FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski ulagači usmjereni na dobre vijesti iz Njemačke, traže pozitivno u summitu

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 13. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Europske dionice ojačale su u utorak nakon što su se ulagači usredotočili na poboljšana očekivanja ulagača u Njemačkoj i pozitivne rezultate prošlotjednog summita Europske unije.

Indeks Londonske burze FTSE ojačao je 0,7 posto na 5.467 bodova a na istom postotnom dobitku bio je i frankfurtski DAX, dosegnuvši 5.822 boda. Pariški CAC zabilježio je nešto skromniji rast, ojačavši 0,2 posto na 3.096 bodova.

Tržišta je ohrabrilo neočekivano poboljšanje očekivanja njemačkih ulagača u prosincu, nakon devetomjesečnog razdoblja pada, pokazalo je u utorak izvješće uglednog njemačkog instituta ZEW.

Ulagači su se usredotočili i na pozitivne rezultat prošlotjednog summita Europske unije, na kojem je dogovorena stroža proračunska disciplina i dublja integracija.

"Dobili smo snažan vezivni materijal koji će se na duži rok pokazati ekonomski relevantnim. Ipak, šteta je već učinjena i Europa je gurnuta u recesiju", smatra Steven Bell, direktor hedge fonda GLC.

Među dobitnicima izdvajale su se rudarske kompanije, koje su u prosjeku dobile na vrijednosti 1,2 posto, poduprte australskim podizanjem prognoze o potražnji za željeznom rudom. Rio Tinto tako je ojačao 1,7 posto.

Na dobitku je bio i njemački proizvođač čelika Thyssenkrupp, od 2,3 posto.

Indeks tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 1,2 posto, na 8.552 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙