FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nenajavljen posjet Ban Ki-moona Libiji

Autor: vrad
TRIPOLI, 2. studenog 2011. (Hina/AFP) - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon doputovao je u srijedu u nenajavljen posjet Tripoliju kako bi se raspitao na koji način bi UN mogao pomoći novim libijskim vlastima.

Ban nije dolazio u Libiju tijekom osmomjesečnog oružanog sukoba koji se završio rušenjem režima pukovnika Moamera Gadafija, ubijenog 20. listopada. Ban je u ranim poslijepodnevnim satima stigao u libijsku prijestolnicu, rekao je izvor u zračnoj luci.

Glavni tajnik UN-a koji će u Tripoliju boraviti nekoliko sati, treba razgovarati s čelnicima Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) i čelnicima civilnog društva, rekao je njegov glasnogovornik u New Yorku.

Banov posjet nije najavljen iz sigurnosnih razloga.

Ban će iz Tripolija otputovati na summit G20 u Cannesu, u Francuskoj, gdje će na dnevnom redu biti libijsko pitanje.

Nakon pada Tripolija u ruke snaga NTC-a koncem kolovoza, Libiju je posjetilo više zapadnih čelnika, među kojima francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, britanski premijer David Cameron i američka državna tajnica Hillary Clinton.

U ponedjeljak, zadnjeg dana NATO-ove zračne misije, Tripoli je isto tako nenajavljeno posjetio njegov glavni tajnik Anders Fogh Rasmussen.

Rasmussen je rekao da "UN ubuduće treba biti na prvoj crti u pružanju međunarodne pomoći novim libijskim vlastima".

Banov posjet se događa dva dana pošto je NTC izabrao tehnokrata Abdela Rahima al-Kiba za mandatara prijelazne vlade koja do 23. studenoga mora završiti tešku zadaću razoružanja zemlje i obnove gospodarstva.

Prijelazna vlada će za najviše osam mjeseci morati pripremiti izbore za ustavotvornu skupštinu nakon kojih će se, za najviše godinu dana, organizirati opći izbori.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙