FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tekstilna industrija - zaustavljen pad zaposlenosti

Autor: nbrc
ZAGREB, 21. studenog 2011. (Hina) - Popunjenost kapaciteta tekstilne i odjevne industrije ove je godine na zadovoljavajućoj razini, osobito u odjevnoj industriji, zaustavljen je pad zaposlenosti, a i produktivnost se poboljšava, izvijestili su iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) s danas održane sjednice Vijeća udruženja tekstilne i odjevne industrije HGK.

Po broju zaposlenih to je još uvijek značajna industrija, a važna je i stoga što zapošljava i do 80 posto žena, naglasio je zamjenik predsjednika tog udruženja Damir Vitez.

Na jesen ove godine u toj je industriji bilo 21.400 zaposlenih.

Poslovna tajnica udruženja Mirjana Gambiroža-Jukić istaknula je kako kako je u odjevnoj industriji zabilježeno povećanje proizvodnje od 5,5 posto.

Podignuta je razina tehnološke obnove i popunjenosti kapaciteta, a trend ulaganja u tehnologiju pojačat će i konkurentnost ove industrije u kojoj su plaće među najnižim u prerađivačkoj industriji

Tekstilne i odjevne tvrtke, prema anketi na koju se od 70 pozvanih odazvalo 15 tvrtki, predlažu uvođenje dvostupanjskog nadmetanja za sve obveznike javne nabave te da naručitelj ima mogućnost provesti pretkvalifikaciju ponuditelja.

Tvrtkama su potrebni višegodišnji ugovori koji bi omogućili kontinuitet proizvodnje hrvatskih proizvođača. Raspisivanje natječaja javne nabave za velike korisnike ne bi trebalo biti u isto vrijeme, pokazuju rezultati istraživanja.

Potrebno je podijeliti predmete nabave u više srodnih proizvoda, te omogućiti da kod pripreme javnih natječaja i izrade propisnika naručitelji kontaktiraju stručne službe u tvrtkama. Također je potrebno izraditi i popis proizvođača traženih proizvoda ili grupe proizvoda, koji su predmet javne nabave.

Treba donijeti i uredbu odnosno kodeks proizvođača za robe tekstila i kože u postupku javne nabave, a u raspravi o javnoj nabavi predstavnici tekstilnih i odjevnih tvrtki ističu kako je važno da posao dobiju proizvođači, a financijski i tehnički kriteriji trebaju biti tako definirani kako bi se omogućila eliminacija špekulanata.

Direktorica Sektora za industriju HGK Zoja Crnečki navela je kako se u nabavama za NATO traži potvrda o tome da je tvrtka sposobna tehnički, financijski i kadrovski obaviti posao, a nešto bi takvo trebalo uvesti i kod nabava za MUP te MORH.

Potrebna je i veća transparentnost te ravnopravno sudjelovanje i jednaki uvjeti za sve one koji pristupaju natjecanju u javnim nabavama.

(Hina) xpp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙