FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 28. prosinca 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati

ZAGREB - Državni proračun naći će se pred Hrvatskim saborom tijekom veljače, a prvi rebalans proračuna možemo očekivati 1. srpnja, najavio je danas ministar financija Slavko Linić. Novim proračunom želimo održati kreditni rejting i osigurati niže kamatne stope i povoljnije rokove za povrat kredita, istaknuo je Linić sudjelujući na skupu Kluba izvoznika u organizaciji časopisa Lider. Porezna reforma, kojom će se uvesti porez na imovinu, trebala bi biti pripremljena do 1. srpnja, što znači promjenu porezne politike u drugoj polovici godine, a time će biti neophodan rebalans proračuna, pojasnio je. Vlada će u siječnju odlučiti koliko će porasti opća stopa PDV-a, te uvesti više međustopa kako bi se zaštitile socijalno ugrožene kategorije građana i rasteretio dio gospodarstva. Nove stope PDV-a primjenjivat će se od 1. ožujka, a nulta stopa PDV-a na kruh, mlijeko i lijekove neće se mijenjati do ulaska u EU 2013., najavio je Linić. Vlada će ubrzo uvesti porez na dividendu i za pola ili čak dvije trećine smanjiti parafiskalne namete, dok porez na dobit neće doživjeti bitnije promjene osim uvođenja olakšica za reinvestiranu dobit ili zadržanu dobit za pokriće insolventnosti. Komunalnu naknadu, koja je osnovni izvor za financiranje lokalne samouprave, zamijenit će porez na imovinu koji će biti vezan prvenstveno na vrijednost i upotrebu imovine. Linić je najavio i obračun s nelikvidnošću uz pomoć zakona o financijskom poslovanju. Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić najavio je da Vlada, unatoč negativnim prognozama, ipak očekuje barem minimalnu stopu gospodarskog rasta u 2012. godini, o čemu će ovisiti i rast proračunskih prihoda. U skladu s time kretat će se i smanjenje rashoda, odnosno raspon smanjenja bit će između pet i devet milijardi kuna, rekao je.

ZAGREB - Novo Ministarstvo poduzetništva i obrta poruka je nove Vlade koliko je poduzetništvo, pogotovo malo i srednje, bitno u koncepciji nove Vlade, kazao je danas ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras otvarajući prvu informativnu radionicu za poduzetnike nakon objave natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava "Potpora povećanju konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva" u okviru IPA IIIc komponente Operativnog programa za regionalnu konkurentnost. Ukupni iznos za dodjelu tih bespovratnih sredstava je 3,2 milijuna eura, visina pojedinačnih potpora kreće se od 50.000 do 200.000 eura, a natječaj je otvoren od 19. prosinca ove godine do 20. veljače 2012. Hrvatska i Europska unija veliki značaj daju poticanju malog i srednjeg poduzetništva kao glavnog pokretača razvoja, inovacija i novog zapošljavanja, kazao je ministar. U Hrvatskoj, dodaje, mali i srednji poduzetnici obuhvaćaju više od 99 posto svih tvrtki i zapošljavaju dvije trećine svih zaposlenih te je bitno da tom segmentu gospodarstva ova Vlada da maksimalnu potporu.

ZAGREB - Najčešća novogodišnja želja u Hrvatskoj je naći posao, pokazala je najnovija anketa portala MojPosao u kojoj je sudjelovalo gotovo 1.400 ispitanika. Više od polovica anketiranih (56 posto) navodi posao kao najveću novogodišnju želju, a većina ih ističe da su pripravni raditi bilo kakav posao, makar i ispod njihove stručnosti i obrazovanja. Dio anketiranih 'sanja' svoju struku i ugovor o radu na dulje vrijeme, a najčešće je riječ o ispitanicima umornim od dugogodišnjeg sezonskog posla. Mlađi ispitanici koji čekaju svoje prvo radno mjesto ističu kako žele biti samostalne osobe koje ne ovise o roditeljima. Unatoč ekonomskoj krizi zaposleni ispitanici su spremni na promjene i žele više od trenutnog radnog mjesta. Njih 26 posto priželjkuje promjenu posla radi ostvarivanja osobnih ambicija. Ispitanici koji su zadovoljni svojim poslom, a njih je 18 posto, za iduću godinu podižu letvicu i nadaju se napredovanju i povišici.

ZAGREB - Ukupna vrijednost neizvršenih osnova za plaćanje 68.489 poslovnih subjekata - pravnih i fizičkih osoba, odnosno obrtnika - u Hrvatskoj je na kraju listopada premašila razinu od 40 milijardi kuna i iznosila je 40,19 milijardi kuna, a od toga se više od 83 posto odnosi na dugotrajne blokade, pokazuju podaci Financijske agencije (Fina). Iz Fine naglašavaju kako je u odnosu na stanje krajem 2010. godine broj poslovnih subjekata u kratkotrajnoj blokadi, do 60 dana smanjen za 20,7 posto. Nakon što je protekla četiri mjeseca zabilježena stagnacija u kretanju dugotrajnih blokada, u listopadu je povećan broj insolventnih poslovnih subjekata u blokadi dužoj od 360 dana. Više od 76 posto poslovnih subjekata ili njih 52.079 u blokadi je više od 360 dana, a iznos njihove blokade, od 33,5 milijardi kuna, čini 83,4 posto iznosa ukupnog duga. Od ukupno 68.489 blokiranih poslovnih subjekata u listopadu nešto više od polovine ili 52 posto su pravne osobe, na koje se odnosi najveći dio iznosa ukupnih neizvršenih osnova za plaćanje ili 83,8 posto. U blokadi dužoj od godinu dana je krajem listopada ove godine bilo 27.454 pravne osobe. Od toga čak 75 posto njih, ili 20.570 nema ni jednog zaposlenog radnika, a ukupan im dug iznosi 15,6 milijardi kuna. Kod fizičkih osoba koje su dugotrajno blokirane njih 56,5 posto, ili 13.901, su fizičke osobe bez zaposlenih radnika, a njihov ukupan dug iznosi 2,9 milijardi kuna.

ZAGREB - Sudeći po prometu dionicama u prva dva sata današnjeg trgovanja na Zagrebačkoj burzi, koji nije uspio premašiti ni milijun kuna, investitora gotovo da i nema, dok Crobexi produbljuju svoje minuse od početka godine. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u minusu 0,61 posto, na 1.725 bodova, a Crobex10 0,42 posto, na 969 bodova. Crobex indeks je od početka godine na gubitku 18,25 posto, a Crobex10 za 16 posto. Redovni promet dionicama iznosio je svega 953.000 milijuna, što je otprilike upola manje nego jučer u ovo doba. Do podneva je s tek dvije dionice ostvaren promet iznad 100.000 kuna – HT-a i Ine. Pritom je dionici HT-a, uz promet od 367.000 kuna, cijena oslabila 0,13 posto, na 240 kuna. Dionici Ine, uz promet od 292.000 kuna, cijena se spustila 0,5 posto, na 3.800 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na jučerašnju tečajnicu, oslabila prema euru za 0,03 posto. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,512998 kuna. Kuna je oslabila i prema drugim važnijim valutama, američkom dolaru za 0,04 posto, britanskoj funti za 0,19 posto i švicarskom franku za 0,13 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,746958 kuna, funte 9,008391 kunu, a franka 6,158700 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙