FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tijesna ponuda usporila pad cijena nafte

Autor: mkuz
LONDON, 16. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Cijena barela sirove nafte pala je u srijedu u Londonu ispod razine od 112 dolara, pogođena nastavljenom zabrinutosti u kojoj su mjeri Italija i Grčka sposobne nositi svoje dužničke terete, ali je tijesna ponuda ipak spriječila značajnije klizanje cijena.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu pala je za 23 centa, na 111,95 dolara. Barel je na američkom tržištu prodavan po 43 centa nižoj cijeni, od 98,94 dolara.

Tržišta nafte pritišću strahovanja od širenja dužničke krize izvan Europe, što bi zakočilo gospodarski rast, a stoga i potražnju za naftom.

"Žarište je pozornosti na prinosima na državne obveznice, oni još uvijek zabrinjavaju i stoga određuju trendove", kazao je Olivier Jakob iz švicarskog Petromatrixa.

U fokusu pozornosti tržišta sada je Francuska, nakon što je nagli skok njezinih troškova zaduživanja na nervoznim tržištima potpirio bojazni da bi i drugo po veličini gospodarstvo u eurozoni mogao usisati vir dužničke krize.

Značajniji pad cijena nafte ipak je zakočila tijesna ponuda. Tržište je tijesno opskrbljeno i visoke cijene nafte već nagrizaju rast gospodarstava u razvoju i dovode u opasnost i eventualne naznake gospodarskog oporavka u Europi, izjavio je u srijedu čelnik Međunarodne agencija za energiju (IEA).

Zbog tijesne opskrbe cijene nafte na londonskom tržištu porasle su od početka listopada blizu devet posto. Glavni ekonomist BP-a u srijedu je izjavio da očekuje da će cijene nafte ostati na sadašnjim razinama, iznad 100 dolara po barelu, osim ako svjetsko gospodarstvo naglo ne stane. "Zalihe padaju, na fizičkom tržištu ponuda tek za malo nadmašuje potražnju pa očekujemo da će se naftom trgovati u vrlo uskom cjenovnom rasponu", zaključuje Andy Sommer iz švicarskog EGL-a.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u međuvremenu je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 112,19 dolara, što znači da je bila 50 centa niža nego dan ranije.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙