FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 3. prosinca 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21,30 sati:

ZAGREB

Prvoga dana izbora za sedmi saziv Hrvatskog sabora koji se zbog vremenske razlike u inozemstvu održavaju danas i sutra, prema podacima kojima raspolaže Državno izborno povjerenstvo (DIP), od ukupno 411.758 birača koji imaju pravo glasa, dosad je na birališta u 52 države na 124 biračka mjesta izašlo njih 9.342. U DIP-u se doznaje da je u inozemstvu najviše birača izašlo na birališta u Bosni i Hercegovini, gdje je na 30 biračkih mjesta u Mostaru, Sarajevu, Tuzli i Banjoj Luci danas do 19 sati glasovalo ukupno 5.643 birača. Istodobno, u Njemačkoj su u Berlinu, Hamburgu, Muenchenu, Stuttgartu, Duesseldorfu i Frankfurtu glasovala 2.402 birača. Prvoga dana glasovanja, u Kini je glasovalo 15 birača, na Novom Zelandu je na jednom biračkom mjestu u Aucklandu glasovalo 13 birača, dok su prema dosad prikupljenim podacima u australskim gradovima Canberra, Sydney i Perth glasovala 473 birača. Podaci za Melbourn se još čekaju. Prema podacima kojima raspolaže DIP, do danas u 17 sati u Srbiji je glasovalo ukupno 264 birača, u Albaniji osam, Argentini 17, Belgiji i Indoneziji po jedan, u Rusiji 38, u Švedskoj 40, u Ukrajini tri, te Irskoj 17. Do 19 sati DIP raspolaže podacima o glasovanju birača u Alžiru (14), Bugarskoj (25), Češkoj (4), Danskoj (27), Egiptu (10), Francuskoj (62), Mađarskoj (20), Slovačkoj (27), Sloveniji (21), Španjolskoj (2), Švicarskoj (194), te Velikoj Britaniji (1). Za ostala se biračka mjesta još čekaju podaci, kažu u DIP-u.

ZAGREB

Državno izborno povjerenstvo (DIP) izvijestilo je da je danas zaprimilo dojave o tri slučaja kršenja izborne šutnje u inozemstvu, te jedno koje se odnosu na 7. izbornu jedinicu. Kako se ističe u pripćenju objavljenom na DIP-ovim internetskim stranicama, sva se tri slučaja kršenja izborne šutnje u inozemstvu odnose na aktivnosti Hrvatske stranke prava u Bosni i Hercegovini, zbog čega je DIP opomenuo tu stranku. Riječ je o dijeljenju promidžbenog materijala Hrvatske stranke prava (HSP) u dvorištu Osnovne škole "Isak Samokovlija" u Sarajevu - gdje se nalazi biračko mjesto za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, zatim o slanju 'sms' poruka promidžbenog sadržaja građanima na području grada Sarajeva s uputom za glasovanje za listu HSP-a, te o umetanju letka iste stranke u novine "Oslobođenje" i "Dnevni avaz" od 3. prosinca. "Zbog navedenog, opominje se politička stranka koja se koristila ovakvim načinom izborne promidžbe u vrijeme izborne šutnje", stoji u DIP-ovom priopćenju. Državno izborno povjerenstvo izvijestilo je da je zaprimilo predstavku koalicije stranaka Bloka umirovljenici zajedno - Primorsko-goranskog saveza i Hrvatske radničke stranke u vezi s distribucijom letaka na području 7. izborne jedinice, u kojima se na neprimjeren način difamira njihov kandidat na izborima navodom "lažni je umirovljenik".

ZAGREB

Prvi izborni dan na biračkim mjestima u inozemstvu protekao je mirno, uz slab odziv birača, priopćio je večeras GONG. Do 19,30 sati GONG je zaprimio 30-ak dojava građana o različitim oblicima kršenja izbore šutnje, uglavnom iz Zagreba i istočnih dijelova Hrvatske, te iz Bosne i Hercegovine. Ima i agitiranja protiv određenih stranaka i kandidata, a u usporedbi s prijašnjim kršenjima izborne šutnje, današnja su manjeg intenziteta, kaže se u priopćenju GONG-a. Izbornu šutnju su podjednako kršile veće i manje stranke, a to su činile, navodi GONG, dijeljenjem poklona s vizualnim identitetom stranke, lijepljenjem plakata, dijeljenjem letaka, "čak i ispred jednog izbornog mjesta u inozemstvu". GONG je dobio dojave da je bilo uputa o glasovanju sms porukama, na Facebooku i telefonom putem govornog automata koji sugerira glasovanje za određenu političku stranku, te da je tijekom mise u Županji bilo agitiranja predstavnika Katoličke crkve. Biračka mjesta u inozemstvu u subotu i nedjelju promatra ukupno 27 GONG-ovih promatrača: u Bosni i Hercegovini 19, Srbiji tri, Nizozemskoj dva, te po jedan promatrač u Švicarskoj, Njemačkoj i Kanadi. GONG još jednom podsjeća da je poštivanje izborne šutnje obvezno i poziva sve političke stranke i kandidate da se suzdržavaju od bilo kakvih promotivnih aktivnosti.

ZAGREB

Odlukom Upravnog vijeća Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) Hrvatska pošta (HP) dokapitalizirana je sa 62 posto dionica Tiskare Vjesnik d.d. koje su u vlasništvu države, doznaje danas Hina iz te agencije. Riječ je o nastavku restrukturiranja Tiskare Vjesnik i objedinjavanju zajedničkih poslovnih interesa obje tvrtke kako bi se osigurali novi poslovi i radna mjesta u Tiskari, doznaje se iz te agencije. Taj potez u skladu je s poslovnim planom HP-a koji, po uzoru na europske pošte, želi tiskarsku djelatnost imati u sklopu svoga društva. Inače, za Tiskaru Vjesnik dosad su bila objavljena tri javna natječaja za prodaju, no nije bilo interesa investitora. Ovo rješenje u AUDIO-u smatraju najkvalitetnijim, jer oba društva na taj način zadovoljavaju svoj poslovni interes i tako vide svoju budućnost, a zadovoljna je i država jer su sačuvana radna mjesta te se dugoročno oplemenjuje državna imovina. Oko ovakvoga rješenja postignut je konsenzus, odnosno i uprave i sindikati obje tvrtke podržali su to pripajanje Tiskare HP-u.

ZAGREB

Predsjednik Udruge malih dioničara Badel-Badelovcima Anto Perković izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu kako je ta udruga "šokirana" privatizacijom tj. prodajom Dalmacijavina, odnosno otpisom obveza prema državi od oko 900 milijuna kuna. Smatra kako za sve tvrtke trebaju vrijediti ista pravila. Vlada je nedavno prihvatila ponudu američke tvrtke Traubi International za kupnju 79,82 posto dionica Dalmacijavina, pod posebnim uvjetima. Većinski paket dionica Dalmacijavina tvrtki Traubi International, koja je u vlasništvu Salamona Berkowitza, prodat će se po cijeni od jednu kunu za dionice, uz diskont od 99,99 posto za podmirenje obveza prema državi, te obvezu da u roku dvije godine podmiri dospjeli dug Dalmacijavina prema Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), nastao temeljem ugovora o kratkoročnim zajmovima. Perković je na konferenciji ustvrdio kako je malo dioničarstvo izlaz za proizvodnju, bez njega neće biti napretka u proizvodnji. Nadalje je napomenuo kako Badel ima izuzetne lokacije poput zemljišta na Žitnjaku, Borongaju, Rakovcu, Rijeci, Upravnu zgradu u Zagrebu, kuriju Nespeš, te je ustvrdio da, kada bi bila fer procjena Badela (ime, brendovi, nekretnine), vrijednost tvrtke danas bi bila viša od 200 milijuna eura. Perković kako se Udruga boji da bi Badel mogla zadesiti sudbina Dalmacijavina te kako se boje ulaska vlasništva države u Badel, jer smatraju da je država loš gospodar.

STON

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Dubrovnik, Obrtničke komore Dubrovačko -neretvanske županije, Udruge pelješki vinski puti i Plavac mali danas je na Pelješcu održan Dan otvorenih vrata peljeških podruma. Sudionici i posjetitelji imali su prilike probati mlada i stara vina iz 14 vinarija i podruma peljeških vinara od Stona, Ponikava, Putnikovića, Janjine, Trstenika, Potomja i Kune. Središnji događaj vinske feste Dan otvorenih vrata peljeških podruma koja je okupila oko 500 sudionika bila je svečana sjednica Skupštine Poljoprivredne zadruge Putniković, kojom je obilježena 100. obljetnica zadrugarska na ovom dijelu Pelješca. Počeci zadrugarska u pelješkom kraju datiraju iz 1911. godine, kada je 86 zadrugara osnovalo seosku blagajnu, koja je nastavila s radom 1945. godine kada je prerasla u Poljoprivrednu zadrugu Putniković koja djeluje i danas. Tim povodom danas su dodijeljena priznanja i zahvalnice zadrugarima i vinarima Pelješca a posebno je dodijeljena Želimiru Bašiću koji je pokrenuo ideju otvaranja prvog hrvatskog muzeja vinogradarstva i vinarstva u Putnikovićima.

DUBROVNIK

U dubrovačkom kinu Sloboda danas je predstavljena monografija poginulih dubrovačkih branitelja "Vječni kao domovina", čime je počeo program proslave 20. obljetnice obrane Dubrovnika i Dana dubrovačkih branitelja. Monografija "Vječni kao domovina", autora Varine Jurice Turka i Miše Đuraša, nastala je u suradnji s Udrugom roditelja poginulih branitelja Grada Dubrovnika i Udrugom udovica hrvatskih branitelja Grada Dubrovnika. Kako je istakao jedan od autor, Mišo Đuraš, dovršavajući ovaj projekt u vrijeme kad obilježavamo 20 godina od početka srbo-crnogorske agresije na Dubrovnik i Hrvatsku, "iznova se suočavamo s gorkom činjenicom kako veo zaborava nezaustavljivo prekriva Domovinski rat". O tome svjedoči nedostupnost i nesređenost izvorne povijesne građe, što onemogućava svako ozbiljnije sustavno, stručno i znanstveno bavljenje Domovinskim ratom, dodao je. Monografija "Vječni kao domovina" donosi popis poginulih dubrovačkih branitelja iz Domovinskog rata, popraćen njihovim fotografijama i temeljnim biografskim podacima. Također sadrži pojedinačni popisi svih hrvatskih branitelja koji su dali svoje živote sudjelujući u obrani šireg dubrovačkog područja i njegovom konačnom oslobađanju sve do pobjedonosnog završetka Domovinskog rata.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙