FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 30. prosinca 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BUDIMPEŠTA - Mađarski parlament usvojio je u petak kontroverzni zakon o reformi Narodne banke, koji povećava utjecaj konzervativne vlade premijera Viktora Orbana na tu instituciju koja bi trebala biti neovisna. Zakon je usvojen unatoč kritikama Europske unije, Europske središnje banke (ECB) i MMF-a, koji su zbog toga prekinuli pregovore s Orbanom o novoj financijskoj pomoći. Mađarskoj treba pomoć od 15 do 20 milijardi eura jer joj je kreditni rejting postao bezvrijedan, a prinosi na obveznice premašili su devet posto. Parlament je također usvojio izmjenu Ustava kako bi u budućnosti omogućio spajanje Narodne banke s Agencijom za nadzor financijskih institucija (PSZAF). Radom Narodne banke i regulatorne agencije PSZAF upravljat će zajedno nova struktura, čijeg će predsjednika imenovati predsjednik države Pal Schmitt, Orbanov saveznik. "Ustavni amandman koji je stvorio pravnu mogućnost spajanja Mađarske narodne banke s PSZAF-om dovodi u opasnost mađarsku gospodarsku stabilnost i time je protivan mađarskim interesima", priopćila je Narodna banka na svojoj internetskoj stranici uoči glasovanja parlamenta.

LJUBLJANA - Dionički indeks SBI Top vodećih slovenskih tvrtki koje kotiraju na Ljubljanskoj burzi na kraju ove godine bio je za 30,7 posto niži nego u isto vrijeme godine prije, a ukupno izvršene transakcije u 2011. od 470 milijuna eura manje su za 4,6 posto nego u 2010. Slovenski stručnjaci tumače da su takva burzovna kretanja odraz gospodarske krize u Sloveniji i Europi. Zbog toga su investitori tijekom cijele godine bili vrlo rezervirani, a cijene gotovo svih dionica znatno su smanjene. Najveći pad vrijednosti, za 69 posto, zabilježile su dionice Nove Kreditne banke Maribor (NKBM), zatim dionice Gorenja s padom od 63 posto, 43 posto vrijednosti izgubile su dionice Petrola, a 27 posto dionice Telekoma Slovenije. Tijekom godine prilično stabilna dionica Mercatora, koja je krajem 2010. vrijedila 158 eura, pala je krajem prosinca ove godine na 147 eura, uglavnom nakon dvojbi koje su se pokazale glede mogućnosti da 52 posto dionica po cijeni 221 euro preuzme Agrokor.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europski burzovni indeksi u petak su oscilirali između pozitivnog i negativnog područja u mršavoj trgovini, s malo ulagača preostalih posljednjeg dana trgovanja u turbulentnoj 2011. godini, koju je obilježila dužnička kriza eurozone. Indeks Londonske burze Ftse bio je u plusu od 0,1 posto, završivši na 5.572 boda, frankfurtski DAX ojačao je 0,85 posto, na 5.898 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 0,06 posto, kliznuvši na 3.125 bodova. Banke, koje se nalaze u fokusu dužničke krize eurozone zbog svoje izloženosti dugovima u regiji, na putu su da postanu najveći sektor gubitnik u ovoj godini. Očekuje se da će europski indeks bankarskog sektora kraj 2011. dočekati u minusu od oko 33 posto. Među gubitnicima u petak je bila francuska banka Societe Generale, s padom cijena dionica od jedan posto. Pridružile su joj se i njemačke banke Deutsche Bank i Commerzbank, čije su dionice oslabjele za 1,1 odnosno 0,8 posto. Dionice energetskih kompanija istaknule su se među današnjim dobitnicima, poduprte boljim gospodarskim podacima. Energetski sektor je imao dobru izvedbu tijekom cijele godine. Očekuje se da će europski indeks naftnih i plinskih kompanija 2011. godinu završiti u plusu od 1,2 posto.

LONDON - Euro je u petak na međunarodnim tržištima pao na novu najnižu razinu u 10 godina prema japanskom jenu i dodatno oslabio u odnosu na američki dolar, a čini se da će pod pritiskom ostati i u 2012. godini zbog europske dužničke krize. Jedinstvena europska valuta oslabjela je tijekom dana za 0,2 posto u odnosu na dolar, na 1,2932 dolara, u slaboj trgovini uoči Nove godine. Euro se spustio i ispod 100 jena, na novu najnižu razinu u posljednjih 10 godina od 99,963 jena. Na dnevnoj je razini oslabio oko 0,5 posto. Dolar je oslabio prema jenu i njime se trgovalo po 77,40 jena. Europska valuta nadoknadila je ipak dio gubitaka od četvrtka, kada je potonula na najnižu razinu u 15 mjeseci od 1,2858 dolara nakon što su visoki prinosi na talijanskoj aukciji obveznica potaknuli prodaje eura. Tržišni sudionici kažu da je današnji pad eura dodatno pojačan zbog slabe likvidnosti, uobičajene za ovo doba godine. Ove godine euro je izgubio više od tri posto na vrijednosti u odnosu na dolar, nakon 6,6-postotnog pada u 2010. godini. Također je oslabio gotovo osam posto u odnosu na jen. Neki analitičari tvrde da bi euro mogao do kraja 2012. pasti na 1,20 dolara ako izostane sveobuhvatan politički odgovor na krizu, te potencijalno ići prema 1,1876 dolara, najnižoj razini zabilježenoj u 2010. godini.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙