FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN pozvao Libiju da zaustavi ilegalno širenje oružja

Autor: dhai
NEW YORK (UN), 31. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Vijeće sigurnosti UN u ponedjeljak je pozvalo libijsku vladu da učini sve što je moguće, kako bi se pronašli nestali ručni raketni lanseri i zadržalo ih se izvan dosega Al Kaide i drugih militantnih skupina.

Poziv da se zaustavi širenje libijskog oružja sadržan je u rezoluciji Vijeća sigurnosti UN čiji je nacrt izradila Rusija. U rezoluciji se naglasak stavlja na prijetnju prenosivih projektila zemlja-zrak,

nazvanih MANPADS, ručnih raketnih lansera koji se mogu koristiti za rušenje zrakoplova i helikoptera, što ih čini omiljenima među militantnim skupinama.

U rezoluciji, koju je 15-člano Vijeće sigurnosti prihvatilo jednoglasno, izražava se "zabrinutost zbog širenja oružja svih vrsta ..., a posebno MANPADS, iz Libije, u regiji". Libijske vlasti pozivaju se "da poduzmu sve potrebne korake kako bi se spriječilo širenje svog oružja".

Vijeće je pozvalo Libiju da surađuje ??s Organizacijom za zabranu kemijskog oružja, kako bi se uništile preostale zalihe kemijskog oružja. Prošloga su tjedna libijske vladine snage rekle da su našle kemijsko oružje i da ga čuvaju.

Vijeće je upozorilo da bi širenje libijskog oružja "moglo potaknuti terorističke aktivnosti, uključujući i one Al Kaide u islamskom Magrebu", skupine s korijenima u Alžiru, koju su SAD i Europska unija označile kao terorističku organizaciju.

Diplomati Vijeća sigurnosti privatno govore da je dio oružja izgubljenog u Libiji već našao svoj put do ratom razorene sudanske regije Darfur, gdje su ga pobunjenici prebacili protuvladinim borcima u drugim dijelovima zemlje.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙