FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski burzovni indeksi na najnižoj razini u pet tjedana

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 17. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Europske dionice spustile su se u četvrtak na najnižu razinu u pet tjedana nakon što je rast prinosa na obveznice članica eurozone potpirio zabrinutost da bi se dužnička kriza mogla proširiti na veća i jača gospodarstva.

Indeks Londonske burze FTSE oslabio je 1,4 posto na 5.431 bod, indeks frankfurtske burze DAX za 0,65 posto na 5,874 boda, dok je pariški CAC bio u minusu jedan posto i iznosio 3.035 bodova.

Španjolski troškovi zaduživanja skočili su na najvišu razinu u 14 godina na aukciji 10-godišnjih obveznica, a razlika u odnosu na njemačke troškove zaduživanja dosegnula je najvišu razinu u povijesti eura.

U Francuskoj su pak troškovi posuđivanja na dvije i četiri godine skočili oko pola postotnog boda.

Viši prinosi na obveznice pokazuju da investitori i dalje sumnjaju u sposobnost europskih političara da poduzmu proaktivne i odlučne korake, potrebne za rješavanje krize.

"Promjene u političkom vodstvu koje smo vidjeli u Italiji i Grčkoj malo utječu na temeljne probleme. Planovi reformi korak su u pravom smjeru, ali će za njihovu primjenu trebati vremena i one neće biti cjelovito rješenje", rekao je Henk Potts iz Barclays Wealth.

Talijanski prinosi na 10-godišnje obveznice i dalje su iznad sedam posto, unatoč tome što je Europska središnja banka pokušala zaustaviti krizu kupnjom obveznica. Prinosi na talijanske obveznice su na razini onih u Grčkoj, Portugalu i Irskoj u vrijeme kada su zatrebale pomoć.

Francuska i Italija, drugo i treće gospodarstvo eurozone, smatraju se prevelikima da bi ih se spašavalo.

Bankovne dionice, koje su u ovoj godini izgubile na vrijednosti više od 35 posto zbog velike izloženosti prezaduženim zemljama eurozone, bile su u četvrtak među najvećim gubitnicima. U prosjeku su izgubile na vrijednosti 2,6 posto. Najveći gubitnik bila je banka KBC Group, u minusu 11,3 posto, te Lloyds, koja je oslabila 5,2 posto.

"Banke smanjuju rizičnu imovinu tako što ne kupuju nova izdanja državnih obveznica Njihova apstinencija povisuje prinose. To nije špekulacija već nedostatak povjerenja u državne obveznice", rekao je Hendrik Leber iz tvrtke ACATIS Investment.

Politička neizvjesnost u Europi zadržala je investitore na oprezu. Vlade diljem Europe pokušavaju provesti programe štednje radi smanjenja razine duga, ali promjene vladajućih stranaka izazivaju napetost među investitorima.

Dionice rudarskih kompanija našle su se pod velikim pritiskom uslijed oštrog pada cijena metala temeljem zabrinutosti da bi slabiji gospodarski rast mogao naštetiti potražnji za sirovinama. Rio Tinto oslabio je 2,8 posto, a BHP Billiton 2,5 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,2 posto i iznosio je 8.479 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙