FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu cijene dionica blago porasle

Autor: neba
NEW YORK, 10. siječnja 2012. (Hina/Reuters) - U ponedjeljak su na Wall Streetu cijene dionica blago porasle, no obujam trgovanja bio je mršav jer su ulagači bili oprezni uoči početka sezone objave poslovnih rezultata kompanija i aukcije talijanskih i španjolskih obveznica.

Dow Jones indeks ojačao je 0,26 posto, na 12.392 boda, dok je S&P 500 porastao 0,23 posto, na 1.280 bodova, a Nasdaq indeks 0,09 posto, na 2.676 bodova.

Nakon što je godina počela snažnim rastom cijena dionica, posljednjih dana tržište se umirilo jer ulagači oprezno očekuju nove vijesti. U njihovom je fokusu sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata, koja je počela nakon zatvaranja Wall Streeta izvješćem Alcoe.

Najveći američki proizvođač aluminija ostvario je u posljednjem lanjskom tromjesečju gubitak od oko 190 milijuna dolara, dok je u istom razdoblju prethodne godine poslovao s dobiti od 170 milijuna. No, to se i očekivalo, s obzirom na pad cijena aluminija.

S druge strane, prihodi kompanije porasli su više od očekivanja, a poslovodstvo Alcoe i u ovoj godini očekuje rast potražnje za aluminijem, pa je nakon objave poslovnog izvješća cijena dionice porasla.

U fokusu ulagača bio je jučer i sastanak njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya, na kojemu su se načelno suglasili oko poreza na financijske transakcije, a Grčku su upozorili da neće dobiti novi paket pomoći ako s bankama ne dogovori zamjenu obveznica.

No, kao i brojni sastanci čelnika eurozone posljednjih mjeseci, ni ovaj nije uvjerio ulagače da je rješenje dužničke krize blizu.

Zbog toga se oprezno očekuju aukcije obveznica Italije i Španjolske tijekom tjedna, koje će pokazati koliko su ulagači zainteresirani za kupnju novih državnih dugova.

Na oprez ulagača ukazuje vrlo mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo samo 5,9 milijardi dionica, dok je lani dnevni prosjek iznosio 7,8 milijardi.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,66 posto, na 5.612 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,67 posto, na 6.017 bodova, a pariški CAC 0,31 posto, na 3.127 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙