FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 4. prosinca 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB

Po informacijama koje je Državno izborno povjerenstvo (DIP) dobilo od policije, glasovanje za sedmi višestranački saziv Hrvatskoga sabora svugdje protječe bez incidenata. "Još jednom pozivamo sudionike izbornog postupka da se pridržavaju pravila izborne šutnje i da se suzdrže od svake izborne promidžbe", izjavila je potpredsjednica DIP-a Aleksandra Jozić Ileković, nakon objave podataka o odazivu glasača do 11 sati. Po tim podatcima, do 11 sati glasovalo je 16,39 posto birača, što je nešto manje nego 2007., kad je odaziv u isto vrijeme bio 17,91 posto. Najviše birača odazvalo se na biralištima u Karlovcu 22,73, Osijeku 20, 68 i Zagrebu 20,12 posto, a najmanji odaziv je bio u Zadru 13,36 posto, Bjelovaru 13,48 posto te Dubrovniku 10,81 posto. Po županijama najveći je odaziv bio u Karlovačkoj županiji 19, 92 posto, a najmanji u Koprivničko-križevačkoj 12,13 posto te Brodsko-posavskoj županiji 12,81 posto. DIP će se tijekom dana, kako se doznaje, očitovati o izjavama Zorana Milanovića i Jadranke Kosor koje su objavljene na HTV-u, a koje su kao čelnici stranaka dali nakon glasovanja na svom biračkom mjestu. DIP također moli poslodavce da zaposlenicima, koji danas rade, omoguće ostvarenje ustavom zajamčenog prava na glasovanje.

ZAGREB

Izborni dan u Hrvatskoj, po podatcima GONG-a, prolazi mirno, u demokratskoj atmosferi i bez značajnijih incidenata. Takav zaključak temelje na osnovi dojava svojih promatrača i neanonimnih građana koji dojavljuju manji broj izbornih nepravilnosti nego na prošlim izborima. Takve dojave odnose se prvenstveno na probleme u svezi s ostvarivanjem prava glasa nacionalnih manjina, ali i na kršenja izborne šutnje, pojedina nepripremljena i neuređena biračka mjesta te jedan slučaj nemogućnosti ostvarivanja biračkog prava u inozemstvu. Prilikom glasovanja pripadnika nacionalnih manjina, kako se navodi, pojavljuju se problemi - od uvjeravanja da smiju glasati samo za opću listu preko stvaranja neugode pri njihovu prozivanju od strane biračkih odbora do nedostatka glasačkih listića. Kršenja izborne šutnje, kako se navodi, događa se i dalje manjim intenzitetom, uključuje lijepljenje plakata, slanje SMS poruka i postavljanje letaka na vjetrobranskim staklima automobila. GONG podsjeća da je do 19 sati obvezno poštivanje izborne šutnje, te stoga poziva sve političke stranke i kandidate da se suzdrže od bilo kakvih promotivnih aktivnosti. Što se tiče društvenih mreža, objave novih sadržaja trećih osoba koje nisu sudionici izbora ne smatraju se kršenjem izborne šutnje, stoji u izvješću GONG-a.

ZAGREB

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske (DIP) objavilo je da je za promatranje parlamentarnih izbora registriralo 3287 promatrača među kojima je 3225 promatrača iz 23 nevladine udruge u Republici Hrvatskoj te 62 strana promatrača. Promatračima su za za pristup biralištima izdane iskaznice. Od 62 strana promatrača 36 ih je iz OESS-a, tri iz Bosne i Hercegovine (dva iz Udruženja izbornih dužnosnika Bosne i Hercegovine te jedan iz Centralne izborne komisije), devet s Kosova (sedam iz Centralne izborne komisije i dva iz Veleposlanstva Republike Kosovo u Republici Hrvatskoj), pet iz Makedonije (iz Državnog izbornog povjerenstva Republike Makedonije) te devet iz Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država. Na prošlim parlamentarnim izborima u Republici Hrvatskoj 2007. godine bila su 34 strana i 5061 promatrač iz nevladinih udruga u Republici Hrvatskoj.

ZAGREB

Policija je zaprimila prijavu HDZ-a zbog ometanja računalnoga sustava te stranke, odnosno ometanja njihove internetske stranice na koju se danas ne može pristupiti, doznaje se od glasnogovornika Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Krunoslava Borovca. "Zaprimili smo prijavu i o tome ćemo obavijestiti nadležno mjerodavno državno odvjetništvo te provesti izvide", rekao je Hini Borovec. Internetska stranica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) na adresi www.hdz.hr od jutros ne radi, dok stranice HDZ-ovih lokalnih podružnica normalno rade i dostupne su internetskim korisnicima. Uoči izbora pojedine hakerske skupine najavljivale su u više navrata napade na internetske stranice HDZ-a.

VINKOVCI

Pedesetšestogodišnji muškarac ubijen je danas u stanu u ulici Antuna Gustava Matoša u vinkovačkoj gradskoj četvrti Zagrebački blok, izvjestila je Policijska uprava vukovarsko-srijemska. U policiji navode kako postoji sumnja da je ubojstvu prethodilo nasilničko ponašanje u obitelji. U tijeku je policijski očevid.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙