FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte potonule, uteg brige oko oporavka svjetskog gospodarstva

Autor: mkuz
LONDON, 21. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Cijene barela sirove nafte pale su u ponedjeljak na američkom tržištu više od dva a na londonskom više od dolara slijedom zabrinutosti u vezi s izgledima za oporavak svjetskog gospodarstva s obzirom na dužničke nevolje na obje strane Atlantika.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu pala je za 1,09 dolara, na 106,47 dolara. Na američkom tržištu cijene su se nakratko spustile čak 2,06 dolara, na 95,61 dolara. Naknadno su se oporavile, te se barelom trgovalo po 98,80 dolara.

Odbor američkog Kongresa vjerojatno će tijekom dana službeno objaviti da su propali pregovori o smanjenju rashoda i povećanju poreza. Ako šest predstavnika demokrata i šest predstavnika republikanaca u tom tijelu ne postignu dogovor o smanjenju proračunskog deficita, američki proračun automatski će se od početka 2013. smanjiti za 1.200 milijardi dolara u idućih deset godina.

U Europi ulagači i dalje pojačano kupuju njemačke obveznice a prodaju one rubnih članica eurozone kako bi smanjili izloženost rizičnoj imovini i potražili sigurnija utočišta za kapital.

"Zabrinutost oko duga SAD-a povećala je averziju ulagača prema riziku", rekao je Eugen Weinberg iz frankfurtskog Commerzbanka. "Kriza u eurozoni i dalje traje i nema naznaka rješenja, te su dionice oštro pale", dodao je.

Europske dionice pale su tako u ponedjeljak na najnižu razinu u šest tjedana, povećavajući gubitke nakon što je agencija Moody's upozorila da bi rast kamata na francuske državne obveznice i slabiji gospodarski rast mogli rezultirati sniženjem prognoze za kreditni rejting te zemlje.

Pad cijena nafte na londonskom tržištu ograničile su bojazni da bi napetosti oko iranskog nuklearnog programa i sukobi u Egiptu i Siriji mogli poremetiti proizvodnju na Bliskom istoku dok potražnja za gorivom raste u zimskim uvjetima na sjevernoj polutki.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u međuvremenu je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 109,12 dolara, što znači da je bila 1,71 dolara niža nego dan ranije.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙