FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 18. prosinca 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

GRANICA IRAK-KUVAJT - Američke snage izvele su invaziju na Irak 20. ožujka 2003., kako bi svrgnule bivšeg diktatora Sadama Huseina, koji je poslije pronađen, osuđen i pogubljen. U Iraku će ostati još samo 157 američkih vojnika zaduženih da uvježbavaju iračke snage te jedan kontingent marinaca za zaštitu veleposlanstva u Bagdadu. Posljednji konvoj od 110 vozila prevozi oko 500 vojnika. Američka vojska koja je imala do 170.000 vojnika u jeku najvećih borbi protiv pobune, napustila je 505 baza u Iraku. Posljednji konvoj napustio je uporište Adder pokraj Nasirije.

NEW YORK - Migranti su snaga koja može raditi za dobrobit pojedinaca, tranzitnu, odredišnu i zemlju porijekla uz ispravnu politiku i zaštitu ljudskih prava koja su neotuđiva svima uključujući 214 milijuna migranata, rekao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon uz Međunarodni dan migranata u nedjelju 18. prosinca. U poruci na stranicama Svjetske organizacije Ban upozorava na vrlo raširene mitove da su migranti teret, da je ilegalno useljavanje zločin, a useljenici opasni za društvo i zato trebaju biti zatvoreni. "Ljudska prava neotuđivo su pravo svih ljudi uključujući 214 milijuna migranata, kao i članova njihovih obitelji", a kada se njihova prava krše, migranti su marginalizirani, isključeni, neposobni gospodarski ili društveno pridonositi društvu, ističe se u poruci.

JERUZALEM - Izrael i SAD odlučni su u spriječiti Iran da se opskrbi nuklearnim naoružanjem i ne isključuju nijednu opciju da bi taj cilj i postigli, izjavio je u nedjelju izraelski ministar obrane Ehud Barak nakon susreta s američkim predsjednikom Barackom Obamom. "Naše dvije zemlje smatraju očiglednim da nuklearni Iran nije ni moguć ni prihvatljiv i odlučni smo u spriječavanju Irana da se opskrbi nuklearnim oružjem", izjavio je Barak na državnom radiju. "Ponovili smo da ne treba isključiti nijednu opciju", dodao je izraelski ministar aludirajući na moguću vojnu akciju.

MOSKVA - Ruska naftna platforma potonula je na dalekom istoku pokraj otoka Sahalina a od 67 članova posade poginule su dvije osobe, spašeno je 14 a za ostalima se još traga, javljaju u nedjelju ruske novinske agencije. "Prema informacijama sa mjesta nesreće platforma Kolskaja potpuno je potonula", rekao je na konferenciji za novinare u Južno Sahalinsku predstavnik ministarstva za izvanredna stanja Taimuraz Kasajev. Agencije prenose da je platforma potonula oko 200 kilometara od obale Sahalina tijekom tegljenja od Kamčatke. Nakon potonuća iz mora su izvađena tijela dva poginula člana posade, 14 ih je spašeno a za 51 je u tijeku potraga. Pošto platforma u trenutku nesreće nije bila aktivna nema nikakvog izlijevanja nafte.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙