FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 12. prosinca 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

LONDON - Britanski premijer David Cameron branio je u ponedjeljak svoju odluku da stavi veto na promjenu europskog ugovora, ističući, međutim, da je u britanskom nacionalnom interesu ostanak u bloku 27-orice. "Velika Britanija ostaje punopravnom članicom EU-a i prošlotjedni događaji to neće promijeniti. Članstvo u EU je ključno za naše nacionalne interese. Mi smo trgovinska nacija i potrebno nam je jedinstveno tržište za trgovinu, ulaganja i radna mjesta", kazao je Cameron na burnoj raspravi u parlamentu o prošlotjednom europskom summitu. "Mi smo u Europskoj uniji i želimo i dalje biti", poručio je Cameron.

MOSTAR -Posebni predstavnik Europske unije u BiH Peter Sorensen pozvao je u ponedjeljak vlasti u toj zemlji da se obračunaju s raširenom pojavom korupcije, istaknuvši da je to jedini put da se zemlja približi Europskoj uniji. "Da bi Bosna i Hercegovina postala članicom Europske unije, morat će pokazati da se aktivno bori protiv korupcije", rekao je Sorensen na konferenciji posvećenoj međunarodnom danu borbe protiv korupcije koju je organizirao Transparency International BiH (TI BiH). Danski diplomat na čelu posebnog EU-ova ureda u Sarajevu istaknuo je kako je u najnovijem izvješću Transparency Internationala navedeno da je u zemlji raširena pojava korupcije u javnom sektoru što negativno utječe na gospodarski razvoj i vladavinu prava. Pritom je pozvao vlasti BiH da unaprijede borbu protiv korupcije.

MOSTAR - Državno odvjetništvo BiH podiglo je u ponedjeljak optužnicu za ratne zločine protiv trojice bivših pripadnika Armije BiH, među kojima su bili i upravitelji u zatvoru u središtu Sarajeva u kojemu je od posljedica premlaćivanja i nehumanog ponašanja preminulo 18 srpskih civila dok je više zadobilo teške tjelesne ozljede, priopćeno je u ponedjeljak iz državnog odvjetništva. Pojašnjava se da su trojica pripadnika Armije BiH sudjelovali u uspostavljanju i održavanju sustava zlostavljanja civila srpske nacionalnosti, nanošenju patnji, ozljeda i prisiljavanju na prinudni rad, što je imalo za posljedicu smrt osamnaest zatvorenika. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje sudu BiH.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama sastao se u ponedjeljak u Bijeloj kući s iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem uoči završetka povlačenja američkih vojnika iz Iraka, koje treba biti završeno do kraja ovoga mjeseca. Obraćajući se novinarima nakon sastanka u Ovalnom uredu, Obama je rekao da kraj rata u Iraku znači novo poglavlje u odnosima SAD-a s Irakom, koje donosi "normalan odnos između dvaju suverenih naroda", prenosi CNN. U devetogodišnjem ratu u Iraku poginulo je više od 4.400 američkih vojnika, a više tisuća je ranjeno. Neki analitičari strahuju od eskalacije nasilja u Iraku nakon povlačenja američkih vojnika, te da će smanjena američka prisutnost omogućiti Iranu da se poveća svoj utjecaj.

BEOGRAD/PRIŠTINA - Zapovjednik međunarodnih snaga KFOR-a na Kosovu Erhard Drews izjavio je u ponedjeljak kako su organizatori i vođe nasilja protiv pripadnika međunarodnih snaga na barikadama u Jagnjenici i na Jarinju na sjeveru Kosova Zvonko Veselinović, kontroverzni poslovni čovjek osumnjičen da je na čelu krijumčarske mreže na Kosovu, i njegov brat, prenose mediji u Beogradu. Snimke događaja na barikadama, zahvaljujući kojima je već poznat određen broj ljudi uključenih u organiziranje izgreda, proslijeđene su, dodao je Drews, misiji Europske unije za provedbu prava na Kosovu (EULEX) koja blisko surađuje sa srbijanskim vlastima.

BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orban obećao je u ponedjeljak tešku 2012., koju će obilježiti kriza eurozone što pritišće Mađarsku te je ponovno znatno smanjio predviđanja gospodarskog rasta. Vlada je u rujnu bila upola smanjila predviđanja na 1,50 posto, a zatim je potkraj studenog govorila o povećanju BDP-a od 0,5 do 1 posto. U razgovoru za javnu televiziju Viktor Orban je ovaj put govorio o povećanju od "0,5 posto pa i manje" u sljedećoj godini. Dužnička kriza u eurozoni mogla bi se produljiti jer su europski čelnici na prošlotjednom samitu odbili "mehanizme za brzo svladavanje" krize, napose izdavanje euroobveznica, rekao je predsjednik konzervativne mađarske vlade u parlamentu.

RIM - Talijanskoj ministrici pravosuđa Paoli Severino poslano je prijeteće pismo s metkom, objavio je u ponedjeljak njezin glasnogovornik, nekoliko dana pošto je pismo-bomba eksplodiralo u poreznoj upravi u Rimu ranivši dužnosnika. Dva metka i prijeteća poruka također su poslani gradonačelniku talijanskoga glavnog grada Gianniju Alemannu. Policijski pirotehničari pronašli su dvije gotovo istovjetne omotnice u uredu za razvrstavanje pošte prije nego su stigle do odredišta. Policija je pojačala sigurnosne mjere pošto je skupina talijanskih anarhista preuzela odgovornost za dva pisma-bombe poslana prošli tjedan.

PARIZ - Paket s eksplozivom poslan je grčkom veleposlanstvu u Parizu, a francuski pirotehničari su izveli kontroliranu eksploziju i uništili opasnu pošiljku, priopćio je u ponedjeljak glasnogovornik veleposlanstva. Prema njegovim riječima, radi se o anonimnom pošiljatelju, najvjerojatnije iz Italije. "Paket nam se učinio sumnjiv jer nije bilo povratne adrese. Pozvali smo policijske stručnjake koji su pregledali paket i izveli kontroliranu eksploziju", pojasnio je glasnogovornik.

TEHERAN - Prošlomjesečni napad na britansko veleposlanstvo nije bio planiran već je bio posljedica eksplozije gnjeva Iranaca zbog britanskog miješanja u iranske stvari, priopćila je u ponedjeljak skupina koja je preuzela odgovornost za taj incident. Mustafa Mostađeran, predstavnik skupine koja je preuzela odgovornost, rekao je da je namjera bila prosvjedovati pred britanskim veleposlanstvom i napraviti "lažno uhićenje" veleposlanika. Britanski ministar vanjskih poslova William Hague odmah poslije napada rekao je da su ga izveli pripadnici basidža, dobrovoljačke milicije koja je pod kotrolom elitnih iranskih snaga Čuvara revolucije.

VATIKAN - Papa Benedikt XVI u ponedjeljak je objavio da će do Uskrsa posjetiti Meksiko i Kubu, u svojoj drugoj južnoameričkoj turneji, koju je nazvao "novom evangelizacijom", dvjesto godina nakon što su latinoameričke zemlje stekle neovisnost. Tijekom svečane mise za Južnu Ameriku u Vatikanu, kojoj je nazočilo sedam kardinala, diplomatski zbor i tisuće južnoameričkih vjernika, papa je najavio prvo putovanje u hispanofone zemlje tog kontinenta od početka svojeg ponrtifikata 2005. Benedikt XVI izrazio je uvjerenje da je stigao vežan trenutak "za evangelizaciju čvrstom vjerom, živom nadom i usrdnom milosti". Nije spomenuo mjesta koja će posjetiti niti hoće li prvo ići na Kubu ili u Meksiko.

BEJRUT - Sirijske vlasti i njihovi libanonski saveznici iz Hezbolaha odbacili su u ponedjeljak izjavu francuskog šefa diplomacije Alaina Juppea koji je u nedjelju izjavio kako Francuska vjeruje da iza napada na plave kacige u Libanonu stoji Sirija. "Sirija nema nikakve veze s tom akcijom koju osuđujemo", rekao je glasnogovornik sirijskog ministarstva vanjskih poslova Džihad Makdesi nakon Juppeove izjave o tomu da Sirija bez sumnje stoji iza spomenutog napada. Pet je pripadnika francuskih plavih kaciga 9. prosinca ranjeno u napadu, odnosno eksploziji bombe aktivirane tijekom prolaska njihova terenskog vozila. To je treći napad ove godine na Plave kacige koje patroliraju uz libanonsku granicu s Izraelom.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙