FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ban Ki-moon: Ključan dan libijske povijesti

Autor: akoz
NEW YORK, 20. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Dan smrti svrgnutog libijskog čelnika Moamera Gadafija, za kojeg je libijsko Nacionalno prijelazno vijeće reklo da je ubijen u četvrtak, povijesan je za libijski narod, rekao je čelnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon.

"Svi smo vidjeli izvješća o smrti pukovnika Moamera Gadafija i kraju borbi u Sirtu i drugim gradovima", rekao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon na UN-ovoj konferenciji o razvoju. "Ovaj dan obilježava povijesnu tranziciju za Libiju", rekao je i dodao da "borci na svim stranama moraju odložiti oružje".

Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe je izjavio da smrt bivšeg libijskog čelnika okončava 42 godine tiranije i početak demokracije u Libiji. "To je početak novog doba, početak demokracije i obnove u Libiji", rekao je Juppe novinarima tijekom posjeta New Delhiju. "Objava Gadafijeve smrti i pad Sirta kraj je teškog razdoblja za libijski narod i kraj 42-godišnje tiranije. Francuska je ponosna što je pomogla libijskom narodu da vrati svoju slobodu", rekao je Juppe.

Predsjedatelj Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) Mustafa Abdel Džalil objavit će uskoro da je zemlja oslobođena od Gadafijeve vlasti, najavio je NTC-ov premijer Mahmud Džibril na konferenciji za tisak.

"Mustafa Abdel Džalil će danas, ili najkasnije sutra, objaviti oslobođenje zemlje i iznijeti pojedinosti o ubojstvu Gadafija", rekao je Džibril. Objava oslobođenja trebala bi označiti početak ostvarenja plana postavljanja nove vlade i izgradnje demokratskih institucija u Libiji.

(Hina) xakoz ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙