FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte u Londonu u padu, na američkom tržištu stabilne

Autor: mkuz
LONDON, 17. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Cijene barela sirove nafte pale su u četvrtak u Londonu prema 110 dolara pod pritiskom francusko-njemačkog spora oko uloge Europske središnje banke u suzbijanju dužničke krize dok su se na američkom tržištu stabilizirale nakon jučerašnjeg skoka pod utjecajem infrastrukturnih planova i ohrabrujućih makrogospodarskih pokazatelja.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu pala je za 1,23 dolara, na 110,65 dolara. Na američkom tržištu cijene su ostale gotovo nepromijenjene, te se barelom trgovalo po 102,51 dolara, nakon što su u srijedu poskočile tri posto pod utjecajem planova o izmjenama u infrastrukturi i solidnih makrogospodarskih pokazatelja.

Uteg za tržišta predstavlja francusko-njemački spor oko toga treba li europskom kriznom fondu omogućiti pozajmljivanje od Europske središnje banke.

"Zabrinutost izazivaju mjere štednje diljem Europe i njihov mogući utjecaj na potražnju na londonskom tržištu", rekao je David Morrison iz GFT Globala.

"U SAD-u pak prevladava stajalište da će SAD izbjeći teškoće koje se događaju u Europi i ostatku svijeta, što je apsurdno", dodao je.

Različiti gospodarski izgledi za Europu i Sjedinjene Države smanjili su razlike između cijena na američkom i europskom tržištu na samo osam dolara, s 15 dolara koliko je iznosila u protekloj godini.

Brige oko eurozone eskalirale su u četvrtak kada su razlike u prinosima na francuske i španjolske državne obveznice s jedne i referentne njemačke obveznice s druge strane dosegnule najvišu razinu od uvođenja eura dok su talijanski troškovi zaduživanja i dalje iznad razine koja se smatra održivom na dulji rok.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u međuvremenu je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 112,26 dolara, što znači da je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na dan ranije.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙