FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na europskim burzama cijene dionica i dalje padaju

Autor: neba
LONDON, 23. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale na najnižu razinu u sedam tjedana, a pod najvećim je pritiskom rudarski sektor zbog oštrog usporavanja kineskog gospodarstva.

Nakon jučerašnjeg pada za 0,6 posto, FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oslabio je do 9,30 sati 0,9 posto, na 905 bodova, najnižu razinu od početka listopada.

Frankfurtski DAX, londonski FTSE i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,3 i 0,6 posto.

Osim dužničke krize u eurozoni, ulagače sve više zabrinjavaju novi podaci koji ukazuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Industrijska aktivnost u Kini pala je u studenome na najnižu razinu u 32 mjeseca, što ukazuje na oštro usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

To je dodatno obeshrabrilo ulagače, nakon što je jučer objavljeno da je bruto domaći proizvod SAD-a u trećem tromjesečju porastao samo 2 posto, a ne 2,5 posto, kako je pokazala prva procjena.

Kako je Kina najveći svjetski potrošač sirovina, ulagači se plaše da će slabljenje tamošnjeg gospodarstva izazvati pad potražnje, stoga su cijene sirovina pod pritiskom.

To je, pak, potaknulo pad cijena dionica u rudarskom sektoru, pa je jutros STOXX Europe 600 indeks tog sektora potonuo 1,9 posto.

Jasno je da su ulagači razočarani posljednjim makroekonomskim podacima, kažu analitičari.

„Nadali smo se blagom usporavanju kineskog gospodarstva, boljim podacima iz SAD-a i napretku u rješavanju europske dužničke krize“, kaže Justin Urquhart Stewart, direktor tvrtke Seven Investment Management.

Na Tokijskoj se burzi zbog blagdana nije radilo.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙