FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: ima li tržište snage za rast treći dan zaredom?

Autor: scvi
ZAGREB, 2. prosinca 2011. (Hina) - Nakon što je u posljednja dva dana Crobex indeks Zagrebačke burze znatno ojačao, odmaknuvši se od najnižih razina u dvije i pol godine, i danas je moguć nastavak rasta cijena dionica, s obzirom na pozitivne vijesti s europskih burzi, no sporiji.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Crobex indeks jučer je porastao 1,12 posto, na 1.758 bodova, ostvarivši drugi dan zaredom skok za više od 1 posto.

Crobex10 ojačao je, pak, 1,07 posto, na 972 boda, dok je redovni promet dionicama iznosio 13,8 milijuna kuna, što je oko 3,5 milijuna manje nego dan prije.

„Na domaćem tržištu očekujem danas nastavak rasta Crobexa ili barem njihovu stagnaciju s pozitivnim predznakom pod utjecajem sličnog raspoloženja na inozemnim burzama“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Na svjetskim burzama ponešto je splasnula euforija potaknuta intervencijom najvećih središnjih banaka u svijetu.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica blago pale, nakon snažnog rasta dan prije, jer su ulagači oprezni uoči objave ključnog izvješća o zaposlenosti u SAD-u.

Dow Jones indeks oslabio je 0,2, a S&P 500 0,19 posto. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,22 posto.

I na azijskim se burzama jutros trgovalo oprezno, dok su na europskim burzama cijene dionica u plusu za više od 1 posto.

„Neizvjesnost se na svjetskim burzama ponešto smirila, djelomično zbog koordinirane akcije središnjih banaka, a djelomično i zbog boljih od očekivanja američkih makroekonomskih pokazatelja, prije svega u prerađivačkom sektoru. Na visokoj je razini i povjerenje američkih potrošača, što su za investitore dobri signali“, navodi Bešević Vlajo.

Kako dodaje, na tržištima bi danas moglo prevladati pozitivno raspoloženje, pogotovo ako ne razočaraju podaci o zaposlenosti u SAD-u za studeni.

U anketi Reutersa procjenjuje se da je broj zaposlenih porastao za 122.000.

„U svakom slučaju, investitori će biti na oprezu, jer je dužnička kriza u eurozoni još je daleko od rješenja“, zaključuje Bešević Vlajo.

Danas će u njemačkom parlamentu o dužničkoj krizi govoriti kancelarka Angela Merkel, pa se ulagači nadaju približavanju stajališta o ključnim pitanjima između Njemačke i Francuske uoči summita EU-a 9. prosinca.

Od domaćih makroekonomskih pokazatelja, Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu prometa u trgovini na malo u listopadu, a očekuje se nastavak rasta potrošnje, no po nešto nižoj stopi nego mjesec dana prije.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuje rast potrošnje u listopadu u odnosu na isti lanjski mjesec za 0,7 posto, nakon što je u rujnu ojačao 1 posto. Njihove procjene kreću se od stagnacije do rasta potrošnje za 1,2 posto.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙