FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 28. prosinca 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su jučer u 19 sati i 53 minute umjeren potres s epicentrom deset kilometara sjevero-zapadno od Dubrovnika, priopćila je Seizmološka služba RH. Magnituda potresa prema Richteru iznosila je 2,8, a u epicentralnom se području mogao osjetiti intenzitetom od III-IV stupnjeva Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Potres se osjetio u dubrovačkom području i nije prouzročio materijalne štete.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je Ustavnom sudu Republike Hrvatske zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske Zakona o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije, izvijestio je jučer Ured predsjednika Republike Hrvatske. U Zahtjevu se ističe kako Zakon narušava ustavno pravo branitelja iz Domovinskog rata na obranu u mogućem kaznenom postupku zbog ratnih zločina, da ih izlaže pravnoj nesigurnosti i da im uskraćuje mogućnost da u suradnji s nadležnim tijelima Republike Srbije otklone neosnovane optužbe. Uz to, s obzirom da je riječ o organskom zakonu, predsjednik Republike Hrvatske smatra da Hrvatski sabor Zakon nije donio Ustavom propisanom većinom. U Zahtjevu se ističe i to da je njime protivno Ustavu dana ovlast ministru pravosuđa da odlučuje hoće li se ili neće provesti neka od radnji iz nadležnosti redovnih sudova, te da je Zakon u suprotnosti s ustavnim odredbama o odnosu međunarodnih ugovora i domaćih zakona.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je jučer izaslanstvo Udruge vjerovnika i djelatnika bivše KIO Keramika d.o.o. Izaslanstvo, sačinjeno od bivših radnika tvrtke KIO Keramika iz Orahovice, izvijestilo je predsjednika Josipovića o događajima koji su prethodili otvaranju stečajnog postupka te o provedbi stečaja, podnesenim kaznenim prijavama i mogućnosti namirenja potraživanja bivših zaposlenika. Poseban naglasak stavili su na netransparentno vođenje stečajnog postupka i radnje koje se odnose na unovčenje imovine tvrtke, a kao svoj glavni interes izložili su nastavak proizvodnje uz što veći broj zaposlenih. Predsjednik Josipović istaknuo je da će nastaviti pratiti razvoj događaja, ustrajati na brzom provođenju radnji u obradi kaznenih prijava te u razgovoru s izvršnom vlasti podržati nastavak proizvodnje uz što veću zaposlenost.

ZAGREB - Novi ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kazao je jučer da će o svojim prvim potezima, ali i novim suradnicima među kojima je i budući ravnatelj policije javnost izvijestiti 10. siječnja. "U MUP-u će biti kadrovskih promjena, ali ne želim da nitko doživi moju sudbinu da na Dnevniku dozna o svojoj smjeni", kazao je Ostojić na svom prvom razgovoru s novinarima u MUP-u. Pojasnio je da nema potrebe za ishitrenim reakcijama jer policijski sustav funkcionira, a uredbe o unutarnjem ustrojstvu propisuju da se promjene mogu dogoditi mjesec dana od preuzimanja vlasti. Ipak, Ostojić je najavio da će poništiti natječaj za nove policijske dužnosnike koji je neposredno pred izbore raspisao bivši ministar Tomislav Karamarko. "Poništit ćemo natječaj u namjeri da se sve napravi u skladu sa zakonom", kazao je Ostojić, dodajući da je novoj vlasti namjera izmijeniti i zakon o policiji čija je radna verzija već gotova te će uskoro biti poslana u proceduru. Najavio je i da je na zahtjev premijera Zorana Milanovića pripremljen nacrt zakona o javnom okupljanju u kojem više neće biti odredbe o zabrani okupljanja na zagrebačkom Trgu sv. Marka, sjedištu Sabora, Vlade i Ustavnog suda.

PULA - Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić na jučerašnjem je izvještajnom saboru stranke u Puli rekao kako se u Hrvatskoj promijenila vlast pa sad treba promijeniti i Hrvatsku, a kako je procijenio, vrijeme je da Kukuriku koalicija ostane na vlasti osam godina jer ona to može. Dvadesettreći izvještajni sabor održan je radi analize izbornih rezultata i očitovanja o povjerenju predsjedništvu stranke. Govoreći o rezultatu Kukuriku koalicije, Jakovčić je naglasio kako je IDS u toj koaliciji ostvario svoj cilj, odnosno osvojio tri saborska mjesta te tako ponovno ima zastupnički klub. "Istra će, napokon, nakon punih 20 godina, sigurno profitirati jer jednostavno ima pravo na svojih 'pet minuta', i to ne samo zato što smo najviše povjerenja poklonili novoj vlasti nego i zato što smo najsnažnije pridonijeli gospodarskom razvoju zemlje u zadnjih 20-ak godina", ocijenio je predsjednik IDS-a. Dodao je kako je krajnji trenutak da vlada prepozna Istru kao glavnog pokretača razvoja Hrvatske. Stoga, drži on, Istra ne očekuje puno od vlade, već, kako je rekao, "očekuje sve jer je vrijeme da dobije sve, s obzirom na to da je Istarska županija do sada previše davala, a mrvice dobivala". Članovi IDS-ova sabora jučer su iskazali povjerenje predsjedništvu IDS-a, a za novog člana predsjedništva, također većinom glasova, imenovan je labinski gradonačelnik Tulio Demetlika.

(Hina) xtdel yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙