FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 11. siječnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

LONDON - Slavni britanski rocker Bryan Ferry (66) vjenčao se sa svojom djevojkom Amandom Shepperd (29) u luksuznom karipskom ljetovalištu Amanyari na Otocima Turks i Caicos 4. siječnja, javljaju britanski mediji. Za bivšeg lidera grupe Roxy Music i autora hitova "Let's Stick Together" i "Slave to Love" ovo je drugi brak. Iz prvog, s Lucy Helmore, koji je trajao od 1982. do 2003. godine, ima četvoricu sinova. Ferryjeva najpoznatija ljubavna veza ipak je ona sa slavnom manekenkom Jerry Hall, koja ga je sredinom 70-ih ostavila zbog Micka Jaggera.

ZAGREB - Nakon Guggenheimova muzeja u španjolskom Bilbau i Abu Dhabiju, Zaklada Guggenheim planira proširiti svoju svjetsku mrežu muzeja suvremene umjetnosti još jednom novom lokacijom - gradskom lukom finskog glavnog grada Helsinkija. Novi, 140 milijuna eura vrijedan projekt trebao bi biti zajedničko ulaganje Zaklade Solomona Guggenheima i helsinških gradskih vlasti. Zaklada Guggenheim upravlja središnjim Guggenheimovim muzejom u New Yorku kojeg je projektirao veliki američki arhitekt Frank Lloyd Wright, te četirima inozemnim galerijama - u španjolskom gradu Bilbau, u Abu Dhabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kolekcijom Peggy Guggenheim u Veneciji, te Deutsche Guggenheimom u Berlinu. Nakon provedene studije provedivosti, Helsinki je odabran kao lokacija za gradnju sljedećeg Guggenheima zbog "snažnog lokalnog interesa za umjetnost i dizajn te velike umjetničke tradicije", ali i zbog razvojnih planova tamošnjih gradskih vlasti vezanih uz prostor helsinške gradske luke, priopćila je Zaklada Guggenheim. Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 140 milijuna eura, što uključuje trošak gradnje i arhitektonskog rješenja. Zaklada Guggenheim operativne troškove planira pokriti iz javnih, privatnih i korporativnih izvora.

LONDON - Od svih zvučnih poticaja ljudi će najbrže reagirati na plač bebe, pokazalo je istraživanje britanskih znanstvenika objavljeno u utorak. Znanstvenici sa sveučilišta Oxforda ispitivali su brzinu reakcije 40 osoba emitiranjem različitih zvukova i mjerenjem brzine kojom su ispitanici potom pritiskali jednu od devet nasumice osvijetljenih tipki. Rezultati objavljeni u časopisu Acta Paediatrica pokazuju da je plač beba dobijao posebnu pozornost ispitanika koji su na taj poticaj reagirali puno brže nego, primjerice, na vapaje odrasle osobe ili glasanje ptica u nevolji. "Malo je zvukova koji izazovu tako organsku reakciju kao što je plač bebe", kazao je voditelj istraživanja Morten Kringelbach s psihijatrije na Oxfordu koji je vodio istraživanje.

LONDON - Gitaristu legendarnih Black Sabbatha, Tonyju Iommiju (63), dijagnosticiran je limfom u ranom stadiju, prema njegovoj izjavi na službenoj internetskoj stranici benda. Originalna postava britanskog heavy metal banda s Ozzyjem Osbourneom na vokalu u Los Angelesu snima svoj prvi album nakon trideset i tri godine, a njegovi članovi će se preseliti u London kako bi mogli raditi s Iommijem za vrijeme njegova liječenja. "Njegovi prijatelji iz banda bi voljeli da svi odašilju pozitivnu vibraciju gitaristu," piše na facebook stranici slavnih hevymetalaca, dodajući kako je izdavanje novog albuma još uvijek planirano za jesen. "Iommi trenutno surađuje s liječnicima kako bi izabrali najbolji način liječenja i terapije", dodaje se. "Iron Man Rock'n'Rolla ostaje nepokolebljiv i odlučan da potpuno pobijedi bolest". Iommi je osnivač planetarno popularnog banda Black Sabbatha koji je jedan od najuspješnijih hard rock bandova u povijesti. U karijeri su prodali oko sedamdeset milijuna ploča diljem svijeta.

LOS ANGELES - Mlada glumica Jennifer Lawrence bit će jedna od poznatih osoba koje će proglasiti ovogodišnje nominacije za Oscara, najprestižniju filmsku nagradu, objavili su organizatori. Dvadesetjednogodišnja glumica pridružit će se predsjedniku Američke filmske akademije Tomu Sheraku na proglašenju nominacija koje će se održati 24. siječnja. Lawrence je za Oscara prvi put bila nominirana prošle godine za film "Zimska kost", a glumi i u adaptaciji "Igre gladi" koja se premijerno prikazuje u ožujku. Sherak i Lawrence proglasit će nominirane u deset od dvadeset i četiri kategorije na ranojutarnjoj konferenciji za novinare 24. siječnja u Los Angelesu. Ostali prezenteri nominacija još nisu objavljeni. Osamdeset i četvrta dodjela Oscara održat će se 26. veljače.

SAN ANTONIO - Američki reper Snoop Dogg uhićen je tijekom vikenda zbog posjedovanja marihuane nakon što je pokušao prijeći meksičko-američku granicu, gdje ga je granična kontrola uhitila. Pjevač i producent (40) zaustavljen je na Sierri Blanci u Texasu, na istom mjestu gdje je country pjevač Willie Nelson bio uhićen zbog istog prekršaja 2010. godine, izjavili su carinici. Bill Brooks, glasnogovornik carinske i granične kontrole, rekao je da su agenti provodili inspekciju Doggovog autobusa na američko-meksičkoj granici istočno od El Pasa i osjetili miris marihuane. "Kada su službenici obavili daljnju istragu, pronašli su malo marihuane, te repera predali šerifu okruga Hudspeth," izjavio je Brooks. Snoop Dog, koji je sam priznao da je marihuana njegova, uhićen je i ubrzo pušten, a 20. siječnja mora se pojaviti pred sucem. Snoop Dogg, čije je pravo ime Calvin Broadus, bio je uhićen i osuđen puno puta u zadnjih deset godina zbog posjedovanja droga, od marihuane do kokaina, i posjedovanja oružja.

NEW YORK - Američka R&B pjevačica Beyonce i njezin suprug reper Jay-Z objavili su rođenje kćeri Blue Ivy Carter, javljaju američki mediji. Djevojčica je rođena u subotu u New Yorku, a par je vijest potvrdio u ponedjeljak popodne. "Sretni smo što možemo objaviti rođenje naše prelijepe kćeri", navodi se u njihovoj zajedničkoj izjavi. Unatoč medijskim izvješćima da je Beyonce (30) rodila carskim rezom, par je priopćio da je porođaj bio prirodan. "Njezino rođenje bilo je mirno, prirodno, a mi smo u nebu. Bilo je to najbolje iskustvo u našim životima", dodaje se. Majka i djevojčica su dobro, a Jay-Z je već u ponedjeljak popodne objavio novu pjesmu posvećenu kćeri. Ovo je prvo dijete za njega i Beyonce, koji su u braku od 2008. godine.

RIM - Vatikan je priznao da se koristio wikipedijom za pisanje biografija 22 nova kardinala, koje će papa Benedikt XVI. službeno proglasiti na konzistoriju u veljači i koje su podijeljene novinarima, javlja BBC. Biografije su kopirane iz talijanske verzije wikipedije, najveće internetske enciklopedije, koju pišu njezini korisnici. U nekim slučajevima, članci o pojedinim kardinalima prepisani su od riječi do riječi, a izvor nije naveden. Novinari su sami "provalili" izvor biografija, a jedan od glavnih tragova im je bio podatak da se mnogi kardinali u biografijama opisuju kao "katolici". Vatikanski glasnogovornik, otac Federico Lombardi izjavio je da njegovo osoblje nije unaprijed znalo imena kardinala i da je moralo raditi u velikoj žurbi. Dodao je kako su samo htjeli pomoći novinarima i napomenuo je kako im je naglašeno da su biografije neslužbene. Papa je imena novih kardinala objavio 6. siječnja, a konzistorij će biti održan 18. veljače. U međuvremenu su njihove službene biografije postavljene na službene internetske stranice Svete Stolice.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙