FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EBRD povećao plasman zajmova u domaćoj valuti

Autor: vmom
ZAGREB/LONDON, 26. listopada 2011. (Hina) - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) značajno je povećala plasman zajmova u domaćim valutama nakon što je lani pokrenula kampanju kako bi se smanjilo prekomjerno oslanjanje gospodarstava na zaduživanje u stranoj valuti, priopćeno je u srijedu iz EBRD-a.

Visoke razine duga u stranoj valuti ostaju akutan problem u mnogim zemljama u kojima EBRD investira, izlažući ih ozbiljnim rizicima vezanim uz strane valute, upozorila je EBRD u priopćenju.

Banka, međutim, usklađuje svoje aktivnosti kako bi pomogla gospodarstvima da razvijaju domaća tržišta kapitala i domaće izvore financiranja, uz praktičan potez stvarnog povećanja financiranja u domaćoj valuti.

EBRD-ova ulaganja u domaćim valutama u prvih devet ovogodišnjih mjeseci bila su ekvivalentna iznosu od 979 milijuna eura, nasuprot iznosima od 887 milijuna eura u cijeloj 2010., te 565 milijuna eura u 2009. i 503 milijuna eura u 2008.

Tako je u ovogodišnjem kolovozu banka, između ostalog, odobrila četiri milijarde ruskih rublji zajma ruskoj Standard banci, najvećem kreditoru građana među privatnim bankama u Rusiji. Nadalje, EBRD je zajmom u poljskim zlotima financirao modernizaciju podzemne željeznice u Varšavi, a sličan kredit odobren je za pomoć u financiranju izgradnje podzemne garaže u Wroclawu.

Prvi takav zajam EBRD je 1994. odobrio Mađarskoj u forintama, a iste je godine u toj zemlji izdao i svoje prve obveznice u lokalnoj valuti.

Takva ulaganja iznimno su važna zajmoprimcima poput jedinica lokalne samouprave, čiji su prihodi u cijelosti u domaćoj valuti, pa im zajmovi u dolarima ili euru odmah predstavljaju potencijalni rizik vezan uz stranu valutu.

Na godišnjoj skupštini u Zagrebu, održanoj u svibnju 2010., EBRD je pokrenuo inicijativu za razvoj domaćih tržišta valuta i kapitala i otada usko surađuje s ostalim ključnim dionicima u nizu zemalja u kojima djeluje kako bi poduprla stvaranje ili daljnja poboljšanja tržišta kapitala, ističu u EBRD-u.

Bankovni timovi prvotno su uspostavljeni za rad na navedenoj incijativi u Armeniji, Gruziji, Mađarskoj, Kazakhstanu, Poljskoj, Rumunjskoj, Rusiji, Srbiji, Turskoj i Ukrajini, stoji u priopćenju.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙