FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN traži od Libije da spriječi ubojstva iz osvete

Autor: vmrs
ŽENEVA, 25. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Istražitelji Ujedinjenih naroda za zaštitu ljudskih prava u utorak su od libijske vlade zatražili da spriječi ubojstva iz osvete te da humano postupa sa zatvorenicima koji su se borili na strani svrgnutoga i ubijenog Muamera Gadafija.

"Izuzetno je važno da Nacionalno prijelazno vijeće i sve naoružane skupine u Libiji prema svim zatvorenicima, bez obzira na stranu, postupaju uz poštovanje njihovih ljudskih prava", rekao je Philippe Kirsch, presdjednik istražnog povjerenstva UN-a za ljudska prava. "Posebno bih pozvao sve naoružane snage da se suzdrže od ubojstva iz osvete i arbitrarne represije Libijaca i stranaca".

Pozornost je posebno skrenuta na odnos novih vlasti prema zatvorenicima, osobito nakon prošlotjedna ubojstva Moamera Gadafija koji je bio uhvaćen živ.

Očekuje se da istražno povjerenstvo provede punu istragu Gadafijeve smrti jer su UN i skupine za zaštitu ljudskih prava izrazile zabrinutost da je to bilo pogubljenje po kratkom postupku, što je po međunarodnome pravu ratni zločin.

Gadafi je u utorak pokopan na tajnome mjestu negdje u Sahari.

(Hina) xvm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙