FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 9. siječnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

SYDNEY

Australka od 22 godine preživjela je "čudom" pad s više od 100 metara u brzake rijeke Zambezi u Africi, blizu Viktorijinih slapova, prilikom skoka s elastičnim konopcem koji je puknuo. Erin Langworthy na odmoru je odlučila skočiti s mosta s elastičnim užetom iznad Viktorijinih slapova. Nekoliko sekundi nakon što je skočila sa 111 metara iznad rijeke na granici Zambije i Zimbabvea, konopac je pukao. Snimke zabilježene kamerom pokazuju mladu ženu kako svom snagom udara o vodu, nogama još uvijek pričvršćenima za konopac, prije nego je odnose brzaci. "Sve se zacrnilo. Imala sam dojam da me udaraju sa svih strana", ispričala je ona na australskoj tv postaji Channel Nine. Što sam dublje zalazila u bujicu, voda je postajala hladnija i to me je valjda dovelo svijesti". Australka se na kraju spasila sa slomljenom ključnom kosti i brojnim modricama. Odvezena je u Južnoafričku Republiku gdje joj je pružena njega.

LONDON

Princ William i njegova supruga Catherine prisustvovali su u nedjelju u Londonu britanskoj premijeri novog filma Stevena Spielberga "Put rata" u društvu 600 vojnika i veterana te njihovih obitelji, koje je pozvao kraljevski par. Američki redatelj istaknuo je da mu je bila "čast" prisustvovati premijeri u društvu vojvode i vojvotkinje od Cambridgea te je pozdravio njihovu inicijativu da pozovu vojnike i veterane na projekciju. "Velika je čast što su William i Kate utrošili svoje vrijeme u korist dobrotvorne organizacije i krasno je jer je njihova ideja bila da pozovu veterane da prisustvuju toj večeri", izjavio je Steven Spielberg na crvenom tepihu na londonskom Leicester Squareu. Film pripovijeda o Joeyju, konju uzgajanom u idiličnom krajoliku engleskog sela kojega pošalju u Francusku na bojišta Prvog svjetskog rata. Njegov konjušar Albert (21-godišnji Jeremy Irvine) odlazi u potragu za konjem usred ratnog užasa, blata i krvi. Film "Put rata" u hrvatskim se kinima počinje prikazivati u četvrtak, 12. siječnja.

CAMBRIDGE

Poznati britanski znanstvenik Stephen Hawkins zbog zdravstvenog stanja nije u nedjelju bio nazočan na simpoziju i obilježavanju njegovog 70. rođendana, objavilo je sveučilište u Cambridgeu. "Stephen se nije dobro osjećao a iz bolnice je otpušten tek u petak. Nažalost njegov oporavak nije bio dovoljno brz da bi danas bio s nama", rekao je zamjenik ravnatelja sveučilišta profesor sir Leszek Borysiewic. Hawking je pratio proslavu putem interneta. "Ako naš slušaš Stephene, svi mi želimo ti sretan rođendan", rekao je tijekom simpozija Borysiewic a nazočni su to popratili pljeskom. Poznati fizičar je svojoj 21. godini obolio od amiotrofične lateralne skleroze i od 1985 godine koristi sintetizator govora. kada su mu dijagnosticirali bolest davali su mu još samo nekoliko godina života ali on je daleko nadživio te prognoze.

PEKING

U prigodi mjesečeve nove godine u Kini stotine milijuna ljudi promijenit će mjesto boravka, nerijetko putujući u nepovoljnim vremenskim uvjetima. Na ove "proljetne praznike" u Kini otići će više od 3,2 milijarde ljudi, što je najveća seoba u svijetu tijekom godine. Putovanje cestom, željeznicom i zrakom povećat će se za 9,1 posto u odnosu na 2011. Ministarstvo javnog zdravstva upozorilo je ove godine putnike na "loše vrijeme" - snijeg, kišu i maglu - u nekim dijelovima zemlje. Službeno, praznici traju od 23. siječnja do 16. veljače. Praznici su ponekad prava mora u zemlji koja još nije dovoljno tehnički opremljena s obzirom na svojih 1,3 milijarde stanovnika. Novi sustav kupnje željezničkih karata putem interneta nije bio dostupan više dana zbog prevelikog broja upita.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙