FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AZTN odbacio pokretanje postupka zlouporabe vladajućeg položaja protiv HZZO-a

Autor: tper
ZAGREB, 19. prosinca 2011. (Hina) - Vijeće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odbacilo je inicijativu Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) za pokretanjem postupka utvrđivanja zlouporabe vladajućeg položaja protiv Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), zbog mogućnosti pružanja usluge dodatnog zdravstvenog osiguranja, kao jednog od oblika dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja.

Tu je mogućnost HZZO dobio posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju.

HUO smatra kako HZZO time zlorabi svoj vladajući položaj i pokušava obavljati djelatnosti koje nisu predviđene osnivačkim aktom HZZO-a te propisima kojima se uređuje djelatnost osiguranja u državi, i to na način da će velikom broju poduzetnika za osiguranje onemogućiti sudjelovanje u tržišnoj utakmici.

Osim što je HZZO-u pružanje usluge dodatnog osiguranja omogućeno izmjenama i dopunama Zakona, Agencija je tijekom prethodnog ispitivanja stanja na mjerodavnom tržištu utvrdila da HZZO u svojoj ponudi još uopće nema usluge dodatnog zdravstvenog osiguranja niti su cijene usluga dodatnog zdravstvenog osiguranja određene, navodi se u priopćenju Agencije.

"Budući da HZZO u svojoj ponudi nema usluge dodatnog zdravstvenog osiguranja te nije ni formirao ponudu i cijene, a samim time nije ni započeo s pružanjem usluge dodatnog zdravstvenog osiguranja, ne može se zaključiti da je postupao u suprotnosti s odredbom članka 13. ZZTN-a te da je zlouporabio vladajući položaj na mjerodavnom tržištu", navode u Agenciji.

Međutim, napominju, ako HZZO bude ušao na to tržište i počeo pružati usluge dodatnog zdravstvenog osiguranja, prilikom obavljanja te djelatnosti dužan je pridržavati se propisa o zaštiti tržišnog natjecanja.

(Hina) xpp/xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙