FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu cijene dionica porasle treći dan zaredom

Autor: neba
NEW YORK, 20. siječnja 2012. (Hina/Reuters) - U četvrtak su na Wall Streetu cijene dionica porasle treći dan zaredom, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima banaka i kompanija te vijestima o poboljšanjima na američkom tržištu rada.

Dow Jones indeks ojačao je 0,36 posto, na 12.623 boda, dok je S&P 500 porastao 0,49 posto, na 1.314 bodova, a Nasdaq indeks 0,67 posto, na 2.788 bodova.

Uspon S&P 500 indeksa na novu najvišu razinu u posljednjih pet mjeseci potaknuli su bolji nego što se očekivalo tromjesečni poslovni rezultati Morgan Stanleya i Bank of America. Dionica Morgan Stanleya poskupila je više od 5, a BofA-e oko 2,5 posto.

Nakon oštrog lanjskog pada, financijski je sektor najveći dobitnik od početka ove godine. U protekla tri tjedna S&P indeks tog sektora skočio je 8,1 posto, dok je S&P 500 istodobno ojačao 4,5 posto.

Od 10 sektora S&P indeksa jučer je na vrijednosti dobilo njih devet. Pale su samo cijene dionica u uslužnom sektoru, koji je lani bio najveći dobitnik. Kako se taj sektor smatra defanzivnim, jasno je, kažu analitičari, da je porasla sklonost ulagača prema riziku.

Među najvećim dobitnicima bio je jučer i tehnološki sektor, što se zahvaljuje vrlo dobrim poslovnim izvješćima Microsofta i Intela, te procjeni IBM-a da će mu dobit ove godine porasti za 10 posto.

Osim dobrih poslovnih rezultata kompanija i banaka, rast cijena dionica posljednjih tjedana zahvaljuje se jačanju američkog gospodarstva, na što ukazuju i jučer objavljeno izvješće s tržišta rada. Broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao je prošloga tjedna na 352.000, najnižu razinu u gotovo četiri godine.

Jedina loša vijest stigla je jučer nakon zatvaranja Wall Streeta. Rezultati Googlea u posljednjem lanjskom tromjesečju bili su znatno ispod očekivanja, pa je cijena dionice tog tehnološkog diva potonula 10 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,68 posto, na 5.741 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,97 posto, na 6.416 bodova, a pariški CAC 1,96 posto, na 3.328 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙