FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zaustavljen pad europskih dionica uslijed jačanja eura

Autor: mpuk
LONDON/PARIZ/FRANKFURT, 18. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Europske dionice blago su u petak ojačale, odražavajući oporavak europske valute, međutim strahovi zbog rasta troškova zaduživanja u nizu zemalja eurozone podržavaju nervozu ulagača.

Indeks londonske burze FTSE oslabio je 0,51 posto na 5.395 bodova, indeks frankfurtske burze DAX ojačao za 0,23 posto na 5.863 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 0,10 posto i iznosio 3.013 bodova.

Prinosi na talijanske i španjolske obveznice su se smanjili a euroo je ojačao nakon što je Europska središnja banka kupovala obveznice na sekundarnom tržištu kako bi ublažila napetost vezanu za dugove te dvije zemlje.

Bankovne su dionice ojačale, pa je UniCredit dobio na vrijednosti 2,6 posto, a Credit Agricole 0,3 posto.

Pritom analitičari pripisuju jačanje eura, koji je pomogao bankovnom dionicama da nadoknade početne gubitke, zakočenim spekulacijama s padom jedinstvene europske valute uoči vikenda a ne toliko obnovljenom apetitu za rizičnijom imovinom.

Indeks korelacije kretanja vrijednosti eura i dionica europskih banaka dosegnuo je najveću razinu u dvije godine.

Trgovanje je obilježila velika kolebljivost, koja je natjecala mnoge dugoročne investitore na suzdržanost dok su kratkoročni ulagači i ulagači u financijske derivate bili uspješni.

"'Dugoročna investicija nekada je podrazumijevala pet godina. U 2010. to je postalo tri tjedna a sada tri dana. Nije ni čudo da pasivni ulagači stradaju", rekao je David Thebault iz tvrtke Global Equities.

"Tržište postaje potpuno iracionalno. Francuski CDS-ovi viši su od onih Indonezije ili Filipina, usprkos tome što je ovotjedna aukcija francuskih obveznica prošla realtivno dobro", dodao je.

Među gubitnicima izdvajao se ciklički rudarski sektor, zbog bojazni da bi usporeno gospodarstvo moglo pritisnuti potražnju. Xstrata je tako oslabila 0,4 posto, a Anglo American 0,3 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 1,23 posto, na 8.374 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙