FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 9. prosinca 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

BRUXELLES

Čelnici EU-a postigli su u petak nakon maratonskog sastanka u Bruxellesu dogovor o jačanju proračunske discipline u eurozoni koji će prihvatiti tek 17 članica monetarne unije i eventualno još šest zemalja, dok je London, po riječima francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, postavio "neprihvatljive uvjete" za izmjenu europskog ugovora, prenose agencije. "Sedamnaest zemalja eurozone uz još šest zemalja zaključit će međuvladin ugovor", rekao je novinarima u petak rano ujutro predsjednik Europske unije Herman Van Rompuy nakon cjelonoćnih pregovora. Kako navodi europski izvor, među deset zemalja EU-a koje nisu članice eurozone, Velika Britanija i Mađarska "rekle su ne" izmjeni ugovora, a Švedska i Češka žele prvo "konzultirati svoj parlament". Francuski predsjednik je dodao da "tekst međuvladina ugovora" mora biti "gotov do ožujka", prenosi AFP.

BRUXELLES

Europska unija odlučila je odgoditi odluku o tome hoće li Srbija dobiti status kandidata za ulazak u EU do ožujka sljedeće godine, objavila je rano u petak agencija AFP, pozivajući se na nacrt zaključaka koje bi čelnici EU-a trebali usvojiti u petak, a koji je agencija dobila na uvid. "Kako bi dobila status kandidata u ožujku 2012. godine", Srbija će morati potvrditi da nastavlja provoditi mjere i ostvaruje napredak u provedbi sporazuma s ciljem normalizacije odnosa s Kosovom, navodi se u dokumentu. Po AFP-u, odluci da Srbija dobije status kandidata već u petak usprotivila se Njemačka. Također, odgođena je i odluka o otvaranju pregovora s Crnom Gorom. "Kako bi se pregovori Crnom Gorom otvorili u lipnju 2012. godine", ta će zemlja morati do tada potvrditi napredak u provedbi reforma, "posebice u borbi s korupcijom i organiziranim kriminalom", kaže se u nacrtu.

CALCUTTA

Najmanje je četrdeset osoba poginulo u petak u velikom požaru koji je tijekom noći izbio u bolnici u Calcutti, na istoku Indije, priopćila je policija. "Još nemamo sve pojedinosti, ali broj mrtvih je vrlo visok. Već smo pronašli četrdeset mrtvih tijela", rekao je prvi ministar savezne države Zapadni Bengal Mamata Banerjee. Policijski dužnosnici rekli su da je 60 osoba spašeno iz zgrade. Većina žrtava su pacijenti koji su se našli u vatrenom okruženju. "Pedeset pacijenata smo prevezli u obližnju bolnicu. Stanje je strašno", rekao je voditelj vatrogasne brigade Gopal Bhattacharya. Požar je izbio usred noći s četvrtka na petak u podrumu bolnice AMRI koja ima pet katova. U 11 sati u petak požar je bio gotovo potpuno ugašen, ali spasilačke ekipe još nisu uspjele izvući sve pacijente i osoblje iz zgrade.

ABIDJAN

Oko 5,7 milijuna birača Obale Bjelokosti u nedjelju je pozvano na parlamentarne izbore koje će bojkotirati stranka bivšeg predsjednika Laurenta Gbagba, optuženog za zločine protiv čovječnosti i izručenog Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) u den Haagu. Građanski rat u Obali Bjelokosti počeo po završetku predsjedničkih izbora u studenome 2010., koje je Gbagbo izgubio. Odbio je priznati poraz i prepustiti dužnost pobjedniku Alassaneu Ouattari. U sukobu završenom nakon šest mjeseci ubijeno je 3000 ljudi. Iako je danas u toj državi od 21 milijun stanovnika stanje bolje, sigurnost je krhka, napose na zapadu, gdje su česti izgredi za koje je odgovorna nova vojska.

TOKIO

Japanski kitolovci zatražili su od američkog suda da blokira djelovanje aktivista Sea Shepherda, društva za zaštitu životinja, koji su ih prošle sezone prisilili da skrate lov na kitove na Antarktici. Institut za istraživanja kitova i Kyodo Senpaku, tvrtka koja ima brodove kitolovce, priopćili su u petak da su na okružnom sudu u Seattleu uložili tužbu protiv Sea Shepherda i njegovog osnivača Paula Watsona. Japanci, koji pod okriljem istraživačkog programa nastavljaju kitolov, tvrde da su aktivnosti pripadnika Sea Shepherda "opasne, ugrožavaju živote i u suprotnosti su sa međunarodnim pravom". Sea Shepherd je društvo za zaštitu morskog života i njihovi aktivisti svake godine prate flotu japanskih kitolovaca pokušavajući ih na razne načine omesti u ubijanju kitova.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙