FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN vratio Libiju u Vijeće za ljudska prava

Autor: vmrs
UJEDINJENI NARODI, 18. studenoga 2011. (Hina/Reuters) - Opća skupština Ujedinjenih naroda u petak je obnovila libijsko članstvo u UN-ovu Vijeću za ljudska prava i tako je završila suspenzija koju je UN nametnuo Tripoliju kad je u Libiji izbio građanski rat.

Libijski zastupnik, veleposlanik u UN-u Ibrahim Dabaši predstavio je rezoluciju koja kaže kako UN-ove članice "pozdravljaju libijsku odluku da izvršava obveze u skladu s međunarodnim zakonodavstvom o ljudskim pravima, te da promiče i štiti ljudska prava, demokraciju i vladavinu prava".

Rezolucija je prihvaćena, ali ne jednoglasno kako je Dabaši tražio. Dobila je 123 glasa 'za' i četiri 'protiv', uz šest suzdržanih glasova, a deseci zemalja od ukupno 193 nisu ni sudjelovali u glasovanju.

Opća je skupština suspendirala Libiju iz članstva u tome tijelu od 47 članica u ožujku, a zatim je to vijeće, glavni UN-ov forum za ljudska prava, optužilo libijske čelnike da u gušenju prosvjeda borcima za demokraciju "grubo i sustavno krše ljudska prava".

U govoru uoči glasovanja u petak Dabaši je priznao da je bilo "izoliranih slučajeva" kršenja ljudskih prava u sedmomjesečnome ratu između pobunjenika i snaga odanih danas svrgnutome vođi Moameru Gadafiju. Dabaši je naglasio i da Nacionalno prijelazno vijeće, a riječ je o nekadašnjim pobunjenicima koji su danas libijska prijelazna vlast, istražuje okolnosti pod kojima je Gadafi u listopadu zarobljen i ubrzo ubijen.

Protiv vraćanja Libije u Vijeće za ljudska prava glasovali su predstavnici Bolivije, Ekvadora, Nikaragve i Venezuele. Veleposlanik Venezuele Jorge Valero osudio je NATO-ovu operaciju u Libiji kao miješanje u poslove suverene zemlje. Veleposlanici ostalih triju zemalja drže kako Nacionalno prijelazno vijeće nije legitimna vlast.

(Hina) xvm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙