FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze slabe zbog nedovoljnog napretka na EU summitu

Autor: neba
LONDON, 9. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale, drugi dan zaredom, nakon što su europski lideri na ključnom summitu dogovorili jačanje fiskalne discipline, ali nisu postigli veći napredak prema cjelovitom planu za suzbijanje dužničke krize.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oslabio je do 9,30 sati 0,6 posto, na 967 bodova, nakon što je jučer pao 1,5 posto.

Pariški CAC, londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,1 i 1 posto.

Nakon jučerašnjeg maratonskog sastanka EU lidera dogovorena su striktnija proračunska pravila, no taj sporazum neće potpisati svih 27 članica EU-a.

U drugim pitanjima, kao što je jačanje fonda za financijsku stabilizaciju, uloga Europske središnje banke ili izdavanje zajedničkih euroobveznica postignut je mali ili nikakav napredak.

Zbog toga ulagači sumnjaju da će danas summit završiti dogovorom o cjelovitom planu za suzbijanje dužničke krize.

„To nas zapravo nije pomaknulo puno dalje s mjesta na kojemu smo bili i nisam siguran je li postignut napredak po najvažnijim pitanjima. Ako ste nešto zaradili na dionicama posljednjih tjedana, mislim da je vrijeme da tu zaradu unovčite“, kaže Justin Urquhart Stewart, direktor u tvrtki Seven Investment Management.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros pao 1,5 posto, na 8.536 bodova. U cijelom ovom tjednu izgubio je 1,2 posto.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙