FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AZTN: zahtjev za državnim jamstvom HC-u nije državna potpora

Autor: dduk
ZAGREB, 5. prosinca 2011. (Hina) - Vijeće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) donijelo je odluku da državno jamstvo za kredit Hrvatskih cesta (HC) kod konzorcija banaka koje vodi Privredna banka Zagreb nije državna potpora u smislu Zakona o državnim potporama te je odbacilo zahtjev Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za odobrenjem tog jamstva, priopćeno je danas iz AZTN-a.

Riječ je o jamstvu HC-u za kredit od 110 milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti, za financiranje obveza za potrebe građenja i održavanja državnih cesta, odnosno izgradnje infrastrukture koju je država obvezna graditi i održavati.

Sukladno propisima, ulaganje u opću infrastrukturu ne smatra se državnom potporom jer se njime ne daje prednost jednom poduzetniku na tržištu nego onima koji tu infrastrukturu koriste, kaže se u priopćenju.

Naime, ulaganje u izgradnju i održavanje državnih cesta predstavlja opću mjeru koja se provodi sukladno odredbama Zakona o javnim cestama i odluci Hrvatskog Sabora o davanju suglasnosti na financijski plan Hrvatskih cesta za 2011. i projekcije za 2012. i 2013. godinu (od 23. studenoga 2010.). Na taj način se nastoji postupno osigurati godišnje povećanje izdvajanja sredstava i puni standard održavanja javnih cesta, objašnjavaju iz AZTN-a.

Osim za građenje i održavanje cesta, iz dijela kredita će se podmiriti i dospjele obveze iz ranijih ugovora o kreditima za izgradnju državnih cesta.

Stoga je Vijeće AZTN-a donijelo odluku o odbacivanju zahtjeva Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za odobrenjem državnog jamstva HC-u, zaključuje se u priopćenju.

(Hina) xduk ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙