FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SZ: poskupljenje javnog prijevoza neprihvatljivo za studente

Autor: vlar
ZAGREB, 10. siječnja 2012. (Hina) - Povećanje cijena javnog gradskog prijevoza u Zagrebu na 83 kune mjesečno (samo ZET) te 247 kuna mjesečno (ZET + HŽ) bio bi velik udarac na ionako loše financijsko stanje studentske populacije, stoji u današnjem priopćenju Studentski zbor (SZ) Sveučilišta u Zagrebu reagirajući na najavljeno povećanje cijena zagrebačkog prijevoza od veljače ove godine.

Upozorava se i kako je odluka Gradske skupštine o povećanju cijena prijevoza, a kojom su, kako se navodi, najviše pogođeni studenti koji nisu iz Zagreba, donesena bez kontaktiranja Studentskog zbora kao legitimnog predstavničkog tijela zagrebačkih studenata

Podsjeća se da je nakon toga SZ početkom akademske godine 2011./2012. pokrenuo peticiju "Besplatan javni gradski prijevoz za zagrebačke studente", a kojom je u samo dva tjedna prikupljeno 20.000 studentskih potpisa.

Kako se radi o gotovo trećini svih zagrebačkih studenata, u Studentskom zboru smatraju kako je ignoriranje te peticije od strane gradskih vlasti u najmanju ruku neprimjereno i omalovažavajuće.

Gradske vlasti nisu pokazale uopće volju za ozbiljnije razgovore o navedenoj temi, tvrdi u priopćenju predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Danko Relić, uz primjedbu da bi gradske vlasti i studenti trebali biti partneri koji će pravodobno zajednički raspravljati o pitanjima vezanima za studentsku populaciju.

Uz ocjenu da se nekoliko posljednjih godina u Zagrebu vodila populistička politika za koju se znalo da će kad-tad dovesti do situacije u kojoj se grad i javna gradska poduzeća sada nalaze, ističe se kako studenti za to nisu krivi.

Podsjeća se i na to da je Zagreb studentski grad i da studenti velikim dijelom pridonose punjenju zagrebačkog gradskog proračuna. Kada bi hipotetski sve studente grada Zagreba izmjestili negdje drugdje, postavlja se pitanje kakve bi "rupe" u proračunu nastale te koliko bi građana grada Zagreba ostalo bez svojih radnih mjesta.

U SZ-u se nadaju da će komunikacija između gradskih vlasti i Studentskog zbora od samog početka nove 2012. godine biti na puno višoj razini od dosadašnje koja "praktički nije niti postojala"

"U protivnom ćemo biti primorani na puno ozbiljnije i konkretnije aktivnosti u borbi za svoje interese", ističe se u priopćenju SZ-a uz napomenu da su njihova nastojanja i stavovi jednoglasno podržani na jučerašnjoj sjednici Rektorskog kolegija u širem sastavu Sveučilišta u Zagrebu.

(Hina) pp/xvl yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙