FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sdje
ZAGREB, 1. siječnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

ZAGREB

Stanovnici južnopacifičkih otočja Samoe, Tokelaua i dijela Kiribatija prvi su ušli u 2012. godinu, na Staru godinu u 11 sati po srednjoeuropskom vremenu. Samoa, otočje sa 180 tisuća stanovnika, i Tokelau, skupina atola s 1400 mještana pod upravom Novog Zelanda, ove su godine promijenili stranu na datumskoj granici, s njezine istočne strane "prešli" na zapadnu, i umjesto da u novu godinu ulaze među posljednjima, sada su u nju ušli prvi. Samoa i Tokelau ove su godine preskočili jedan dan, 30. prosinca, i iz ekonomskih razloga uskladili vremenske zone s nedalekim Novim Zelandom i Australijom, svojim glavnim trgovinskim partnerima, od kojih ih je prije razdvajao čitav dan. Umjesto 23 sata iza novozelandskog Aucklanda, sada su jedan sat ispred njega. Za razliku od njih, stanovnici otoka Kiritimatija navikli su da u nove godine ulaze prvi. Radi se o najistočnijem dijelu pacifičke otočne države Kiribatija, skupine egzotičnih tropskih koraljnih otoka koju je u 18. stoljeću otkrio kapetan James Cook na sam Badnjak, pa je tako Kiritimati poznat i pod nazivom Božićni otok.

Posljednji u novu godinu ulaze Havaji, 1. siječnja u 11 h po srednjeeuropskom vremenu i otoci Midway te još nekolicina u južnom Pacifiku u 12 h.

ZAGREB

Što duže djeca i mladi ljudi pohađaju školu odnosno obrazuju se, to je njihov kvocijent inteligencije viši, pokazala je nova studija norveških znanstvenika pod vodstvom Christiana Brincha i Taryna Gallowaya iz Osla. Studija je izrađena za potrebe norveške školske reforme, na temelju evaluacije podataka prikupljenih u Središnjem uredu za statistku u Oslu. Od 1955. do 70-tih godina prošlog stoljeća se obvezno školovanje u srednjim školama produžilo za dvije godine. Brinch i Galloway usporedili su kod muškaraca, rođenih između 1950. i 1958., trajanje njihovog školovanja, kasnije zvanje i koji im je kvocijent inteligencije izmjeren prilikom regrutacijskog pregleda za službenje vojnog roka. Rezultati istraživanja pokazali su da su oni koje je reforma školstva zahvatila pa su proveli dvije godine više u srednjoj školi imali viši kvocijent inteligencije.

TOULOUSE

Talijanski ribar iz sela u Genovskom zaljevu pronašao je ovog tjedna na jugu Francuske svoju barku koja je bila nestala iz luke Vernazze u Liguriji, u olujnom nevremenu koje ju je odnijelo 700 km dalje, priopćila je obalna straža u gradu Toulousu. Dany, laganu barku dugu 4,60 m, koja je usprkos dugom putovanju ostala neoštećena, doteglila je do obale francuska koća koja ju je opazila u vodama ispred departmana Audea. Barka je bila na vezu u Vernazzi, ali ju je oluja koja je koncem listopada pogodila sjeverozapad Italije odnijela na pučinu. Ribar Rollando Giovanni (67) stigao je u Port-la-Nouvelle u pratnji sina kako bi ukrcao Dany u kamion i vratio je u Vernazzu. Zahvalio je vlasniku koće koja je doteglila Dany i ponudio mu nagradu, ali je ovaj odbio.

LONDON

Glumica Helena Bonham Carter, brižna supruga Georgea VI. u "Kraljevu govoru", te golfer Rory McIlroy, pobjednik US Opena sa samo 22 godine, neke su od osoba koje se britanska kraljica Elizabetha II. tradicionalno odlikovala na kraju godine. Helena Bonham Carter, nominirana za Oscara za sporednu ulogu 2011., utjelovila je likove poput vještice Bellatrix Lestrange u "Harryju Potteru" ili Elizabeth Bowes-Lyon, kraljice majke. Ironično, 45-godišnja glumica primit će iz ruku Elizabethe II., svoje kćeri u "Kraljevu govoru", medalju zapovjednice reda Britanskog carstva (CBE), jedno od najviših odličja u Velikoj Britaniji. Odličja su dobili i škotski ragbijaš Chris Paterson te nekadašnji vozač Formule 1 Nigel Mansell. Alex Crawford, poznati reporter informativne postaje Sky News koji se proslavio hrabrim praćenjem događaja u Libiji, proglašen je časnikom reda Britanskog carstva. Nagrađen je i poznati glazbeni producent Steve Lillyehite.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙