FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: slaba likvidnost, mješovita izvedba Crobexa

Autor: scvi
ZAGREB, 21. listopada 2011. (Hina) - Zbog vrlo slabe likvidnost Zagrebačka burza danas nema snage pratiti pozitivna kretanja na svjetskim tržištima, pa Crobexi osciliraju između blago pozitivnog i negativnog područja.

Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u plusu 0,11 posto, na 1.790 bodova, dok je Crobex10 bio u minusu 0,15 posto, na 986 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je svega 2,09 milijuna kuna, što je otprilike na istoj razini kao i jučer u ovo doba.

„Kao i cijeloga tjedna, likvidnost je iznimno slaba. Djelomično je danas razlog tome i odsustvu većeg broja sudionika s tržišta uslijed konferencije Zagrebačke burze u Rovinju. A uz takvu likvidnost, tržište nema snage pratiti pozitivna kretanja na svjetskim burzama“, kaže Stjepan Laća, glavni analitičar društva za upravljanje investicijskim fondovima ST Invest.

S tehničkog aspekta, čvrstu podršku Crobex nalazi na 1.780 bodova, gdje se nalazi njegovo prošlogodišnje dno, a prvi otpor na 1.807 bodova, gdje mu je 10-dnevni pomično prosjek, dodaje Laća.

Najveći promet do sada je ostvaren dionicom HT-a, svega 421.000 kunu. Cijena joj stagnira na 248 kuna.

Slijedi dionica Belja, s 236.000 kuna prometa, i skokom cijene za 2,59 posto, na 91,49 kuna.

Na europskim burzama trenutno su frankfurtski DAX, pariški CAC i londonski Ftse indeks u plusu između 0,3 i 0,66 posto, a i američki terminski indeksi najavljuju pozitivan početak dana na Wall Streetu.

„Najvažniji svjetski burzovni indeksi su u blagome plusu. kratkoročni pozitivan impuls tržištu stiže iz Feda, jer je jedan od petorice članova Vijeća za operacije na otvorenom tržištu, Daniel Tarulo najavio mogućnost Fedove kupnje obveznica osiguranih hipotekama kako bi dodatno utjecao na smanjenje kamatnih stopa na hipotekarne kredite u SAD-u“, navodi Laća.

Ipak, kako dodaje, izgledan je nastavak volatilnosti na svjetskim burzama, sve dok investitori ne čuju konkretna rješenja europskih čelnika u vezi dužničke krize.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙