iz 90-ih i 2000-ih i hrvatsku državu definitivno pretvaraju u feudalni posjed. HSP dr. Ante Starčević zalaže se za stvaranje jake banke u državnom vlasništvu, razvojem HPB-a uz potencijalno uključivanje Croatia Osiguranja i FINA-e u koncern. Ciljani tržišni udio takve institucije bio bi barem 30 posto financijskog tržišta, navodi se, uz ostalo, u priopćenju koje je potpisao Željko Skoko, dopredsjednik HSP dr. Ante Starčević.

ZAGREB

Mađarski umjetnik Frigyes Koenig predstavlja se kulturnoj publici hrvatskoga glavnog grada na izložbi pod nazivom "Columna", otvorenoj sinoć u Galeriji Bačva Hrvatskoga društva likovnih umjetnika (HDLU) u sklopu suradnje likovnih akademija Mađarske i Hrvatske i u nazočnosti umjetnika. Potpredsjednik HDLU-a Tomislav Buntak izrazio je zadovoljstvo što je i večerašnja izložba potvrda opredjeljenja HDLU-a da surađuje s Akademijom likovnih umjetnosti (ALU) Sveučilišta u Zagrebu te sa svima s kojima ALU surađuje. O tomu svjedoči i izložba Frigyesa Koeniga koji je i rektor Mađarskoga sveučilišta likovnih umjetnosti, na što je podsjetio rektor zagrebačkoga Sveučilišta Aleksa Bjeliš, koji je i otvorio izložbu istaknuvši da je ona dobar primjer suradnje dvaju sveučilišta. Uz izložbu ALU je tiskao i katalog u kojemu sam autor piše o okolnostima koje su iznjedrile izložbu i koje se na njoj mogu isčitati. Tako kaže da je "za posjeta crkvi Svetoga Donata u Zadru prije nekoliko godina, opazio da su dijelovi i fragmenti antičke strukture koja je jednom stajala na njezinu mjestu iskorišteni kao temelj za zgradu crkve". Izložba će biti otvorena do 25. siječnja

ZAGREB

Izložba fotografija "Amazing Zagreb" Marka Vrdoljaka, na kojoj je izloženo četrdeset fotografija velikog formata izabranih iz autorova opusa snimljenog za fotomonografiju "Zagreb", otvorena je večeras u Galeriji Fotokluba Zagreb. Fotomonografija je nastala u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba, a obuhvaća više od 200 fotografija kulturnih i sakralnih spomenika, parkova, turističkih atrakcija, ljudi, događanja, povijesnih i arhitektonskih znamenitosti Zagreba. Fotografije za knjigu izabrane su između njih oko tri tisuće koje sam snimao za Turističku zajednicu Grada Zagreba tijekom godinu dana, rekao je Marko Vrdoljak, dodavši kako fotomonografija donosi i niz prvi puta objavljenih i rijetko snimanih interijera, odabranih zbirki, zračnih snimaka i skrivenih kutaka grada Zagreba. Osim što fotomonografija predstavlja Zagreb i idealan je dar za nekoga tko ga ne poznaje, ona će možda Zagrepčanima otkriti i nešto što o svome gradu do sada nisu znali, dodao je. Među ostalim, knjiga donosi fotografije interijera koji su rijetko snimani, poput bogate riznice Zagrebačke katedrale, Hrvatskog državnog arhiva ili Hrvatskoga sabora. Izložba u Fotoklubu Zagreb bit će otvorena do 20. siječnja.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙