FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro pao ispod ključne granice od 1,3 dolara, na najnižoj razini u 11-mjeseci

Autor: vmom
LONDON, 14. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u srijedu na međunarodnim tržištima pao ispod ključne razine od 1,3 dolara, zabilježivši najnižu razinu u 11 mjeseci, jer pritisci na njegove prodaje ne popuštaju dok ulagači spekuliraju o mogućem skorom sniženju kreditnih rejtinga više zemalja eurozone budući da se ne očekuje brzo rješenje dužničke krize.

Euro se tako tijekom dana spustio na 1,2965 dolara, najnižu razinu od prve polovine siječnja, da bi potom nadoknadio dio gubitaka i njime se trgovalo po 1,2987 dolara, u minusu od 0,35 posto, prema posljednjim podacima.

Spustio se također na 101,27 jena, najnižu razinu od početka listopada, a zabilježio je i najnižu razinu u devet mjeseci prema funti, od 83,74 penija.

Dolar je prema jenu blago ojačao, na 78,11 jena, dok je prema franku poskočio na najvišu razinu u devet i pol mjeseci i njime s trgovalo 94,95 centima.

Ozračje nije naklonjeno euru jer tržišni sudionici ne očekuju brzo rješenje dužničke krize u eurozoni, a zanemarili su i današnji solidan odaziv na aukcije talijanskih i njemačkih obveznica. Umjesto toga usredotočili su se na činjenicu da se Rim morao zadužiti na rok od pet godina uz novu najvišu cijenu od uvođenja eura od 6,47 posto.

Nakon solidne potražnje za njemačkim državnim obveznicama euro je nakratko dosegnuo najveću razinu u danu od 1,3064 dolara.

Analitičari ipak upozoravaju da može ponovno potonuti ako ojača pesimizam ulagača glede zdravlja eurozone.

"Dođe li do daljnjeg pogoršanja dužničke krize u eurozoni, snižavanja kreditnih rejtinga većem broju zemalja, ili novih problema u bankovnom sektoru, razina od 1,3 dolara neće se održati", kazao je Arne Lohmann Rasmussen, glavni analitičar u banci Danske u Kopenhagenu.

Tržišta očekuju moguće masovno sniženje rejtinga za zemlje eurozone, što bi produbilo dužničku krizu, nakon što prošlotjedni summit EU-a nije ponudio nade u brzo rješenje. Pojačano se spekulira da je svakog dana moguće sniženje vrhunskog rejtinga Francuske.

Prodaje eura poduprle su uzlet dolara na najvišu razinu u 11 mjeseci prema ostalim vodećim svjetskim valutama, jer su se ulagači okrenuli najlikvidnijoj valuti u svijetu, nakon što je američka središnja banka Fed upozorila da previranja u Europi predstavljaju veliki rizik za američko gospodarstvo. Središnja banka odustala je od jačanja mjera popuštanja monetarne politike u ovom mjesecu, kao što se i očekivalo.

Euro je tako suočen s daljnjim pritiscima na prodaju jer tržišni sudionici i dalje gube nadu u brzo rješenje dužničke krize u eurozoni.

"Aukcije su dobro prošle pa je euro dobio neku podršku, no činjenica da se ponovno povlači govori vam da ulagači koriste priliku za prodaju nakon svakog jačanja", kazao je Geoff Kendrick, valutni strateg u Nomuri.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙