FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 16. prosinca 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

PARIZ

Simbol ljevičarskog terorizma Carlos Šakal osuđen je u četvrtak na francuskom sudu na doživotni zatvor za bombaške napade u Francuskoj u kojima je prije gotovo tri desetljeća ubijeno 11 osoba. Venezuelanac porijeklom, pravim imenom Ilich Ramirez Sanchez, Carlos se već gotovo 20 godina nalazi u francuskom zatvoru gdje služi doživotnu kaznu zbog ubojstva dvojice policajaca i njihova doušnika u Parizu 1975. godine. Poseban sud u Parizu osudio je Šakala na dodatnu doživotnu kaznu, a u presudi se navodi da mora odslužiti najmanje 18 godina u zatvoru. Ta presuda znači da Carlos Šakal ne može tražiti uvjetno puštanje na slobodu još dugi niz godina, a prema prethodnoj doživotnoj kazni poznati je terorist mogao već 2012. godine uputiti molbu za prijevremeno puštanje. Danas 62-godišnji ljevičarski gerilac uhićen je 1994. godine u Kartumu, a prije tridesetak godina bio je simbol militantne marksističke borbe protiv kapitalističkih institucija.

BUDIMPEŠTA

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u četvrtak da njegova zemlja neće sudjelovati ni u kakvom europskom ugovoru koji bi uključivao fiskalno usklađivanje ili bi ugrožavao njezinu neovisnu fiskalnu politiku. "Sigurno je da Mađarska ne želi sudjelovati u ugovorima koji uključuju mjere fiskalnog usklađivanja, to jest vlada ne kani odustati od neovisne mađarske fiskalne politike", kazao je Orban, a prenijela je mađarska novinska agencija MTI, nakon susreta s češkim kolegom Petrom Nečasom u Budimpešti. Češki premijer je usto ocijenio da izravna ili neizravna pravila fiskalnog usklađivanja u zemljama EU-a nisu u interesu malenog češkog gospodarstva koje počiva na izvozu.

JERUZALEM

Izrael je u četvrtak objavio da je sjedinio specijalne snage pod jednim zapovjedništvom, što je potez za koji stručnjaci kažu da bi mogao pomoći Izraelu u napadu na zemlje poput Irana, čiji nuklearni program židovska država smatra prijetnjom svome postojanju. "Primarna zadaća korpusa bit će proširiti operacije izraelskih oružanih snaga u stratešku dubinu", kaže se u priopćenju kojim vojska najavljuje formiranje "Dubinskog korpusa". Citirajući razgovore s visokim izraelskim časnicima, američki vojni časopis Defense News kaže da bi komandosi toga korpusa mogli djelovati "daleko od granica Izraela" u "trećem krugu" - što je pojam koji se općenito odnosi na Perzijski zaljev i Rog Afrike. Izraelski mediji predviđaju da "Dubinski korpus" može djelovati u Iranu, za koji je UN-ova agencija za atomsku energiju prošloga mjeseca upozorila da radi na proizvodnji nuklearnog oružja. To otkriće je povećalo napetosti između Irana i zapadnih sila i Izraela.

WASHINGTON

Sjedinjene Države su spremne surađivati s Rusijom u UN-ovu Vijeću sigurnosti u vezi s njezinim nacrtom rezolucije u kojemu osuđuje nasilje u Siriji, priopćila je u četvrtak američka državna tajnica Hillary Clinton. Tekst u ovom obliku sadrži "dijelove koje ne možemo poduprijeti", dodala je, spomenuvši "očitu usporedbu" sirijskih snaga sigurnosti i oporbe u tekstu koji je podnijela Rusija. Rusija je iznenadila međunarodnu zajednicu predloživši u četvrtak u UN-ovu Vijeću sigurnosti nacrt rezolucije u kojemu osuđuje nasilje u Siriji, po preslici teksta koji je na uvid dobila agencija France Presse. U rezoluciji se osuđuju zločini koje su počinile "sve strane, pa i pretjerana uporaba sile sirijskih vlasti". U nacrtu se usto izražava zabrinutost zbog "ilegalnog naoružavanja skupina u Siriji".

ZAGREB

Sirijska je vlast u gušenju prosvjeda dala vojsci odriješene ruke i vojnici smiju djelovati "svim potrebnim sredstvima", objavio je u četvrtak Human Rights Watch. Na temelju svjedočanstava više desetaka dezertera koji kažu kako su tu zapovijed shvatili kao "dopuštenje da ubijaju", ta je organizacija za zaštitu ljudskih prava objavila i izvještaj na 88 stranica u kojem su detaljni podaci o postrojbama koje su sudjelovale u napadima na prosvjednike, o zlostavljanju sirijskih građana, o zapovijedima koje su vojnici primali od zapovjednika te imena tih zapovjednika. Proturežimski prosvjedi traju unatoč pokušajima predsjednika Bašara al-Asada da ih uguši. Ujedinjeni narodi vjeruju kako je u sedam mjeseci koliko traju neredi za koje vlasti okrivljuju naoružane bande, u Siriji poginulo više od pet tisuća ljudi.

PARIZ

Bivši francuski predsjednik Jacques Chirac koji je u četvrtak osuđen uvjetno na dvije godine zatvora zbog pronevjere državnog novca, rekao je da se "neće žaliti", premda "odlučno pobija presudu". Jacques Chirac (79), prvi francuski predsjednik koji je osuđen nakon mandata, odluku da se neće žaliti obrazložio je time što "nažalost više nema snage da se s novim sucima bori za istinu". No dodao je: "Odgovorno tvrdim: ništa mi se ne može predbaciti". "Zapravo, odlučno pobijam tu presudu", rekao je u priopćenju. Bivšeg predsjednika je sud u Parizu proglasio krivim za "pronevjeru državnog novca", "zloporabu povjerenja" i "protupravno stjecanje koristi" u vezi s dvadesetak od 28 spornih ugovora o radu koji datiraju s početka 1990-ih, kada je bio gradonačelnik Pariza.

NEW YORK

Rusija je u četvrtak iznenadila međunarodnu zajednicu objavivši u UN-ovu Vijeću sigurnosti nacrt rezolucije u kojemu osuđuje zločine koje su u Siriji počinile "sve strane", po preslici teksta koji je dobila na uvid agencija France Presse. U rezoluciji se osuđuje nasilje "svih strana, pa i pretjerana uporaba sile sirijskih vlasti". Francuski veleposlanik u UN-u Gerard Araud odmah se oglasio priopćenjem u kojemu hvali taj "iznimni događaj, budući da je Rusija napokon odlučila prekinuti svoju pasivnost i ponuditi nam rezoluciju o Siriji".

MOSTAR

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko te predsjednici dvaju HDZ-a u Bosni i Hercegovini Dragan Čović i Božo Ljubić izrazili su u četvrtak navečer optimizam da bi novo Vijeće ministara BiH moglo biti uspostavljeno do kraja ove godine na što se čeka gotovo petnaest mjeseci od izbora održanih u toj zemlji. Uoči božićno-novogodišnjeg domjenka u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu koji su organizirali hrvatski dužnosnici u državnoj vlasti i kojemu je nazočio velik broj stranih diplomata i domaćih političara, austrijski diplomat Inzko je istaknuo kako međunarodna zajednica inzistira da se što prije postigne dogovor o državnoj vlasti. "Ima nekih naznaka da bi to (uspostava vlasti) mogla biti već do Nove godine, ali vidjet ćemo što će se dogoditi sljedećih dana", rekao je Inzko novinarima.

PRIŠTINA

Njemačka kancelarka Angela Merkel posjetit će u ponedjeljak Kosovo, objavili su u četvrtak kosovski mediji pozivajući se na izvore u kosovskoj vladi. Kako navode mediji, njemačka kancelarka bi se tijekom svog prvog posjeta Kosovu trebala sastati s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem. Merkel bi isto tako trebala posjetiti njemačke vojnike u sastavu mirovnih snaga KFOR-a.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙