FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Konferencija službi za zapošljavanje zemalja jugoistočne Europe

Autor: dmar
ZAGREB, 3. studenog 2011. (Hina) - Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) u suradnji s programom Europske komisije TAIEX organizirao je danas VIII. direktorsku konferenciju Centra javnih službi za zapošljavanje zemalja jugoistočne Europe (CPESSEC) na temu "Vještine za zelene poslove".

S obzirom da HZZ ove godine predsjeda CPESSEC-om želimo putem konferencije utvrditi utjecaj zelenoga gospodarstva na tržište rada, osvijestiti važnost vještina i kompetencija na području rada i zapošljavanja u okviru zelene ekonomije, te potaknuti razmjenu iskustava i dobre prakse u svrhu otvaranja zelenih radnih mjesta u zemljama jugoistočne Europe, istaknula je ravnateljica HZZ-a Ankica Paun Jarallah.

Zeleni poslovi su osmišljeni na razini različitih gospodarskih sektora, a uključuju aktivnosti poput smanjenja štetnog utjecaja na okoliš, troškova za energiju i emisije ugljičnog dioksida, čime se štite i obnavljaju eko sustavi i bioraznolikost, te smanjuju zagađenje i proizvodnja otpada.

Ulaganja u razvoj zelenoga gospodarstva u industrijaliziranim zemljama otvara velike mogućnosti za novo zapošljavanje uz očuvanje prirodne ravnoteže, a politika otvaranja zelenih radnih mjeta bit će najefikasnija ako se osmišljava i provodi na globalnoj razini, kao i na razini država članica CPESSEC-a, rekla je Paun Jarallah.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Krešimir Rožman napomenuo je kako je Vlada prihvatila program poticanja razvoja zelenoga gospodarstva, čime je potvrdila opredjeljenje za razvoj nove tehnologije i industrijalizacije Hrvatske.

Članice CPESSEC-a su javne službe za zapošljavanje iz zemalja jugoistočne Europe, a konferenciji su prisustvovali predstavnici BiH, Crne Gore, Makedonije, Rumunjske, Slovenije, Srbije i Turske.

Smjernicama o radu CPESSEC-a, koje su zemlje članice potpisale 2007. godine, određeno je da se suradnja odvija kroz razmjenu informacija i iskustava na tri osnovna područja vezana za pružanje usluga poslodavcima i tražiteljima zaposlenja te unapređenje sposobnosti službi za zapošljavanje.

(Hina) xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙