FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U HGK Poslovno vijeće za gospodarsku suradnju s Rusijom

Autor: dsta
ZAGREB, 24. studenog 2011. (Hina) - O aktualnom stanju u bilateralnim gospodarskim odnosima između Hrvatske i Rusije raspravljalo je 60-ak tvrtki koje surađuju ili su zainteresirane za suradnju s Rusijom na trećoj sjednici Poslovnog vijeća za gospodarsku suradnju s Ruskom Federacijom održanoj danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori, izvijestili su iz HGK.

Predsjedavajući Poslovnim vijećem Franjo Gregurić istaknuo je kako je cilj ovog Vijeća ostvariti što kvalitetniju suradnju na ruskom tržištu koje je za Hrvatsku od izuzetne važnosti. Premda suradnja raste iz godine u godinu još uvijek nije zadovoljavajuća. Želi se pomoći prije svega malim i srednjim poduzetnicima kako bi koordiniranim nastupom što kvalitetnije i uspješnije poslovali na ruskom tržištu, zaključio je Gregurić.

Potpredsjednica HGK Vesna Trnokop-Tanta navela je kako je hrvatski izvoz u Rusiju u prvih devet mjeseci ove godine iznosio 203 milijuna američkih dolara, što je porast od 20,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dok je iz Rusije uvezeno robe za 1,23 milijarde dolara ili 7,2 posto manje.

Rusija je u 2011. na petom mjestu u ukupnoj hrvatskoj robnoj razmjeni s inozemstvom - na 11. mjestu u izvozu i trećem mjestu u uvozu. U ovoj godini nisu zabilježene značajnije promjene u strukturi izvoza, dok je u strukturi uvoza povećan udio nafte, a smanjen udio plina, rekla je Trnokop-Tanta.

Istaknula je da su moguća područja suradnje poljoprivreda i prehrambena industrija napominjući kako je nastup hrvatskih vinara u organizaciji HGK prošli tjedan u Moskvi na sajmu vina izazvao veliki interes ruskih kupaca.

Dodaje je da velike mogućnosti međusobne suradnje postoje i u drvnoj industriji, energetici, brodogradnji, proizvodnji odjeće i obuće, a istaknula je i posebnu važnost turizma.

Najavila je da će HGK u prvoj polovici 2012. organizirati Gospodarski forum u Moskvi, posjet gospodarstvenika Ekaterinburgu, centru Sverdlovske oblasi, te edukativne seminare na temu poslovanja s Rusijom s obzirom na nove uvjete zakonodavstva Carinske Unije Rusije, Bjelorusije i Kahzastana.

Veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Robert Markarjan istaknuo je kako hrvatske tvrtke uživaju dobar ugled u Rusiji te da da bi hrvatska poduzeća trebala započinjati posao u ruskim regijama.

(Hina) xpp/xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙