FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagrebačko sveučilište utvrdilo kriterije za određivanje upisnih kvota

Autor: mbur
ZAGREB, 18. siječnja 2012. (Hina) - Sveučilište u Zagrebu utvrdilo je kriterije za određivanje upisnih kvota za 2012./2013., na temelju kojih će se provesti rasprava na sastavnicama te utvrditi prijedlozi upisnih kvota.

Sveučilište drži da prilikom rasprave o smanjenju ili povećanju upisnih kvota, fakultetska vijeća trebaju uzeti u obzir podatke o zapošljavanju stručnjaka s pojedinim kvalifikacijama, kao i potrebama za pojedinim profilima, kazala je prorektorica za studente i studije Blaženka Divjak na konferenciji za novinare izvijestivši o jučerašnjim odlukama Senata Sveučilišta.

Navodi i da je kod većih problema sa zapošljavanjem pojedinih stručnjaka potrebna je procjena o korigiranju kvote, a ukoliko se kvote ne smanjuju unatoč nepovoljnih podataka na tržištu rada, potrebno je obrazložiti stav fakultetskog vijeća. Ističe da je teško reći koje su trenutne potrebe za stručnjacima jer sada ima nezaposlenih svih profila, a analize na razini pojedinih županija nisu dostatne za analizu.

"Takvih projekcija, podatka i analiza nema", kaže prorektorica istaknuvši da bi procjenu, odnosno, strategiju, trebalo donijeti na nacionalnoj razini. Očekujemo i smjernice od vlade jer to nije samo pitanje Sveučilišta u Zagrebu, naglasila je. Kazala je i kako je očita potreba za liječnicima u RH, međutim, postavlja se pitanje ima li ta sastavnica kapaciteta za povećanje upisne kvote.

Rektor ističe da se cijela uloga viskog obrazovanja mora postaviti strateški, u okviru razvoja zemlje i gospodarstva. To ne možemo sami na Sveučilištu, kazao je zauzevši se za jaku suradnju i komunikacija s vladom i resornim ministarstvom.

Govoreći o omjeru studenata i nastavnika, koji ne smije biti veći od 30:1, Divjak kaže da se u društvenom području vidi da je, s obzirom na broj raspoloživih nastavnika, prevelik broj studenata. Podsjetila je kako je lani na pojedinim sastavnicama na društvenim područjima smanjena upisna kvota za 10 posto.

Komentirajući akreditacijske prepruke vezane uz Ekonomski fakultet, Divjak je kazala da Sveučilište smatra kako preporuka koja bi išla za time da se ove godine ne upisuju studenti na Ekonomski fakultet nije dobra. Te su preporuke namijenjene ministru znanosti, kazala je dodajući da Ekonomski fakultet sa Sveučilištem radi na akcijskom planu kako odgovoriti na zahtjeve preporuka. Ne upisivanje jedne generacije studenata na nekoliko ekonomskih fakulteta ne bi bilo dobro za ni za maturante, niti bi se postigao cilj da imamo kvalitetno visoko obrazovanje, drži prorektorica.

Rektor je rekao da se sastao s ministrom znanosti Željkom Jovanovićem, naglasivši kako je sastanak bio dobro intoniran te da su dogovoreni redoviti susreti. Bjeliš je rekao i da je Senat donio odluku o dodjeli počasnog doktorata Sveučilišta u Zagrebu nadbiskupu zagrebačkom kardinalu Josipu Bozaniću.

(Hina) xmb ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙