FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 15. prosinca 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga današnjim je rješenjem ukinula privremenu obustavu trgovanja dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi, pa će se Ininom dionicom na Burzi ponovno početi trgovati od ponedjeljka, 19. prosinca, nakon sedam i pol mjeseci obustave. Uprava Hanfe u današnjem je rješenju utvrdila da je Ina izvršila nadzorne mjere koje joj je Hanfa naložila rješenjem s kraja srpnja te da su prestali uvjeti zbog kojih je 29. srpnja izrečena mjera nastavka privremene obustave trgovanja dionicama Ine. Nalaže se Zagrebačkoj burzi da ukine privremenu obustavu i na uređenom tržištu omogući nastavak trgovanja dionicom društva Ine s početkom radnog dana 19. prosinca 2011. godine, navodi se u rješenju Uprave Hanfe koje je objavljeno na internet stranicama Hanfe i Zagrebačke burze. Trgovanje dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi obustavljeno je 28. travnja ove godine, nakon što je Hanfa utvrdila da je mađarski MOL manipulirao tržištem, ta je obustava nekoliko puta produžavana, a posljednji ju je put Hanfa produžila 29. srpnja kada je Ini naložila niz mjera vezano za akte i proceduru postupanja s povlaštenim informacijama.

ZAGREB - Hrvatska narodna banka, Državna agencija za sanaciju banaka i likvidatori Credo banke danas će Trgovačkom sudu u Splitu podnijeti zahtjev za pokretanje stečaja Credo banke u likvidaciji, najavio je viceguverner HNB-a Davor Holjevac. Zajedničko podnošenje zahtjeva znači da Trgovački sud može u hitnom roku reagirati, 'zaledit' će se sva imovina te banke, a u stečajnom postupku, prema Stečajnom zakonu, naplatiti ono što je moguće, kazao je Holjevac na konferenciji za novinare na kojoj je čelništvo HNB-a predstavilo monetarne projekcije za iduću godinu. Središnja je banka s jučerašnje sjednice Savjeta HNB-a objavila kako je ostvaren razlog za pokretanje stečajnog postupka predviđen Zakonom o kreditnim institucijama jer Credo banka u likvidaciji neprekidno duže od 21 dan nije u stanju isplaćivati dospjele novčane depozite obuhvaćene zakonom o osiguranju štednje. Savjet HNB-a stoga je odlučio predložiti nadležnom Trgovačkom sudu da takav postupak pokrene, te da radi zaštite interesa vjerovnika zabrani raspolaganje imovinom banke, kao i ovrhu, naplatu osiguranja ili druge isplate s njenog računa.

ZAGREB - Koliki je doprinos Svjetske banke i ekonomske doktrine koju zagovara općoj bijedi, dehumanizaciji ljudskih odnosa i ugrožavanju temeljnog prava na dostojanstven život i slobodan izbor, pita se Savez samostalnih sindikata Hrvatske u povodu prognoze Svjetske banke da Hrvatsku iduće godine očekuje pad BDP-a za jedan posto i nastavak zaduživanja države. Svjetska banka ponavlja poznati refren - smanjiti plaće, olakšati otpuštanja, zamrznuti mirovine, suspendirati kolektivne ugovore, povećati mirovinski doprinos za II. stup itd., a ako ne poslušamo prijeti nam opći ekonomski kolaps katastrofičnih razmjera, stoji u današnjem priopćenju SSSH-a. Prihvatimo li strukturne reforme na način koji zagovara Svjetska banka pristajemo na strah od gubitka posla, od računa koji nam pristižu, od siromaštva koje nas sustiže, od budućnosti koja je izvan naše moći odlučivanja. Vezano uz plaće, sindikati su svjesni teške svjetske ekonomske situacije čiji razvoj s točnošću ne može predvidjeti nitko, pa čak ni Svjetska banka, stoji u priopćenju.

ZAGREB - Agrokorova maloprodaja, Konzum i Idea, sa 2,86 milijardi eura ukupnih prihoda od prodaje, najveća su maloprodajna grupa u Adria regiji u 2010., objavio je danas Deloitte u svojoj regionalnoj analizi sektora maloprodaje u prošloj godini. Riječ je o plasmanu na temelju rezultata poslovanja koje su tijekom 2010. postigli Konzum u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, Tisak, srpska Idea i bosanski TPDC. Na drugom mjestu je Mercator grupa s ostvarenih 2,8 milijardi eura prihoda, dok je treći maloprodajni igrač u Adria regiji srpski trgovački lanac Delta Maxi s nešto preko milijardu eura prihoda. U odnosu na 2009. prihodi od prodaje Agrokorove maloprodaje u Adrija regiji porasli su tri posto, a Mercatora pet posto. Najveći maloprodajni lanac u Hrvatskoj je Konzum s nešto više od 1,57 milijardi eura prihoda od prodaje samo u Hrvatskoj. Tisak i Mercator-H zauzeli su drugo i treće mjesto na listi najvećih u Hrvatskoj, a slijede Plodine i Kaufland.

ZAGREB - Poslovodstvo Tvornice željezničkih vozila Gredelj predstavilo je danas prototip niskopodnog dizel-motornog vlaka za regionalni promet koji bi sljedeće godine, ovisno o tržišnim okolnostima i narudžbama, mogao krenuti u serijsku proizvodnju. Riječ je o trodjelnoj garnituri sastavljenoj od dva krajnja vagona s upravljačnicama i jednog srednjeg vagona. Posebnost vlaka je u tome što je sva pogonska oprema smještena na krov vagona, čime se dobilo na prostranosti i udobnosti putničkih kabina. Prema riječima direktora Gredelja Ivana Tolića, cijena vlaka u serijskoj proizvodnji ne bi smjela biti veća od pet milijuna eura. Vlak će voziti hrvatskim prugama, a konstruiran je tako da zadovoljava i propise EU-a.

ZAGREB - Vladimir Ferdelji krajem godine odlazi s mjesta predsjednika Uprave Elektro-Kontakta, a razlog je istek mandata i neslaganje sa strateškim planovima pozicioniranja tvrtke unutar EGO grupe. "Na Staru godinu mi i tako istječe ugovor, a uz to se ne slažem s planovima grupacije u pogledu ulaganja, centralizacije funkcija i programa elektroinstalacijskog materijala", rekao je za Ferdelji za Hinu. "Pozicija Elektro-Kontakta unutar grupacije više neće biti jaka, jer smo kao zemlja nekonkurentni pa je to utjecalo na strateške planove grupacije", kaže Ferdelji. Dodaje da to kratkoročno ne bi trebalo utjecati na broj i kvalitetu radnih mjesta u Elektro-Kontaktu. Ferdelji u javnosti je poznat kao gorljivi zagovornik reindustrijalizacije. Svoje kritike ekonomske politike, koja se prema njegovom mišljenju oslanja na uvoz i usluge, a zanemaruje proizvodnju, ranije je iznosio kao predsjednik udruženja Cro industrija pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca, a odnedavna kao čelni čovjek Hrvatske udruge menadžera Croma.

ZAGREB - Promet na Zagrebačkoj burzi danas je iznosio 16 milijuna kuna, a Crobex je pao četvrti dan zaredom, za 0,22 posto, na 1.736,27 bodova, dok je specijalizirani indeks Crobex10 smanjen za 0,16 posto, na 972,94 boda. Tri su dionice imale milijunske promete, a najveći promet, od 2,7 milijuna kuna, ostvaren je trgovanjem dionicom HT-a koja je pojeftinila za 0,86 posto, na 240,50 kuna. Za 1,7 milijuna kuna danas se trgovalo dionicom Končar elektroindustrije, uz rast cijene od 2,72 posto, na 534,15 kuna. Promet od 1,3 milijuna kuna imala je povlaštena dionica Adris grupe kojoj je cijena porasla za 0,47 posto, na 213 kuna. Na jučerašnjoj 41 kuni ostala je cijena dionice Zagrebačke banke, uz promet od 877,7 tisuća kuna, dok je dionica Luke Rijeka izgubila na cijeni za 5,19 posto, na 108,49 kuna, sa prometom od 769,9 tisuća kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙