FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: dvla
ZAGREB, 19. prosinca 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

PRIŠTINA

Njemačka je kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak u Prištini pozvala Srbiju da prestane podupirati sunarodnjake na Kosovu te da traži mogućnosti razgovora s kosovskom vladom, nakon što su proteklih tjedana kosovski Srbi blokirali ceste i napadali snage NATO-a na Kosovu. "Potrebna su rješenja za slobodnu trgovinu i graničnu suradnju, nismo zainteresirani za paralelne (srpske) strukture na Kosovu", izjavila je Merkel nakon razgovora s predsjednikom kosovske vlade Hashimom Thacijem tijekom posjeta Kosovu u ponedjeljak u Prištini. Barikade što su ih Srbi postavili kako bi obustavili promet na sjeveru Kosova trebaju se ukloniti, poručila je Merkel. Trideset njemačkih i austrijskih vojnika ozlijeđeno je tijekom ovoga mjeseca, kad su stotine Srba pokušale spriječiti pokušaj NATO-a da ukloni barikade što su ih postavili Srbi. Nasilje na sjeveru Kosova potaknulo je Europsku uniju da 9. prosinca odgodi odluku o srbijanskoj kandidaturi za članstvo u EU-u. Njemački je vojni kontingent s oko 1800 vojnika najveći od svih u sastavu snaga NATO-a na Kosovu (KFOR), a i zapovjednik KFOR-a je Nijemac.

SEUL

Sjeverna Koreja pokusno je ispalila raketu kratkog dometa na svojoj istočnoj obali u ponedjeljak, na dan objave smrti svoga vođe Kim Jong-Ila, javila je novinska agencija iz Južne Koreje koja je na vijest o smrti pojačala vojnu pripravnost. "Sjeverna Koreja pokusno je ispalila raketu kratkog dometa u ponedjeljak ujutro... Pokus su pratile naše vojne vlasti", citirala je agencija Yonhap neimenovanog vladinog dužnosnika. Ispaljivanje rakete dometa 120 kilometara nije povezano s Kimovom smrću, rekao je izvor, a južnokorejsko ministarstvo obrane odbilo je to komentirati. Južna Koreja je svoju vojsku stavila u stanje pojačane pripravnosti i pooštrila je nadzor granice prema Sjevernoj Koreji pošto je u ponedjeljak objavljena smrt Kim Jong-ila. Ta je granica jedna od najčuvanijih na svijetu.

PRAG

Službeni oproštaj od preminulog bivšeg češkog predsjednika Vaclava Havela, začetnika "Baršunaste revolucije" 1989., održat će se u petak u katedrali Sv. Vida u Praškom dvorcu, priopćio je glasnogovornik ureda predsjednika Radim Ochvat. "Svečani oproštaj od predsjednika Havela bit će u petak 23. prosinca u 12 sati u katedrali Sv. Vida". U katedrali će se održati misa zadušnica i potom privatna ceremonija na krematoriju, kazao je praški nadbiskup Dominik Duka. Vaclav Havel će najvjerojatnije biti pokopan u obiteljskoj grobnici na praškom groblju Vinohrady, javili su češki mediji. Premijer Petr Nečas je 21. 22. i 23. prosinca proglasio nacionalnim danima žalosti, a sve je građane pozvao da u podne u petak minutom šutnje odaju počast tom komunističkom disidentu, vođi revolucije, predsjedniku, piscu i humanistu.

ZAGREB

Obrana generala Ante Gotovine u novom je podnesku Haaškom sudu poručila da Žalbeno vijeće treba prihvatiti 25 dokaza uvođenje kojih traži obrana, jer je riječ o novim dokazima koji bi promijenili prvostupanjsku odluku da su bili na raspolaganju sudu, odbacivši tako argumente haaškoga tužiteljstva koji se protive njihovu uvođenju, objavio je u ponedjeljak Haaški sud. Obrana generala Gotovine pred Haaškim sudom zatražila je 4. studenoga da se u žalbenom dijelu postupka uvede 25 novih dokaza, među kojima su i zapisnici sjednica Vrhovnog savjeta obrane koje su se održavale u Beogradu u vrijeme "Oluje", američka diplomatska bilješka objavljena putem WikiLeaksa te ekspertna izvješća američkih časnika. Ti se dokazi tiču okolnosti odlaska srpskih civila prije "Oluje", u tijeku nje i nakon nje, karaktera topničkih napada HV-a tijekom "Oluje" i Gotovininih ovlasti u vezi s javnim nastupima.

LONDON

Njemački ministar vanjskih poslova Guidio Westerwelle u ponedjeljak je ponudio prevladavanje svih neslaganja s Velikom Britanijom iskazanih na nedavnom summitu Europske unije i istaknuo da je snažan britanski financijski sektor u zajedničkom europskom interesu. "Za Njemačku je Velika Britanija nezaobilazan partner u Europskoj uniji", rekao je Westerwelle novinarima u Londonu na zajedničkoj konferenciji za tisak s britanskim ministrom vanjskih poslova Williamom Hagueom. "Mi trebamo ostati jedinstveni, moramo stajati rame uz rame i trebali bi graditi mostove među nama nakon posljednjeg summita. To je moja ponuda i gesta", rekao je njemački ministar. Britanija je bila jedina zemlja koja nije potpisala sporazum EU-a o prevladavanju dužničke krize u eurozoni što je potaknulo nagađanja da bi Britanija mogla biti izolirana od donošenja odluka u Europi, a to bi pak moglo ugroziti njen financijski sketor.

KIJEV

Summit koji je trebao približiti Ukrajinu europskoj matici u ponedjeljak je propao nakon što je EU objavio da neće potpisati važan politički i trgovački sporazum dok Kijev ne riješi slučaj zatvorene ukarajinske oporbene čelnice Julije Timošenko. Pregovori o sporazumu, koji je trebao stvoriti zonu slobodne trgovine i uspostaviti dublje veze, završeni su, ali je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy rekao da će potpisivanje i ratificiranje sporazuma s Ukrajinom "ovisiti o politčkim okolnostima". Summit EU-Ukrajina, kojim su povodom Van Rompuy, predsjednik EK-a Jose Barroso i povjerenik za proširenje Štefan Fuele doputovali u Kijev, bio je pripreman četiri godine i trebao je obilježiti početak novog strateškog odnosa između EU-a i Ukrajine koja je integraciju u europsku maticu učinila svojim prioritetom.

LJUBLJANA

Slovenska agencija za upravljanje državnom imovinom (AUKN) u ponedjeljak je na inicijativu ministarstva financija i ministarstva poljoprivrede savjetovala dvjema bankama u većinskom vlasništvu države da razmisle o raspolaganju svojim vlasničkim udjelima u Mercatoru. AUKN je na svojim internetskim stranicama objavila pisma ministra financija Francija Križaniča ministra poljoprivrede Dejana Židana, u kojima pozivaju agenciju na reakciju zbog "golemih negativnih posljedica" do kojih bi moglo doći ako slovenski trgovački lanac Mercator bude prodan hrvatskom koncernu Agrokor. Križanič i Đidan tvrde da Mercator zapošljava više od 23.000 djelatnika, da se preko njega odvija promet 43 posto slovenskih prehrambenih proizvoda, da bi domaći proizvođači zbog gospodarske krize teško našli druge prodajne kanale, te da zato država dionice Mercatora koje su u posjedu slovenskih banaka u državnom vlasništvu mora tretirati kao "stratešku investiciju" i učiniti sve kako bi se zaštitili domaći proizvođači.

ILIGAN

Na Filipinima su u ponedjeljak trajale pripreme za pokop u zajedničke grobnice žrtava tropske oluje Washi, koja je ovog vikenda usmrtila više od 900 ljudi, a bez krova nad glavom je ostalo više desetaka tisuća u najsiromašnijim regijama zemlje. Washi, koji je pogodio obale južnih dijelova Filipina u petak kasno navečer, usmrtio je 927 ljudi, prema podacima koje je tijekom večeri objavio Centar za prevenciju i zaštitu od katastrofa. Brojne žrtve su stanovnici sirotinjskih četvrti na obali koje su oluja i valovi zatekli u snu. Cijela sela odnijela je voda, ceste i mostovi su uništeni, a više od 80.000 ljudi je ostalo bez kuća, bez odjeće i hrane. Vlada i Crveni križ uputili su pozive na solidarnost.

SKOPLJE

Srbijanski predsjednik Boris Tadić predložio je u ponedjeljak da se za rješavanje kosovskog pitanja primijeni irski model čime bi se ubrzao proces pristupanja Srbije Eurospkoj uniji. "Republika Irska ne priznaje podjelu teritorijalnog integriteta (otoka), a ipak je članica Europske unije", rekao je Tadić u intervjuu za makedonski list Dnevnik. Irski ustav govori "o ujedinjenju Irske (...) jedino mirnim sredstvima i uz demokratski izražen pristanak većine naroda obiju jurisdikcija", (Republike) Irske i Sjeverne Irske (u sastavu Velike Britanije), rekao je Tadić. Spomenuo je i druga rješenja za teritorijalne prijepore u Europi, poput primjerice južnog Tirola. Srbijanski predsjednik odbacio je mogućnost podjele Kosova i opet pozvao na donošenje "održiva rješenja" za Kosovo koje je neovisnost proglasilo 2008., što Beograd ne priznaje.

GAMART

Sirijska oporba optužila je predsjednika Bašara al-Asada za prijevaru, tvrdeći da neće poštivati dogovor postignut s Arapskom ligom o puštanju promatrača u zemlju, i zatražila je stranu vojnu intervenciju u Siriji kako bi se zaštitili civili. Oporba se oglasila pošto je Sirija potpisala protokol Arapske lige da će dopustiti ulazak promatrača u zemlju koji će nadzirati provedbu sporazuma s Arapskom ligom dogovoren prošli mjesec, koji podrazumijeva povlačenje vojske iz pobunjenih gradova, oslobađanje političkih zatvorenika i početak pregovora s disidentima o reformama. "Sirijski potpis na sporazum s Arapskom ligom laž je kako bi se kupilo vrijeme i Arapska liga odvratila od obraćanja Vijeću sigurnosti... Taj je sporazum nova prilika sirijskom režimu", kazao je Burhan Galijun iz oporbenog Sirijskoga nacionalnog vijeća. Poručio je da oporba traži da Arapska liga zauzme "oštrije stajalište".

ŽENEVA

Najmanje 106 novinara u 39 zemalja ubijeno je ove godine, odnosno u prosjeku više od dva na tjedan, objavila je u ponedjeljak nevladina udruga Press Emblem Campaign (PEC) u svom godišnjem izvješću. Prošle je godine ubijeno 105 novinara, a neslavan rekord drži 2009. kada su ubijena 122 novinara, zbog pokolja na Filipinima kada su u samo jednome danu bila ubijena 32 novinara. PEC u novom izvješću naglašava da je najmanje 20 novinara ubijeno tijekom Arapskog proljeća u nekoliko zemalja. "Protekla godina bila je osobito opasna za medijske djelatnike zbog narodnih pobuna u nekoliko arapskih zemalja. Najmanje 20 novinara ubijeno je dok su obavljali svoj posao tijekom nemira. Stotinjak drugih novinara bilo je napadnuto, zlostavljano, uhićeno, ranjeno u Egiptu, Libiji, Siriji, Tunisu i Jemenu", rekao je glavni tajnik PEC-a Blaise Lempen.

KIJEV

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy pozvao je u ponedjeljak Sjevernu Koreju da se nakon smrti predsjednika Kim Jong-Ila angažira na području "mira i stabilnosti" Korejskog poluotoka. "EU pomno prati situaciju i računamo na buduće čelnike da se angažiraju u korist mira i stabilnosti na Korejskom poluotoku", izjavio je Van Rompuy koji se nalazi u posjetu Kijevu. Glasnogovornik šefice europske diplomacije Catherine Ashton je priopćio da je EU "u kontaktu sa svojim strateškim partnerima s kojima dijeli analize o mogućim posljedicama smrti sjevernokorejskog vođe". I SAD je poručio da "pažljivo" prati razvoj događaja u Sjevernoj Koreji. Kim Jong-Il je čvrstom rukom vladao zemljom od 1994. Njegovim nasljednikom se smatra Kim Jong-Un, njegov najmlađi sin kojem još nije ni 30 godina.

BUDIMPEŠTA

Mađarske oporbene stranke pozvale su u ponedjeljak na mobilizaciju i oštru borbu protiv "diktature" premijera Viktora Orbana. "Dvadeset trećeg prosinca vlada će proglasiti zakone koji će zabiti posljednje čavle u lijes demokracije", istaknula je zeleno-liberalna politička stranka LMP u pozivu na veliki prosvjed istoga dana. Nevladine organizacije bi se također trebale pridružiti prosvjedu. Parlament u kojem Orbanova stranka Fidesz ima dvotrećinsku većinu, treba tog dana usvojiti zakon koji smanjuje broj parlamentarnih raprava koje prethode izglasavanju zakona. LMP tvrdi da novi tekst predviđa proglašavanje zakona u dva dana u parlamentu, što bi Mađarsku pretvorilo u zemlju gdje vlada upravlja dekretima.

LONDON

Jedan od najzloglasnijih britanskih serijskih ubojica Donald Neilson, poznat kao "Crni Panter", čije je surovo ubojstvo tinejdžerice 1975. zgrozilo narod, umro je ovaj vikend u zatvorskoj bolnici. Zatvorska je uprava objavila da je Neilson (75) u subotu primljen u bolnicu zbog teškoća s disanjem te da je idući dan umro. Služio je pet doživotnih zatvorskih kazna u zatvoru u Norwichu. Neilson je karijeru kriminalca počeo kao sitan provalnik i počinio ih oko 400 prije nego se bacio na otmice i ubojstva. Godine 1974. provalio je u poštanski ured u Harrogateu na sjeveru Yorkshirea i ubio djelatnika. Iste godine ubio je još dvoje djelatnika pošta u Lancashireu i West Midlandsu.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙