FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 24. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Ravnatelj Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" Vlado Šakić, u povodu obilježavanja dvadeset godina te znanstvene ustanove, izjavio je kako su na Institutu razvili respektabilnu istraživačku djelatnost, koja se cijeni ne samo u Hrvatskoj, nego i inozemstvu, o čemu svjedoče istraživački projekti, od domaćih i stranih naručitelja, izdavačka djelatnost, bilo da je riječ o zbornicima i studijima, kao i časopis "Društvena istraživanja" koji se citira u najprestižnijim svjetskim sekunadarnim i tercijarnim publikacijama. Po Šakićevim riječima samo u posljednjih pet godina znanstvenici Instituta sudjelovali su u 51 međunarodnom projektu, organizirali sedam međunarodnih te 187 međunarodnih javnih skupova, što razvidno pokazuje, kako je dodao, međunarodnu umreženost Instituta. Pritom napominje kako je u tom razdoblju doktoriralo 19 i magistriralo po predbolonjskim pravilima 10 znanstvenika, što znači da je velika većina nositelja znanstvene djelatnosti razvijena na Institutu. Institut "Ivo Pilar" osnovan je 1991. neposredno nakon uspostave hrvatske neovisnosti i demokratskog poretka. "Temeljeći svoju znanstvenu djelatnost na činjenici da je hrvatsko društvo nedovoljno, selektivno ili potpuno neistraženo, u različitim aspektima te na motu 'istraživanjem do činjenica'", Šakić napominje kako se Institut od početka razvijao u organizacijskom, metodološkom i teorijskom smislu, sukladno sličnim institucijama u području društvenih i humanističkih znanosti u okviru zapadne Europe i SAD-a.

ZAGREB - Programsko vijeće HRT-a na današnjoj je sjednici tajnim glasovanjem sa šest glasova za i pet protiv za glavnog urednika Hrvatske televizije (HTV) izabralo urednika sportske redakcije Brunu Kovačevića. Za izbor je bilo potrebno dobiti upravo šest glasova od 11 članova vijeća. Na početku sjednice predsjednik Uprave HRT-a Josip Popovac rekao je da uprava predlaže Kovačevića za glavnog urednika HTV-a, a Vladu Kumbriju za glavnog urednika Hrvatskog radija (HR). Taj prijedlog uprave podržala je većina zaposlenika HRT-a tijekom izjašnjavanja. Predstavljajući svoj program razvoja HTV-a u iduće četiri godine Kovačević je rekao da, uz 1. i 2. program, želi pokrenuti 3. i 4. program HTV-a. Treći program bi bio namjenjen obitelji s laganijim i zabavnim sadržajima dok bi 4. program bio informativni i išao bi od 6 ujutro do 24 sata. Bio bi uglavnom vezan uz informativne emisije, a u manjem dijelu bi se emitirao dokumentarni program. Kovačević je kazao i da HTV u svom programu treba imati i više minuta posvećenih kulturi, filmu, drami i pravim hrvatskim vrijednostima. Upozorio je i na problem pada gledanosti programa. "Gledatelji nisu zadovoljni onim što vide na HTV-u i idu na specijalizirane programe", rekao je Kovačević dodavši kako HTV u najgledanijim terminima treba emitirati javne i komercijalne sadržaje najviše kvalitete. Također, na HTV-u treba razvijati multimediju te zaposliti desetak najboljih novinara iz drugih medija te osvježiti "umorne" voditelje novim licima, kazao je novi glavni urednik HTV-a.

ZAGREB - Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) pozvao je korisnike mirovinskih primanja, klijente Credo banke, da područnoj službi nadležnoj za isplatu dostave pisani zahtjev s podatkom o broju računa i nazivu banke preko koje žele isplatu mirovinskog primanja jer je Hrvatska narodna banka (HNB) Credo banci oduzela odobrenje za rad. "Obavještavamo korisnike mirovinskih primanja kojima su se ta primanja isplaćivala na račune otvorene kod Credo banke d.d. iz Splita, da im se mirovinsko primanje za studeni 2011. neće isplatiti preko Credo banke d.d., Split budući da je HNB Banci oduzeo odobrenje za rad. Stoga, pozivamo navedene korisnike da Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, područnoj službi nadležnoj za isplatu (navedena na odresku od mirovine), dostave pisani zahtjev s podatkom o broju računa i nazivu banke preko koje žele isplatu mirovinskog primanja, te prilože tiskanicu 'ovlaštenje/suglasnost' (koju izdaje odabrana poslovna banka)", stoji u priopćenju HZMO-a. Zbog utvrđenih značajnih nezakonitosti u poslovanju i neprovođenja mjera naloženih od središnje banke za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, Savjet Hrvatske narodne banke u utorak je oduzeo odobrenje za rad Credo banci d.d., Split.

ZAGREB - Bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić izjavio je danas svjedočeći na zagrebačkom Županijskom sudu da ne zna je li austrijska Hypo banka, nakon što je sredinom 90-ih Hrvatskoj odobrila kredit za kupnju veleposlanstava, bilo kome isplatila proviziju za što se sudi njegovom ratnom zamjeniku, a kasnije i premijeru te predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu. Sanader kojemu se zbog navodnog primanja provizije, među ostalim, sudi i zbog ratnog profiterstva, po Granićevim je riječima vodio sve dogovore oko kredita s austrijskom bankom, prvom koja je u ratno vrijeme došla na hrvatsko tržište.

S tom je tezom, koju je iznio i u prvom pojavljivanju na suđenju Sanaderu prošlog tjedna, Granić započeo i svoje današnje svjedočenje. No, dodao je da se nakon tvrdnji Sanaderove obrane da je i sam mogao primiti proviziju dodatno koncentrirao na sve detalje oko dobivanja kredita od Hypo banke. Tako se prisjetio da mu je Sanader spomenuo uglednog iseljenika kojega je preporučio i tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, a koji bi mogao pomoći u ishođenju kredita. No, kada je nakon 15-ak dana Sanader kazao da taj iseljenik za svoje usluge traži novac Granić mu je rekao da to ne dolazi u obzir, s čim se složio i Sanader.

RIJEKA - Predsjednik Hrvatskih laburista - Stranke rada Dragutin Lesar izjavio je danas da ni pod kakvim uvjetima neće koalirati nakon izbora s Kukuriku koalicijom. "To nije naš problem nego njihove koalicije. Neka se dogovore među sobom. Oni su tako odlučili", rekao je Lesar na Korzu u Rijeci gdje se družio s građanima. Podsjetio je da je Radimir Čačić, kojeg je nazvao "direktorom Kukuriku koalicije", rekao da će saborsku većinu sastavljati uz pomoć zastupnika nacionalnih manjina ako im bude nedostajalo saborskih mandata. Lesar je izrazio uvjerenje da će i u 8. izbornoj jedinici, kao i u svim ostalima, predstavnici Hrvatskih laburista ući u Sabor. "Mi smo politička alternativa dvjema jakim blokovima, i to jedina alternativa", rekao je Lesar naglasivši da se oni "ne srame zastupati one koji žive od svog rada". Odgovarajući na novinarsko pitanje o odnosu snaga među njihovim političkim konkurentima, Lesar je spomenuo Ljubu Jurčića, ocijenivši da je neosporan stručnjak, ali da je oko sebe okupio "rezervne desetine HDZ-a", poput Bloka umirovljenici zajedno. PGS, koalicijski partner Jurčićeve Hrvatske ekonomske inicijative, također dobro surađuje s HDZ-om u dijelu jedinica lokalne samouprave, rekao je.

ZAGREB - Povodom stote godišnjice rođenja Grigora Viteza (1911. - 1966.) danas je počeo dvodnevni znanstveni skup posvećen tom hrvatskom pjesniku, dječjem piscu, prevoditelju, antologičaru i uredniku brojnih izdanja. Skupu pod nazivom "Veliki vidar - stoljeće Grigora Viteza", na kojemu sudjeluje više od 30 predavača i poznavatelja Vitezova djela među kojima su i gosti iz Srbije, Crne Gore i Slovenije, organiziran je pod pokroviteljstvom hrvatske Vlade i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Poslijepodne će u auli Gradske knjižnice biti otvorena izložba "Grigor Vitez - život u knjigama" na kojoj su, po riječima voditeljice Hrvatskog centra za dječju knjigu Ranke Javor, izloženi rijetki i zaštićeni primjerci prvih izdanja Vitezovih zbirki ("Vesela zamka") te nova izdanja u kojima se vidi sva raskoš pjesnikova djela. Izložba je obogaćena predmetima iz Vitezove osobne ostavštine, a velik dio posvećen je uredničkom radu toga pisca, koji je bio začetnik popularnih dječjih biblioteka Vjeverica i Jelen. "Bio je pjesnik, stvaralac dječje poezije, čovjek koji je život posvetio knjizi i djeci", zaključila je Javor istaknuvši kako je puno pažnje posvećivao opremi i ilustraciji knjige. Grigor Vitez pripada školskoj lektiri, ali po podacima korištenja vidi se da ga nove generacije djece vole čitati, rekla je ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Davorka Bastić. Naglasivši kako se Vitezova djela dosta posuđuju u knjižnicama, Bastić je rekla da je njegovo stvaralaštvo i danas inspiracija ilustratorima.

ZAGREB - Izložba pod nazivom "Dubravka Rakoci-Premijera" u sklopu projekta Suvremeni umjetnici u stalnom postavu Muzeja za umjetnost i obrt otvara se večeras u tom zagrebačkom muzeju. Autorica teksta u katalogu izložbe, kustosica MUO-a Jasmina Fučkan uz ostalo je istaknula da je opus zagrebačke umjetnice Dubravke Rakoci formiran tijekom njezine tridesetogodišnje prisutnosti na domaćoj i međunarodnoj likovnoj sceni te obilježen kontinuitetom sabrane, sažete i dosljedne likovne misli. Njezina ironijska racionalnost nalazi uporište u intuitivnosti djelovanja i ne potire, već naprotiv zagovara, primarni slikarski afinitet ove umjetnice za boju i formu te posljedično svjetlost. Bilo da je riječ o primjeni tehnike akrilika na platnu ili svjetlosnim instalacijama, napominje Fučkan, rad Dubravke Rakoci uvijek je varijacija iste kontrolirane umjetničke geste na trajnu temu aktualiziranja obojene svjetlosti u prostoru, u smislu markacije susreta forme i podloge. Krug u interpretaciji ove umjetnice sažeta je forma gustoće postojanja; njegovo je ishodište u tvarnoj prirodi boje, čija fleksibilna pojavnost varira od točke – u smislu koncentrirane jezgre kao potencijalne mogućnosti oblikovanja do mrlje – forme u protežnosti širenja, forme kretanja, ističe autorica predgovora.

ZAGREB - Nepoznati muškarac poginuo je u požaru koji je noćas izbio u napuštenoj kući u Čavoglavskoj ulici u Novom Zagrebu, izvijestila je jutros zagrebačka policija. Požar je planuo oko 4,50 sati iz zasad nepoznatih razloga. Prilikom gašenja na katu kuće pronađeno je izgorjelo tijelo muškarca. Pojedinosti o cijelom događaju znat će se nakon očevida koji je započeo ujutro.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙