FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 14. prosinca 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond isključio je u utorak mogućnost povećanja svoje financijske pomoći Grčkoj kroz novu pozajmicu, dok se u Europi ta mogućnost uvelike spominje. "Ured nije ovdje kako bi raspravljao o novom programu", rekao je na telefonskoj konferenciji voditelj MMF-ova ureda u Grčkoj Poul Thomsen. Thomsen je dao izjavu u Ateni, gdje je u ponedjeljak s grčkom vladom i dvama članovima "trojke" javnih vjerovnika Grčke (Središnja banka i Europska komisija) počeo pregovore o gospodarskoj politici nove vlade koja je preuzela vlast u studenom. Ministar financija Evangelos Venizelos rekao je u ponedjeljak da se ti pregovori trebaju završiti novim planom financiranja Grčke "vrijednim 89 milijarda eura do konca siječnja". Thomsen je htio naglasiti da zasad nema govora ni o kakvom sudjelovanju MMF-a u tom planu i da fond i dalje radi u okviru plana od 30 milijarda eura pomoći dodijeljene u svibnju.

BAGDAD - Dolazak na vlast islamista "tvrde linije" u Siriji, u slučaju da padne režim Bašara al-Asada, bio bi prijetnja za Irak i za ostatak regije, upozorio je u utorak general Fadhel al-Barvari, vojni zapovjednik iračke protuterorističke postrojbe. "Dolazak fundamentalista i pristaša tvrde linije na vlast u Siriji bio bi velika prijetnja za Irak i za sve zemlje u regiji", ocijenio je general Fadhel al-Barvari. Iračke vlasti su sve dosad bile vrlo oprezne u vezi s krizom u Siriji, gdje je u gušenju narodnih prosvjeda od sredine ožujka ubijeno više od 5.000 ljudi po podacima UN-a.

BAGDAD - Tri bombe eksplodirale su u utorak i oštetile naftovod kojim se sirova nafta prebacuje od crpilišta do spremnika u okolici Basre na jugu Iraka, priopćila je iračka policija. "Tri eksplozije, jedna za drugom, izazvale su veliki požar. Ne možemo prići jer požar još bjesni. Srahujemo da bi se vatra mogla proširiti", rekao je jedan policajac koji je bio na mjestu požara. Dužnosnik naftne kompanije u Basri je potvrdio je da su požar izazvale eksplozije bomba. Nitko još nije preuzeo odgovornost za napad a još nema ni podataka o mogućim žrtvama u napadu.

KINSHASA - Promatračko izaslanstvo Europske unije za predsjedničke izbore u Demokratskoj Republici Kongu izrazilo je u utorak žaljenje zbog "nedovoljne transparentnosti i nepravilnosti", od prikupljanja do objavljivanja rezultata po kojima pobjeđuje Joseph Kabila i koje oporba ne priznaje. Odsutnost promatrača tijekom prebrojavanja rezultata u Državnom središtu za obradu podataka pri izbornom povjerenstvu u Kinshasi "može samo potaknuti sumnju u objavljene rezultate i u njihovu vjerodostojnost", ističe Izborno promatračko izaslanstvo EU-a (MOE-EU), dodavši da je objava privremenih rezultata "bila obilježena nedostatkom transparentnosti".

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙