FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 20. prosinca 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Predstavnici oporbenih stranaka u novom sazivu Hrvatskog sabora dogovorili su se danas o raspodjeli mjesta u saborskim radnim tijelima i odborima, a što bi sutra prijepodne trebala potvrditi i vodstva tih stranaka kako bi se popodne u Saboru potpisao i oporbeni sporazum o raspodjeli mjesta u parlamentu. Po tom dogovoru, koji se temelji na modelu od 29 radnih tijela u Saboru te uzimajući u obzir mogućnost da vladajući smanje taj broj, 17 bi ih pripalo vladajućima, a 12 oporbi, pri čemu bi HDZ predsjedavao u osam tih tijela, a po dva bi vodili Hrvatski laburisti i HDSSB. Branko Bačić (HDZ) novinarima je nakon sastanka izjavio kako je oporba uglavnom sve dogovorila, ali da taj dogovor još sutra prijepodne trebaju verificirati stranačka tijela, odnosno predsjedništva tih stranaka. HDZ, naglasio je, inzistira da se definira i broj zastupnika koji će Hrvatsku zastupati u Europskom parlamentu, tzv. europarlamentaraca koji pripadaju oporbi. Istaknuo je da HDZ ne zahtijeva da svih pet oporbenih parlamentaraca pripadne toj stranci, već samo da se poštuje omjer u sabornici, odnosno da sedam tih zastupnika imaju vladajući, a pet oporba.

ZAGREB - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor sastala se danas u Banskim dvorima s predstavnicima Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih, u povodu 90. godišnjice djelovanja Saveza, priopćeno je iz vladina Ureda za odnose s javnošću. Tom prigodom darovali su predsjednici Vlade Zahvalnicu za izniman doprinos i potporu u unaprjeđenju položaja gluhih i nagluhih osoba u Hrvatskoj. Predsjednica Vlade Jadranka Kosor također je ocijenila suradnju uspješnom te naglasila da će se ona nastaviti i ubuduće, stoji u priopćenju vlade.

ZAGREB - Bivši premijer Ivo Sanader došao je danas u Hrvatski sabor gdje je podnio zahtjev za zastupničku mirovinu, a kratko se zadržao u razgovoru s predsjednikom Sabora Lukom Bebićem kojemu je zahvalio jer je svojom imovinom jamčio za njegovo puštanje iz pritvora u kojemu je do prošlog petka bio zbog optužbi za korupciju. "Zahvalio sam mu još jednom na jamstvu i prijateljstvu jer mislim da je predsjednik Sabora učinio veliku stvar za mene kao prijatelja i ja mu zahvaljujem na tom prijateljstvu. Pokazao je da je prijateljstvo jedna kategorija koja nije ovisna o vremenskim nepogodama", izjavio je Sanader novinarima. Upitan o čemu je razgovarao s Bebićem, odgovorio je: "O svemu pomalo, o onome što nismo u ovih godinu dana". U Sabor je, naglasio je, došao kako bi kod saborskih službi regulirao svoj status kao nezavisnog zastupnika, koji mu istječe za dva dana, konstituiranjem novoga saziva. Tek je nedavno, rekao je, saznao za zakonske odredbe po kojima, s obzirom na 59 godina života, ima uvjete za mirovinu i ne može koristiti klauzulu 'šest plus šest' (pola godine pune zastupničke plaće i pola godine 50 posto).

RIJEKA - Riječki gradski oporbeni vijećnici stranaka Liste za Rijeku, Primorsko-goranskog saveza i Hrvatske demokratske zajednice na današnjoj su konferenciji za novinstvo izrazili nezadovoljstvo djelovanjem Gradskog vijeća, ocijenivši da ono više nije predstavničko tijelo građana, nego samo "glasačka mašinerija" gradonačelnika Vojka Obersnela. Požalili su se da je na dnevnom redu sutrašnje sjednice vijeća 29 točaka, čime se, po njihovoj procjeni, umanjuje mogućnost rasprave o najvažnijoj točki, donošenju gradskog proračuna. Predrag Blečić (Lista za Rijeku), Dinko Beaković (PGS) i Hrvoje Burić (HDZ) istaknuli su da su od ljeta održane samo dvije sjednice gradskog vijeća, a da proteklih 45 dana nije bilo ni jedne sjednice. Zatražit će promjenu poslovnika kako bi se propisala obveza sazivanja sjednice jednom u mjesecu, a ne kao dosad - jednom u tri mjeseca. U poslovniku treba promijeniti i odredbu o roku dostave materijala za sjednicu koja je sad osam dana jer taj rok treba produljiti. Oporbeni vijećnici su istaknuli da su, uz to što je obvezni rok prekratak, sad dobili materijale samo šest dana prije sjednice. Time se, navode, još više onemogućuje kvalitetna priprema i rasprava o proračunu.

ZAGREB - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) morat će se natjecati za dodatan novac mjerodavnih ministarstava i grada jer proračunski novac nije ni izdaleka dostatan za željenu nakladničku, izložbenu te ostale aktivnosti Akademije, istaknuo je glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan na današnjoj redovitoj skupštini u palači Akademije. Akademici su jednodušno podržali to stajalište glavnoga tajnika, kao i iznijete prijedloge, među kojima je i prijedlog da se izmjenama i dopunama financijski plan HAZU za ovu godinu poveća za milijun i 150 tisuća kuna pa sada iznosi 72 milijuna i 860 tisuća kuna. Napomenuo je da nije izražen financijski plan Akademije za 2012. te da je za razdoblje od siječnja do ožujka iduće godine donesena odluka o privremenom financiranju poslova, funkcija i programa jer, podsjetio je, zbog nedavnih parlamentarnih izbora nije donesen Državni proračun za 2012. Iz istih su razloga akademici jednodušno prihvatili i planove rada HAZU za 2012. kao orijentacijske, a takvo su stajalište imali i o prijedlogu da se dosadašnje Znanstveno vijeće za naftu preimenuje u Znanstveno vijeće za naftu i plin.

ZAGREB - Nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić, uputio je danas vjernicima božićnu poruku kojom im čestita Božić i poručuje da će "sigurno doživjeti radost ako se okupe oko jaslica, mole jedni za druge, oproste jedni drugima, očituju blizinu, zahvalnost i ljubav te svoje buduće korake preporuče Bogu koji čeka samo to, da ga prime u svoje srce i u svoj dom". Božićni blagdan pun je draži, ispunjen milinom i pjesmom, približava nas Bogu - samoj ljepoti, a novom svježinom usmjeruje na "vrjednote izvornoga humanizma, koje je danas potrebno ponovno otkriti i posvijestiti", stoji u kardinalovoj božićnoj poruci. "Božić privlači jer govori istinom. Koliko god se čovjek u svojim traženjima i lutanjima priklanjao raznim odgovorima, duboko u sebi osjeća istinitost čežnje koja upućuje na Boga", ustvrdio je Bozanić, dodavši da je Božić privlačan i zato što nije poput ljudskih ideologija, a u njemu ima mjesta za svakoga čovjeka koji iskreno traži sreću. Božić izaziva i privlači istinom, čak i onda kada se čovjek namjerno od njega želi udaljiti ili ga pretvoriti u neko sredstvo zabave radi zemaljske koristi. "Takve karikature božićnoga slavlja, koje se ponekad žele nametnuti, pojedincima i društvu donose samo pogubno zavaravanje, ostavljajući tek pojačan okus gorčine i razočaranja, otvarajući izvore novih nesuglasja, nesporazuma i sukoba".

ĐAKOVO - Đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit predsjednik HBK msgr. Marin Srakić na tradicionalnoj predbožićnoj konferenciji za novinare je, osvrnuvši se na traženje novinara na stanje u društvu, izrazio nadu da će nova vlast odgovoriti izazovima vremena. Govoreći o ulasku Hrvatske u EU, izrazio je očekivanje da će hrvatski građani na referendumu biti za ulazak u EU jer, poručio je, to je budućnost Hrvatske. Također je odbacio kritike na račun bogatstva Crkve, rekavši da se i ona odrekla dijela sredstava za socijalne programe. U svojoj božićnoj poruci nadbiskup Srakić je kazao kako je Božić blagdan nade. Stavivši Božić u kontekst suvremenog života i zamki koje sobom nosi, rekao je kako, nažalost, u suvremenoj kulturi, snažno obilježenoj sekularizacijom, izrazi kao što su spasenje, vječni život, nada, s mukom pronalaze prostor i sve više postaju nerazumljive riječi. "Pod utjecajem tehnološko-znanstvenog napretka čovjek svoj život često promatra samo unutar često ljudskog i ovozemaljskog obzorja u kojem više nema mjesta za nešto što je iznad, a onda nema mjesta ni za sama Boga", kazao je Srakić.

ZAGREB - Gradonačelnici Zagreba i Skoplja Milan Bandić i Koce Trajanovski potpisali su danas u zagrebačkoj palači Dverce povelju o prijateljstvu i suradnji između glavnih gradova Hrvatske i Makedonije te pritom istaknuli kako je riječ o službenom nastavku već ranije započete dobre i kvalitetne suradnje u području energetske učinkovitosti, kulture i ostalom. "Današnji sporazum točka je na 'i' kojom potvrđujemo ranije započetu suradnju", kazao je gradonačelnik Bandić nakon kraćeg susreta s makedonskim kolegom i službenog potpisivanja sporazuma. Naglasio je da će predmet interesa buduće suradnje biti razmjena iskustava u javnom upravljanju, ali i gospodarstvu pa je tako skopski gradonačelnik Trajanovski posjetio i tvrtku "Končar" gdje je razgledao niskopodne tramvaje koji voze zagrebačkim ulicama te podružnicu Zagrebačkog holdinga "Zrinjevac". "U zadnjih 20 godina, u borbi za nezavisnost dvaju država, Zagreb i Skoplje bili su u teškim prilikama, a danas vladaju kriza i recesija. Naša je obveza kao gradonačelnika da sve te probleme rješavamo u svojim gradovima, ali i da pomognemo jedni drugima kao prijatelji, baš onda kad je najteže", rekao je Bandić poručivši gostima iz Skoplja da će im na raspolaganju kroz radnu skupinu biti stručnjaci iz zagrebačkih gradskih ureda kako bi razmijenili iskustva javnih uprava.

ZAGREB - Odjel za kulturnu kontaktnu točku Ministarstva kulture i MEDIA desk Hrvatske pri Hrvatskom audiovizualnom centru (HAVC) predstavili su danas u Muzeju Mimara program Kreativna Europa i brošuru "Nove ideje stare Europe - Program Kultura 2007.-2013.". Uz kratki pregled uspješnih projekata sufinanciranih iz programa Kultura 2007.-2013., četvrta takva brošura u nizu donosi informacije o programu i o Pravilniku o sufinanciranju odobrenih projekata, kojim su stvoreni preduvjeti da se hrvatskim projektnim partnerima omogući dodatno nacionalno sufinanciranje projekata od strane Ministarstva kulture u iznosu do najviše 60 posto od ukupne vrijednosti hrvatskog dijela projekta. Program Kreativna Europa za razdoblje od 2014. do 2020. objedinjuje programe "Kultura", "MEDIA" i "MEDIA Mundus", za koje je predviđeno 1,8 milijardi eura, rekla je Martina Petrović, voditeljica MEDIA deska Hrvatske. Za program MEDIA izdvojit će se 900 milijuna eura, od čega veći dio odlazi na digitalizaciju malih nezavisnih kina i filmske građe, dodala je. Petrović je izrazila zadovoljstvo dosadašnjim sudjelovanjem Hrvatske u programima EU, napomenuvši da se bilježi sve veći broj prijava i prevladan je strah od prijavnica i papirologije.

ZAGREB - Provedba malih komunalnih akcija u gradu Zagrebu do 15. prosinca na razini je 85 posto, što je znatan napredak u usporedbi s lanjskih 12 posto, izneseno je na današnjoj koordinaciji gradonačelnika, predsjednika Gradske skupštine i predsjednika vijeća gradskih četvrti. Na današnjoj koordinaciji predstavnicima skupštine, vijeća gradskih četvrti i gradonačelniku Milanu Bandiću predstavljena su izvješća mjerodavnih ureda te poduzeća "Zrinjevca" i Zagrebačkih cesta, koji su naglasili da je "Zrinjevac" na 93 do 95 posto planiranih poslova, a Zagrebačke ceste na oko 93 posto. Potpredsjednica gradske skupštine Tatjana Holjevac pohvalila je te rezultate u provedbi malih komunalnih akcija ocijenivši ih vrlo dobrim, naročito u usporedbi s prošlom godinom. Provedbu tih akcija pohvalio je i gradonačelnik Bandić koji je rekao da se iduće godine mogu očekivati i bolji rezultati. Naglasio je kako su ti rezultati postignuti uspostavom ureda za javnu nabavu te brojnim racionalizacijama i uštedama u radu gradonačelnikova ureda. Današnji sastanak koordinacije trajao je oko 20-ak minuta, a zaključci su prihvaćeni bez duže rasprave.

ZAGREB - Zagrebačka županija dodijelila je učenicima i studentima sa svog područja 50 novih stipendija za školsku godinu 2011./2012., priopćeno je danas iz Zagrebačke županije. Učenicima je dodijeljeno 30 stipendija, dok je studentima dodijeljeno 20 stipendija. Dobitnici stipendija svoje su ugovore, na današnjoj prigodnoj svečanosti, potpisali sa županom Zagrebačke županije Stjepanom Kožićem. Uz 50 novih stipendista, u školskoj godini 2011./2012. stipendiranje nastavlja i 50 učenika i 72 studenata iz prethodnih godina koji su zadovoljili uvjete za nastavak stipendiranja. Tako će u ovoj školskoj godini Zagrebačka županija stipendirati ukupno 172 stipendista, za što je osigurala 2,2 milijuna kuna. Stipendija se dodjeljuje na 12 mjeseci, a iznosi 500 kuna za učenike i 1.000 kuna za studente. Od ukupno 30 stipendija za učenike, 10 ih je dodijeljeno prema kriteriju izvrsnosti, 10 prema socijalnom kriteriju, a 10 za deficitarna zanimanja. Od ukupno 20 studentskih stipendija, 10 ih je dodijeljeno prema kriteriju izvrsnosti, a ostalih 10 prema socijalnom kriteriju. Zagrebačka županija u proračunu za iduću godinu za Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu predvidjela je 102.998.096 kuna odnosno 37,5 posto ukupnog Proračuna. Župan Kožić istaknuo je kako je ulaganje u mlade i njihovo obrazovanje najbolja investicija koja će se dugoročno višestruko vratiti.

ZAGREB - Predsjednik Uprave Hrvatske radio-televizije (HRT) Josip Popovac izrekao je mjeru upozorenja zbog povrede radne obveze uredniku i voditelju nedjeljnog Dnevnika Zoranu Šprajcu, a v.d. urednik informativnog programa Dražen Miočić odlučio je da Šprajc do daljnjega neće voditi i uređivati Dnevnik, priopćio je danas HRT. U priopćenju se navodi da su v.d. urednik Informativnog programa HTV-a Dražen Miočić i glavni urednik HTV-a Bruno Kovačević zatražili da se "Zoranu Šprajcu izrekne mjera upozorenja zbog povrede radne obveze". "Kolega Šprajc odbio je dati očitovanje nadređenim urednicima u vezi s upitom Programskog vijeća HRT-a te je zlouporabio medijski prostor javne televizije i Programskom vijeću odgovorio putem ekrana. Također, kolega Šprajc se izravno oglušio o nalog nadređenih urednika koji su prema važećim pravnim aktima odgovorni za program", stoji u pripćenju. V. d. urednik informativnog programa Dražen Miočić odlučio je da kolega Šprajc do daljnjega neće voditi i uređivati Dnevnik, te će obavljati druga zaduženja sukladno njegovoj odluci, dodaje se. Šprajc je u nedjeljnom Dnevniku, 18. prosinca, kako je rekao, na javnoj televiziji javno odgovorio na javno izrečen zahtjev Programskog vijeća za očitovanjem urednika i novinara zbog priloga novinara Hrvoja Zovka posvećenog okolnostima pada Vukovara, a u kojem su objavljene snimke razgovora zapovjednika obrane Vukovara Mile Dedakovića Jastreba i tadašnjeg predsjednika Republike Franje Tuđmana.

ZAGREB - GONG je danas zatražio da se zbog nedostataka u legislativi i neinformiranosti građana o ulasku u EU u Hrvatskom saboru odgodi donošenje odluke o udruživanju Hrvatske u EU te da se provede sveobuhvatna kampanja informiranja građana. Predsjednika Vijeća GONG-a Berta Šalaja začudila je, kako je kazao, jučerašnja izjava predsjednika Republike Ive Josipovića o tome kako je svjestan manjkavosti, ali da vremena za promjene nema. Za otklanjanje nedostataka, ako se referendum prolongira, ima dovoljno vremena, ocijenio je Šalaj na konferenciji za novinare. Po mišljenju članice Vijeća GONG-a Tamare Ćapete, optimalan datum referenduma bio bi sredina ili druga polovina veljače.Manjkavosti pravnog okvira za provedbu referenduma su, po mišljenju GONG-a, nepoznata procedura prethodne registracije birača koji će glasovati izvan prebivališta pa nisu jasne procedure za glasanje niti proces prethodne registracije birača u inozemstvu, to što nije reguliran sastav povjerenstava i biračkih odbora za provođenje referenduma te što je još uvijek nepoznato tko se i kako može akreditirati za promatranje izbora.

ZAGREB - Predstava "Badnja večer" u izvedbi kulturno-umjetničkog društva Prepuštovec kojom se prikazalo kako se nekada slavio Božić kada je u središtu bila obitelj, održana je danas povodom nadolazećih blagdana u Hrvatskoj kući "Materina priča". Tradicija slavljenja Božića uvelike se promijenila u odnosu na nekada, a članovi KUD Prepuštovca odjeveni u tradicionalne narodne nošnje prigorskog kraja, zajedno sa sviračima odjevenima u replike šestinskih nošnji, pokazali su koji su se običaji njegovali u blagdansko vrijeme prije nekoliko generacija. Tradicionalnim božićnim običajima i domaćim kolačima koji su tipični za njihov kraj, pokazali su kako se nekad sve zajednički radilo, uz pjesmu i veselje. Josip Lipar iz KUD Prepuštovca objasnio je kako su ovom predstavom htjeli prezentirati tradicionalne božićne običaje te prikazati segment jedne obitelji na Badnju večer. Dodao je kako ovo nije običaj cijelog kraja jer bi on za mlade možda bio dosadan, pa su stoga odlučili prikazati samo običaje prigorskog kraja.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙