FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu indeksi porasli, dionice banaka pale

Autor: neba
NEW YORK, 18. siječnja 2012. (Hina/Reuters) - U utorak su na Wall Streetu burzovni indeksi porasli, zahvaljujući snažnom rastu kineskog gospodarstva i smirivanju europskog tržišta državnih dugova, no cijene dionica banaka oštro su pale nakon razočaravajućih poslovnih rezultata Citigroupa.

Dow Jones indeks ojačao je 0,48 posto, na 12.482 boda, dok je S&P 500 porastao 0,36 posto, na 1.293 boda, a Nasdaq indeks 0,64 posto, na 2.728 bodova.

Premda najsporiji u posljednje dvije i pol godine, rast kineskog gospodarstva od 8,9 posto u posljednjem lanjskom tromjesečju bio je iznad očekivanja analitičara, što je pozitivno utjecalo na tržišta.

Ulagače je ohrabrila i uspješna aukcija španjolskih kratkoročnih dugova, pri čemu su kamatne stope znatno pale, premda je prošloga petka Standard & Poor's smanjio kreditni rejting te članice eurozone.

Zahvaljujući tome, S&P 500 indeks probio se u jednom trenutku, po prvi puta od kolovoza prošle godine, iznad razine od 1.300 bodova. No, zbog pada cijena dionica banaka kasnije je ponovno zaronio ispod te psihološki važne razine.

Nakon što je prošloga petka JPMorgan razočarao svojim kvartalnim poslovnim rezultatima, jučer je i Citigroup izvijestio o manjoj dobiti nego što se očekivalo. Cijena dionice Citigroupa potonula je više od 8 posto, dok je KBW indeks bankarskog sektora pao 1,4 posto.

Unatoč jučerašnjem padu, bankarski je sektor najveći dobitnik od početka godine. U protekla dva tjedna KBW indeks porastao je gotovo 9 posto, dok je S&P 500 ojačao otprilike 2 posto.

Među najvećim dobitnicama bila je jučer dionica Yahooa, s rastom od 3,6 posto, nakon što je suosnivač te popularne internetske tražilice Jerry Young izvijestio da odlazi iz tvrtke, koja ne uspijeva držati korak s konkurentskim Googleom.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,65 posto, na 5.693 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,82 posto, na 6.332 boda, a pariški CAC 1,40 posto, na 3.269 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙