FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nesigurnost na europskim tržištima dionica

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 21. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Europske dionice oscilirale su u srijedu između negativnog i pozitivnog teritorija budući da je brzo splasnuo početni entuzijazam koji je potaknula Europska središnja banka ponudom povoljnih trogodišnjih kredita.

Indeks Londonske burze FTSE tako je oko podneva bio u blagom minusu, oslabivši 0,1 posto na 5.416 bodova, indeks Frankfurtskle burze DAX bio je pak na istom postotnom dobitku, ojačavši na 5.851 bod, dok je pariški CAC bio u minusu 0,8 posto i iznosio 3.031 bod.

Banke su se kod ECB-a zadužile za ukupno 489 milijardi eura preko trogodišnjih kredita s povoljnim kamatama, što je potpirilo nade da bi se taj novac mogao iskoristiti za kupnju talijanskih i španjolskih obveznica. Ukupni iznos kredita premašio je procjene analitičara koji su ga u Reutersovoj anketi procijenili na 310 milijardi eura.

"Gledano iz perspektive likvidnosti, to pomaže bankama da ojačaju bilance, ali postoje dugoročnija pitanja o tome zašto bankama uopće treba toliko novca", tumači Joshua Raymond iz tvrtke City Index.

"To pokazuje da banke teško dolaze do novca. Ishod je pozitivan i negativan istodobno", slaže se Michael Hewson iz CMC Marketsa. "Ključno je pitanje sada koliko će tog novca pronaći put do tvrtki“.

U takvom su okruženju banke eurozone ojačale da bi potom krenule silaznom putanjom, pa je UniCredit, kojem je Fitch u srijedu snizio rejtinge, bio na gubitku 5,1 posto, Societe Generale 3,1 a BNP Paribas 2,2 posto. Intesa Sanpaolo dobila je pak na vrijednosti 0,4 posto.

Među gubitnicima izdvajao se pak tehnološki sektor, nakon što je američki Oracle izvijestio o nižoj dobiti prvi puta u deset godina zbog slabije prodaje softvera i hardvera. Njemački SAP oslabio je tako 3,1 posto, Software 2,6 a francuski Capgemini 3,3 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 1,48 posto i iznosio 8.459 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙