FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: macu
ZAGREB, 17. prosinca 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ARŽANO - Priznanje "Junak hrvatskoga Domovinskog rata" danas je u Aržanu dodijeljeno posmrtno Josipu Joviću, poginulom 1991. na Plitvicama. Predsjednik Udruge branitelja Podravke Mladen Pavković, uručujući priznanje Jovićevoj majci Mariji, rekao je kako tim priznanjem udruge iz Domovinskoga rata žele podsjetiti na ljude, kao što je Jović, koji su bili prvi kad je trebalo, odnosno na sve one koji su dali život za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu. Kako je dodao dodjelom tog priznanja žele potaknuti hrvatsku državu da se na državnoj razini uvede odličje Junaka hrvatskoga Domovinskog rata. Priznanje koje dodjeljuje Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) u suradnji s drugim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata do sada su dobili posmrtno dr. Franjo Tuđman i general Blago Zadro, zatim ratna bolnica Vukovar, generali Ante Gotovina i Mladen Markač, Kata Šoljić te Mile Dedaković Jastreb.

ZAGREB - Tijekom humanitarnog koncerta "Želim život", održanog sinoć na Trgu bana Jelačića u Zagrebu pred 30 tisuća ljudi, građani su svojim pozivima donirali 1.481.861 kunu za tipizaciju prikupljene krvi, priopćila je jutros Zaklada Ana Rukavina. Tijekom šestog po redu koncerta "Želim život" građani su humanitarni broj 060 9000 nazvali čak 240.953 puta i na taj način donirali 1.481.861 kunu za daljnju tipizaciju krvi, što je izuzetno važno kako bi hrvatski Registar krvotvornih matičnih stanica bio što operativniji, ističe se u priopćenju. Prije koncerta u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica upisala su se 303 građana. Zaklada upis u Registar na Trgu Bana Jelačića provodi i danas, od 11 do 14 sati. Djelovanjem Zaklade Ana Rukavina do sada je spašeno 13 života. U hrvatski Registar krvotvornih matičnih stanica upisano je više od 33.000 dobrovoljnih darivatelja, a više od 26.000 uzoraka je tipizirano. Za tipizaciju preostalih 7.000 uzoraka krvi potrebno prikupiti još gotovo sedam milijuna kuna. Među uglednim osobama iz hrvatskog javnog života koje su sinoć u pozivnom centru primale humanitarne pozive građana i prikupljale donacije bio je i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

ZAGREB - U akademskoj godini 2010./2011. na hrvatskim je sveučilištima bio ukupno 3451 doktorand, to jest osobe u postupku stjecanja doktorata, od kojih su 1823 ili 52,8 posto bile žene, objavio je Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske. Njih 101 je prijavio doktorat, a 3350 su u prošloj godini upisali neku godinu doktorskog studija. Najviše, 44,3 posto doktoranada bilo je od 25 do 29 godina, a najmanje, 0,2 posto u skupini 60 i više godina. Na Sveučilištu u Zagrebu ih je bilo najviše, 66,7 posto, na Sveučilištu u Osijeku 11,8 posto, na riječkome Sveučilištu 9,9 posto, splitskome 5,8 posto, zadarskome 4,8 posto, pulskome 0,8 posto te na Sveučilištu u Dubrovniku 0,2 posto. Doktorandi su iskazali najviše zanimanja za područje tehničkih znanosti - 21,5 posto, slijedi područje društvenih znanosti (20,8 posto), područje biomedicine i zdravstva (20,7 posto), područje prirodnih znanosti (17,3 posto), područje humanističkih znanosti (12,4 posto), područje biotehničkih znanosti (5,9 posto) te interdisciplinarno područje s jedan posto i umjetničko područje s 0,4 posto.

SPLIT - Dvije su mlađe muške osobe jutros poginule u dvjema prometnim nesrećama na imotskom i makarskom području, izvijestila je splitsko-dalmatinska Policijska uprava. U direktnom sudaru osobnog vozila i teretnog vozila u tri sata poslije ponoći u Lokvičićima, u predjelu Crveni klanac, poginuo je dvadesetgodišnji A.T. vozeći se u "mercedesu" iz Lovreća prema Imotskom. U policiji su rekli kako je do nesreće došlo kad je vozač "mercedesa" zbog neprilagođene brzine u zavoju prešao na suprotni kolnički trak te se izravno sudario s teretnim vozilom koje je naišlo iz suprotnoga smjera. Dvadeset i dvogodišnji policajaca u 7,20 sati u Brelima kod Makarske, na Jadranskoj magistrali, vozeći osobni automobil "audi" izletio je sa skliskoga kolnika i vozilom udario u brdo. Smrt policajca utvrdila je ekipa Hitne medicinske pomoći koja je došla na mjesto nesreće.

ZABOK - Prilikom slijetanja osobnog automobila u Krapina Selu noćas je poginuo 42-godišnjak i ozlijeđen je 29-godišnjak, a vozač je otišao s mjesta nesreće, priopćila je krapinsko-zagorska policija. Automobil je sletio s ceste jer je nepoznati vozač vozio preblizu desnom rubu ceste, navodi se u priopćenju. Smrtno stradali 42-godišnjak i 29-godišnjak, kome je pomoć pružena u zabočkoj bolnici, bili su putnici u tom automobilu, navodi se u priopćenju.

DUBROVNIK - Sedamnaestogodišnji vozač motocikla smrtno je stradao u prometnoj nesreći dvadeset minuta poslije ponoći u dubrovačkom naselju Nova Mokošica, priopćila je dubrovačko-neretvanska policija. Sedamnaestogodišnjak je izgubio nadzor nad motociklom dubrovačkih registracijskih oznaka te udario u rub nogostupa. Od posljedica zadobivenih ozljeda preminuo je na mjestu nesreće.

SPLIT - Na sceni splitskog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) pod ravnanjem Nade Matošević i u režiji Ozrena Prohića sinoć je premijerno izvedena opereta "Šišmiš" Johanna Straussa mlađeg. Splitska publika, koja je do posljednjeg mjesta popunila teatar, tu je operetu posljednji put u svom gradu gledala prije 27 godina. U opereti, koja je izvedena u prepjevu Vladana Švacova, u ulozi Gabriela von Eisensteina nastupio je Branko Robinšak u alternaciji s Voljenom Grbcem, a u ulozi njegove žene Rosalinde nastupile su Marija Buzdovačić i Olga Kaminska, Rosalindina sobarica Adela je Marijana Prohaska, a u ulozi bilježnika dr. Falkea izmjenjivali su se Armando Puklavec i Zlatko Aurelio Kokeza. U ostalim ulogama su nastupili Biljana Ivanović, Nera Gojanović Kljajić, Sveto Matošić Komnenović i Stefan Kokoškov. Uz soliste u "Šišmišu" je sudjelovao zbor, orkestar i balet HNK Split. Operetu "Šišmiš" u tri čina splitska je publika prvi put imala priliku čuti prije sto godina.

(Hina) xmc ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙