FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijena nafte stabilne, sumnje u vezi eurozone zakočile rast

Autor: mkuz
LONDON, 11. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima nakon snažnog rasta od prethodnog dana, zakočene sumnjama da će pomaci u visokozaduženima Italiji i Grčkoj biti dovoljni da se izbjegne širenje krize u Europi.

Cijena barela sirove nafte bila je na londonskom tržištu nepromijenjena i iznosila je 113,71 dolar, nakon što je dan ranije poskočila 1,4 dolara. Na američkom je tržištu porasla za neznatnih 11 centi i barelom se trgovalo po 97,89 dolara, nakon što je dan ranije zaključila trgovinu na najvišoj razini u 15 tjedana.

Iako su Italija i Grčka povukle prve važne poteze u procesu formiranja nove vlade i usvajaju mjere štednje kako bi obuzdale deficite i umirile tržišta obveznica, analitičari smatraju da je stanje na području jedinstvene valute i dalje vrlo krhko te traže od političara odlučne mjere.

"Čelnici su opozvani u Grčkoj a bit će i u Italiji. Gledano iz naše perspektive, rast tržišta na temelju takve vijesti djeluje kao hvatanje za slamku", ističu stili su David Hufton i Tamas Varga iz naftne brokerske kuće PVM.

"Sada su potrebni ozbiljni potezi, puno prije no što tehnokrati iščarobiraju neku kombinaciju a jedno preostalo rješenje s pravodobnim učinkom bude ECB-ov izlazak iz ljušture", dodali su.

"Cijene nafte još su uvijek prilično jake, s obzirom da je žarište pozornosti tržišta i dalje na dužničkoj krizi u eurozoni. Nepovoljni će se trendovi ublažiti s novom grčkom vladom i Berlusconijevom ostavkom", kazao je analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u međuvremenu je na svojim internetskim stranicama objavila da je u četvrtak cijena barela referentne košarice njezine nafte iznosila 111,67 dolara, u usporedbi s 113,13 dolara koliko se barelom trgovalo u srijedu.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙